(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1991
Miten tehdään varmuuskopio tiedostosta, jossa on 1,9.MB ja levyasema on 1,44.MB?. Ohjelma ei sovi kokonaan levykkeelle. Kopiointi kiintolevyltä levyasemaan ei siis onnistu COPY-, DISKCOPY- eikä XCOPY-komennoillakaan.
Onnistuuko se BACKUP- ja RESTORE-ohjelmilla? Jos onnistuu, niin miten niitä käytetään, vai onko mitään muuta tapaa? Koneeni käyttöjärjestelmä on DOS 3.3.
L. N., Lappeenranta
Kysymys sisälsi itse asiassa vastauksenkin: Suuren ohjelma- tai tietokantatiedoston varmuuskopionti kahdelle tai useammalle levykkeelle onnistuu luetelluista ohjelmista ainoastaan BACKUPilla ja niiden palautus kiintolevylle siis RESTORElla.
BACKUP-ohjelma on oikeastaan tarkoitettu koko kiintolevyn tai yksittäisten alihakemistojen sisällön varmuuskopiointiin kerralla, mutta kyllä sillä yhden ainoan tiedoston kopiointikin käy päinsä.
Kun tiedoston koko on 1,9 megatavua, on varattava kaksi 1,44.M korppua. Niiden ei tarvitse olla alustettuja, sillä DOS 3.3 -version BACKUP-ohjelma osaa formatoida levykkeen kopioinnin yhteydessä.
Jos kopioitava ohjelma on C-kiintolevyllä alihakemistossa ISO ja nimeltään vaikkapa ISOFILE.EXE, kopiointikomento kirjoitetaan seuraavasti:
BACKUP C:\ISO\ISOFILE.EXE A:
Ohjelma vastaa: "Insert backup diskette 01 in drive A:"
Laitettuasi levykkeen paikoilleen ja painettuasi Enteriä DOS 3.3 kertoo: "Backing up files to drive A:" ja ensimmäisen levykkeen tultua täyteen pyytää vaihtamaan uuden tilalle.
BACKUP-ohjelma on nyt jakanut tiedoston ISOFILE.EXE kahdelle levykkeelle, joilta se on palautettavissa alkuperäiseen muotoonsa RESTORE-ohjelmalla. Se suojaa samalla levykkeille tekemänsä tiedostot ns. read-only-attribuutilla niin, että et onnistu vahingossa tuhoamaan varmistuskopioitasi edes kirjoittamalla DEL A:*.*. DOS antaa vain ilmoituksen "Access denied".
Numeroi kopiolevykkeet, sillä tiedostoja palautettaessa ne on käytettävä samassa järjestyksessä kuin kopioitaessa.
Käyttäessäsi RESTORE-ohjelmaa siirry ensin hakemistoon ISO komennolla CD ISO ja käynnistä palautusohjelma kirjoittamalla RESTORE A:
Ohjelma pyytää nyt sijoittamaan kopiolevykkeet A-asemaan ja painamaan näppäintä. Kun kaikki levykkeet on kopioitu, ohjelmatiedoston pitäisi olla ennallaan kiintolevyllä.
Valitettavasti BACKUP- ja RESTORE-ohjelmapari ei ole sataprosenttisen luotettava. Tiedostoja palauttaessasi saatat eri syistä saada virheilmoituksen: "No files found to restore" - palautetavia tiedostoja ei löydy.
Silloin ovat hyvät neuvot kalliita.
RESTORE on kovin oikukas ohjelma. Se mm. suostuu palauttamaan tiedostot ainoastaan samannimiseen hakemistoon kuin mistä ne BACKUPilla kopioitiin. Niin ikään koneen käyttöjärjestelmäversion on oltava sama.
Jos siis olet vaikkapa varmuuskopioinut tiedostojasi DOS 3.2:n BACKUP-ohjelmalla ja myöhemmin päivität käyttöjärjestelmäsi 3.3 tai 4.0-versioksi, tiedostojen palautus RESTORElla ei onnistu!
