(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1991

Demo-ohjelmat ostajan apuna

Mikro-ohjelman valitseminen on vaikeaa, koska myyjä ei voi antaa tuotetta kokeiltavaksi ennen ostopäätöstä. Jokainen tietokonehan on samalla kopiokone: Asiakas voi palauttaa ohjelmalevykkeet sanoen myyjälle kiitos ei, vaikka hänelle jää toimiva kopio ohjelmasta.

Kaupallisen ohjelman luvaton käyttö on tietenkin vastoin lakia, mutta kaikki tietokoneen käyttäjät eivät ymmärrä, että kyseessä on varkaus.

Kun ohjelmat maksavat tuhansia markkoja, ei ostopäätöstä kuitenkaan voida tehdä vain esittelylehtisen ja myyjän kehujen perusteella.

Jokainen vakavasti otettava ohjelmatalo onkin laatinut tuotteestaan ns. demon eli esittelyohjelman, jonka ostajaehdokas saa käyttöönsä ilmaiseksi tai maksamalla vain levykkeen hinnan.

Hyvin laadittu demo-ohjelma toimii kuten oikea, paitsi että sitä ei voi hyödyntää käytännössä. Kirjanpito-ohjelma saattaa esimerkiksi suostua tallentamaan vain kymmenen tositetta ja tekemään oikeilta näyttävät tilinpäätöstulosteet, mutta ei sen enempää.

Jos demo-ohjelma tuntuu selkeältä ja helppokäyttöiseltä, luultavasti myös varsinainen ohjelma tuntuu siltä. Mikäli esittelyohjelma vaikuttaa monimutkaiselta ja hankalalta, tuskin lopullinen versiokaan on paljoa parempi.

Ellei kaupallisesta ohjelmasta ole lainkaan demoversiota, on syytä olettaa, että myyjä ei ole tosissaan tai että tuote ei kestä lähempää tarkastelua ja vertailua muihin.

Ohjelmat ovat kehittyneet

Katselin uudestaan muutamia vuosien varrella laatikon pohjalle kertyneitä maatalousohjelmademoja ennen levykkeiden alustamista uuteen käyttöön. Kehitystä näyttää tapahtuneen.

Simppeli-maatalouskirjanpito V.2.11 vuodelta 1988 käsitti 31 tiedostoa, yhteensä vajaat 200 KB, vaikka kyseessä oli tuolloin jopa tilitoimistojen käyttämä ohjelmisto. Jokaista asiakasta varten tarvittiin oma tiedostolevyke. Kaikki verokirjanpidon laadintaan tarvittavat tulosteet silläkin syntyivät.

Maatalousneuvos-ohjelmiston yhtä vanha versio oli kooltaan 330 kilotavua, joten sitä oli juuri ja juuri mahdollista käyttää kiintolevyttömässäkin perus-pc:ssä, jossa on kaksi lerppuasemaa. Tässä versiossa ei ollut vielä tietoa pankkiyhteysohjelmien tarvitsemasta tiliöinnistä.

Varma-verokirjanpito ja budjetointi on ohjelmakoodin pituudella mitattuna suunnilleen kaksi kertaa edellistä laajempi. Demo-versiota pystyy käyttämään suoraan 720 kilotavun korpulta kopioimatta sitä kiintolevylle.

Neuvontajärjestön ohjelma vaikuttaa helppokäyttöiseltä ja selkeältä. Ohjelma sisältää mm. välttämättömimmät laitteiston perusasetuksiin liittyvät valinnat kuten sovituksen arkki- tai jatkolomakekirjoittimelle. En saanut esittelyohjelmaa "hyytymään" muulla tavoin kuin yrittämällä aloittaa kirjanpitoa kirjoitussuojatulla levykkeellä.

Suuri ja monipuolinen

Aktiivitieto-ohjelmiston demoversio toimitetaan joko yhdellä 1,44 M tai kahdella 720K korpulla. Lehmä- ja sikaseuranta vaativat kumpikin yhden 720K korpun lisää.

