(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1991
Vuosi 1990 päättyi tietokoneen tarvitsijoiden kannalta hyvissä merkeissä. Kun mikrot ovat yleensä Suomessa maksaneet jopa kaksi kertaa niin paljon kuin USA:ssa, nyt suosituimmat merkit ovat enää noin 1,5 kertaa kalliimpia (+ lvv).
Viljelijän ATK-opas suosittelee maatilamikroksi AT-luokan eli 80286-prosessorilla varustettua laitetta, jossa on vähintään 1 megatavun keskusmuisti, 20 megatavun kiintolevy ja 1,2 tai 1,44 megatavun levykeasema, AT/E-standardinäppäimistö ja VGA-näyttö. Helsingin Sanomien ilmoitussivuilta löytyi joulukuussa mm. seuraavat, ehdot täyttävät mikrotarjoukset alle 10.000 markan:
ACER 913 (2M/40M/1,44M), mono-VGA, 5.750 mk.
ADC 286/16 (2M/40M/1,44M), väri-VGA ja kirjoitin, 8.950 mk.
CAF AT/286 (1M/40M/1,44M), väri-VGA, 8.290 mk.
Citizen PRO 286-20 (1M/20M/1,44M), mono-VGA, kirjoitin, hiiri ja First Choice, 7.980 mk
IBM PS-2 AT 30-H31 (1M/30M/1,44M), väri-VGA ja Q&A-monitoimiohjelma, 8.800 mk.
Kaikki mainitut ovat suurten valmistajien tunnettuja tuotemerkkejä.
Vielä AT:täkin tehokkaampaa, 386-prosessorilla varustettua laitetta kaipaaville sopisi Hyundain 386SX-tarjouspaketti, jossa on väri-VGA-näyttö, hiiri, erinomainen First Choice -monitoimiohjelmisto, PC Globe- ja Vero 90 -ohjelmat (mitä ne sitten lienevätkin) sekä pelejä 10.995 markan hintaan.
Kun laitteiston lisäksi välttämättä tarvittavan monitoimiohjelman saattaa siis saada jopa kaupanpäällisenä ja kotimaisen maatilaohjelmistokokonaisuudenkin edullisimmillaan 3.500 - 5.000 markalla, ei olennaista hintojen alenemista enää kannattane odottaa.
Joulukuun Mikropalstalla opastimme, miten Trans-Send-tietoliikenneohjelma kopioidaan "vääränkokoiselta" levykkeeltä toiselle. Tuo neuvo toi palautetta enemmän kuin kaikki alkuvuoden Mikropalstat yhteensä!
Kommentit koskivat lähinnä kolmea seikkaa:
1. Yhteydenottajalla ei ollut käytössään ohjelmaa, jolla pystyy kirjoittamaan ascii-127-merkin.
2. Epäiltiin, että ohjelman kopiosuojauksen poistaminen olisi jollakin lailla kiellettyä.
3. Yllättävän moni soittaja huomautti, että virheellisesti asennetun Transsendin varoitusteksti kuuluu: "Älä yritä tähdä laitonta kopiota" (huom. kirjoitusvirhe). He olivat siis joko yrittäneet monistaa ohjelmalevykettä DISKCOPYllä tai poistaneet vahingossa levyltä asennusohjelman tekemän piilotiedoston.
Tällaista tietoako Mikropalstan lukijat kaipaavat? Siispä kaikille yhteisesti vastaukset:
1.
Transendin suojauksen asentava komentojono TS-KOPIO.BAT (joka toiminnaltaan vastaa siis ohjelmalevykkeen HARDINST-komentoa) voidaan laatia millä tahansa DOS-mikrolla jopa ilman kirjoitusohjelmaa seuraavasti:
echo md azu9lu>b
echo cd azu9lu>>b
echo rem ats1987.ins>>b
debug b
e 103 7f
e 10e 7f
e 11a 3e
w
q
ren b ts-kopio.bat
Kirjoita rivit huolellisesti. Voit käyttää isoja tai pieniä kirjaimia. Päätä jokainen rivi Enter-näppäimen painallukseen.
Huomaa, että 3. rivillä kirjainten "ats" ja numerosarjan "1987" välissä oleva merkki ei ole tavuviiva, vaan alleviivausviiva. Se kirjoitetaan tavuviivan näppäimellä Shift-vaihtonäppäintä painaen.
Kirjoitettuasi nämä kymmenen riviä oletushakemistossasi on tiedosto nimeltä TS-KOPIO.BAT, pituus 40. Varmistuaksesi sen virheettömyydestä kirjoita: TYPE TS-KOPIO.BAT ja totea sen sisältävän samat kolme riviä kuin joulukuun Mikropalstalla julkaistu komentojono. Jos olet näppäillyt väärin, kirjoita DEL TS-KOPIO.BAT ja aloita alusta!
Luotuasi tiedoston TS-KOPIO.BAT voit "palauttaa" ohjelman asennuslevykkeelle Transend-hakemistosta (kirjoittamalla A:DE-INST). Laita ohjelmalevyke talteen, siirry juurihakemistoon (komennolla CD\) ja kirjoita komento TS-KOPIO. Kirjoittamalla sen jälkeen DIR voit todeta ohjelman luoneen oudonnimisen hakemiston ja siihen 0:n merkin mittaisen suojaustiedoston TS1987.INS. Transsend toimii jälleen, vaikka alkuperäinen ohjelmalevyke ja sen asennusohjelma ovat "koskemattomat".
Olet varmaan laatinut käytössäsi olevaan Transsend-ohjelmaan oman Käyttäjän valikon tarpeellisine puhelinnumeroineen. Säilyttääksesi myös nämä tiedot laitevian varalta kannattaa koko Transend-hakemisto varmuuskopioida levykkeelle.
Kun kopioit levykkeelle myös TS-KOPIO.BAT-tiedoston, voit milloin vain asentaa oman, toimivan ohjelmaversiosi mihin mikroon tahansa kopioimalla levykkeeltä kaikki tiedostot ja antamalla juurihakemistosta komennon A:TS-KOPIO.
2.
Varmistuskopion tekeminen omasta, laillisesti hankitusta ohjelmasta on aina sallittua. Tätä ei muuta muuksi ohjelmakoodiin kenties sisältyvä "Älä tee laitonta kopiota" -varoitus (joka näiden ohjeiden mukaan toimien sitä paitsi ei milloinkaan tule edes näkyviin).
Tekijänoikeussuojaa nauttivan ohjelman koodin peukaloiminen suojausrutiinien muuttamiseksi saattaisi olla rikollista. Mutta ohjelmakoodiinhan emme kajoa.
Kopiosuojauksen tehottomaksi tekeminen tietenkin mahdollistaa saman ohjelman asentamisen vaikka kuinka moneen mikroon. Tämä on kuitenkin luvatonta: Lisenssiehdot kieltävät ehdottomasti saman ohjelman käyttämisen useassa laitteessa yhtä aikaa.
Kunnioittakaamme siis lakia ja hankkikaamme tarvitsemamme ohjelmat ostamalla siitä huolimatta, että ne maksavat Suomessa keskimäärin kolme kertaa enemmän kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Sillä jos useammat käyttäjät hankkivat ohjelmansa varastamalla kuin ostamalla, eivät hinnat varmasti koskaan alenekaan.
Innokkaille kokeilijoille todettakoon, että edellä selostettu kopiosuojauksen väistötekniikka koskee ainoastaan Transsend-ohjelman versiota 4.20. Useimpien muiden ohjelmien suojausmenetelmät ovat paljon konstikkaampia.