Mikäli käytössäsi on Norton tai PC-Tools, suosittelen lämpimästi käyttämään siihen kuuluvaa varmuuskopiointiohjelmaa DOSin BACKUPin sijasta.
Kirjoittaja on RESTOREn tempuista tarpeeksi saatuaan kahden viime vuoden ajan käyttänyt varmuuskopiointiin amerikkalaista julkisohjelmaparia FB + FR (FILE BACKUP & FILE RESTORE). Kopioin aina 3.2 kilotavun suuruisen FR-palautusohjelman ensimmäiselle kopiolevykkeelle ollakseni varma, että pystyn palauttamaan tiedostot muuhunkin kuin juuri siihen laitteeseen, josta varmistuskopio on tehty ja riippumatta siitä, mikä käyttöjärjestelmäversio laitteessa sattuu olemaan.
FR-ohjelma - tosin kuin RESTORE - kysyy tiedostoja palautettaessa, korvataanko olemassa olevat entisillä, mikäli kiintolevyllä olevia tiedostoja on varmuuskopioinnin jälkeen muutettu.
FB- ja FR-ohjelmat sisältyvät amerikkalaisen ohjelmointineron Vernon D. Buergin julkisohjelmapakettiin. Se sisältää myös levytilaa säästävän ARCE-pakkausohjelman, erinomaisen tiedostojen katseluohjelman LIST, nopean reformatointiohjelman QDR, turhien kopioiden poisto-ohjelman DELDUPE sekä SORTF-lajitteluohjelman. Levyke sisältää kaikkien em. ohjelmien käyttöohjeet kirjoittimella tulostettavina tekstitiedostoina.
Jos L. N. olisi muistanut liittää osoitteensa kirjeeseen, olisin lähettänyt hänelle kopion Buergin apuohjelmalevykkeestä. Se löytyy kyllä monista julkisohjelmakirjastoistakin.
En ole mistään löytänyt at-mikrolle sopivaa ohjelmaa karjakalenteriksi. Omistan 25 lehmän lypsykarjan, jonka siemennys-, poikimis-, kiima- ja verivuototiedot olen epätoivoisesti yrittänyt merkitä Valion ym. painamaan manuaaliseen karjakalenteriin.
Pihattojen ruokinnanohjausjärjestelmiin kuuluu eräänlainen lehmäkalenteri, mutta onko sitä saatavissa erikseen mikrokäyttöön? Jos on, niin mistä ja mihin hintaan?
Jos valmista ohjelmaa ei ole ja innostutte sellaisen laatimaan, niin konsultoikaa keinosiementäjiä, eläinlääkäreitä ja kokeneita karjanomistajia.
Ohjelman tulisi sisältää samat tiedot kuin manuaalisessa karjakalenterissa, mutta muistamista pitäisi saada vähennettyä. Ohjelman pitäisi muistuttaa mm. tiineystarkastuksista sekä siitä, koska eläin pitää hoitaa, ellei tietyn ajan kuluessa poikimisen jälkeen ole näkynyt kiimaa. Progesteroni-määritysten tulokset voisi myös liittää ohjelmaan.
H. S., Selänpää
Aktiivitieto-maatalousohjelmistoon sisältyy Lehmä 1.0 -niminen lypsykarjatilan tuotannonseuranta-, kirjanpito- ja tarkkailujärjestelmä, johon kuuluu muun muassa jokaisesta tilan eläimestä laadittava lehmäkortti. Sen avulla seurataan mm. vuosituotosta mittalypsytietojen perusteella ja saadaan graafisia tulosteita (käyriä ja pylväitä) tuotosten, rehun käytön ja kannattavuuden kehityksestä.
Kalenteritoiminto seuraa eläinten tuotantokiertoa ja pitää työlistaa sekä muistuttaa ainakin poikimisajankohdista, kiimoista ja hoitojen varoajoista.
Ohjelmasta on saatavana demoversio tutustumista varten. LEHDEMO-levykkeen voi tilata Datatech Oy:stä puh. 964-846140.