Esittelylevykkeen koko ei kuitenkaan kerro kaikkea. Aktiivi on vertailluista ylivoimaisesti laajin, sillä demo-ohjelma (kuten ilmeisesti varsinainen toimitusversiokin) toimitetaan tiivistetyssä muodossa ns. arc-tiedostoina.

Esittelyversion asentamiseksi tarvitaan lähes 3,4 megatavua kiintolevytilaa. Asennusohjelma perustaa kaksi hakemistoa ja niihin yhteensä neljä alihakemistoa. Laatijan perusteellisuutta kuvannee hyvin se, että demoversiossakin harjoitteluaineisto ja varsinaiset kirjanpitotiedot ovat erillisissä alihakemistoissaan, joten pienintäkään sekaantumisen vaaraa ei ole.

LHARC-purkuohjelma toimi moitteettomasti, mutta demo-version asentaminen IBM AT:ssä kesti lähes 10 minuuttia.

Monine erilaisine valikkoineen ja opastustiedostoineen Aktiivi on värinäytöllä riemunkirjava. Hillitymmistä sävyistä pitävällä on onneksi mahdollisuus sovitusohjelmalla muuttaa ohjelman perusvärit mieleisikseen.

Tiedostojen pituudella mitaten Aktiivitietoa voisi väittää viisi kertaa esim. Varmaa kookkaammaksi, mutta tällä lailla ei tietokoneohjelmia pidä vertailla. Aktiivi on näet rakennettu sovelluskehittimellä, jonka tuottama ohjelmakoodi on rakenteeltaan monimutkaisempaa kuin esimerkiksi C-kielellä tehty. Ylimääräisen pituuden vastapainoksi "neljännen sukupolven" kielellä aikaansaatu konekoodi on todennäköisesti virheetöntä, ja osaavan ohjelmoijan käsissä Clarion näyttää taipuneen sujuvasti myös suomenkielen erityisvaatimuksiin.

Jo ohjelman perusversioon on mahdutettu uskomaton määrä osin tarpeettomaltakin tuntuvia ominaisuuksia säätietojen seurannasta tulostusgrafiikkaan. Sen vertaaminen lähes yhtä laajaan Maatila-Mikko-ohjelmiston olisi voinut olla mielenkiintoista, mutta tätä ohjelmaa ei valitettavasti ole ollut saatavana erillisenä. Tilanne muuttunee pian, sillä Nokia Datan myynnin jälkitunnelmissa Mikro-Mikko 3TT m/215 hiirineen ja Windowseineen on ainakin Helsingissä loppuunmyynnissä 7.900 markan kappalehintaan.

Pohjanoteeraus

Arvosteltuani tällä palstalla ns. pankkiyhteysohjelmia sain eräältä pankilta postissa kolme demolevykettä Maatilapankki-, Mikropankki- ja Kassanhallintaohjelmistoista. Yrittäessäni tutustua niiden sisältöön Mikro-Mikon 1,44 megatavun levykeasema reagoi HD-levykkeiden lukuyrityksen virheilmoituksella "General Failure error reading drive A".

Virheellinen formatointi varmaankin, päättelin. Mutta kun kotikoneeni 720K korppuasema antoi saman ilmoituksen, lopetin yrittämisen siihen ja unohdin koko asian.

Tutustuin sittemmin levykkeisiin paremmin ja totesin, että vaikka kaikki kolme olivat 1,44-megatavuisiksi tarkoitettuja HD-levykkeitä, kaksi niistä oli alustettu virheellisesti 720 kilotavun kapasiteetille. Onnistuin lukemaan ne 1,44 MB levyasemassa peittämällä tunnistusaukon teipillä. Kolmas levyke oli virheetön 1,44-megatavuinen. Olin ilmeisesti yrittänyt sattumalta lukea juuri sitä 720 KB levyasemassani.

Kuka uskaltaisi hankkia pankkiyhteysohjelmiston rahalaitokselta, joka ei osaa kopioida edes esittelylevykkeitä niin, että asiakas saisi ne toimimaan kotimikrossaan?

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle