(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1992

Missä viipyy suomalainen shareware?

Tietokoneet ovat halventuneet melkoisesti parin viime vuoden aikana, samoin yleiskäyttöön tarkoitetut ohjelmat. Mutta erikoissovellukset, kuten maatilaohjelmistot eivät ole. Miksi?

Suomalaiset tietokoneohjelmat laaditaan pääosin kotimaisella työllä maassa, jonka työvoimakustannukset kuuluvat maailman korkeimpiin. Luotettavaksi testatun ohjelman aikaansaamiseen saattaa kulua satoja, kenties tuhansia työtunteja. Kelvollisten käsikirjojen toimittaminen ja painattaminen ei myöskään ole tässä maassa puoli-ilmaista.

Kun vain yhdelle ostajaryhmälle kuten maanviljelijöille tarkoitetun ohjelman myynti lisäksi jää kenties vain muutamiin satoihin kappaleisiin vuodessa ja sen kehityskustannukset sekä valmistajan voitto on saatava katetuiksi myyntihinnoilla, yksittäisen ohjelmakopion hinta nousee väkisinkin nelinumeroiseksi.

Toki atk-koulutusta saaneet tai muutoin harrastuneet viljelijät pystyisivät hoitamaan kaikki tilansa kirjanpito-, budjetointi-, suunnittelu-, seuranta-, tiedonsiirto- ja tekstinkäsittelytehtävät yhdellä ainoalla 500 markan monitoimiohjelmalla. Muutamien tiedänkin näin tekevän. Mutta kun jo verokirjanpidon tilikarttojen ja laskentakaavojen laatimiseen kuluu osaavaltakin päivätolkulla aikaa (viikkotolkulla, mikäli tilinpäätöstuloste halutaan asemoida verolomakkeen näköiseksi), enemmistö katsoo viisaimmaksi ostaa valmiin ohjelman kuhunkin tarkoitukseen.

Maailmalla halvemmalla

Yhdysvalloissa ilmestyi 80-luvun puolivälissä aikakauslehti nimeltä Farm Computer News (Maatilatietokoneuutiset). Lehti kertoi useissa numeroissaan mm. vaihtoehto-ohjelmista, joita käyttämällä mikrotietokonetta käyttävät farmarit säästävät ohjelmistokuluissaan.

Koska kaikki äskettäin tietokoneen hankkineet eivät kenties tiedä, että ilmaisia ohjelmia on jo pitkään ollut saatavana myös Suomessa, kerrattakoon alan peruskäsitteet:

"Public domain"-, "PD"- eli "freeware"-ohjelmista eivät tekijät halua maksua, eikä niistä siis tarvitse maksaa mitään kenellekään. Tottuneiden tietokoneen käyttäjien levyiltä löytynevät ainakin Kim Kokkosen ohjelmapari Mark/Release "itsepäisten" muistissa pysyvien (TSR) apuohjelmien poistamiseksi työmuistista virtaa katkaisematta, Deldupe turhien tiedostokopioiden tuhoamiseksi, Slow tai Slowdown vanhojen PC-pelien hidastamiseksi myös AT- ja 386-koneissa käyttökelpoisiksi, Comma tai vastaava oikean alakulman pilkku-näppäimen määrittelemiseksi tarvittaessa pisteeksi sekä Snipper, yksinkertainen apuväline tiedon siirtoon erimerkkisten tai -tyyppisten ohjelmien välillä kuten kirjanpidon tasetietojen kopioimiseksi osaksi kirjoitusohjelmalla laadittavaa vuosikertomusta tms.

Shareware-ohjelmia saa vapaasti kopioida ja myös käyttää ainakin rajoitetun ajan. Näiden ohjelmien tekijät sisällyttävät yleensä niihin täydelliset, kirjoittimella tulostettavissa olevat käsikirjat sekä tiedot käyttöoikeuden rajoituksista, mikäli sellaisia on. Useimmiten tekijät myös pyytävät lähettämään tietyn summan rahaa, minkä vastineeksi luvataan postittaa ohjelman viimeisin versio lisäominaisuuksineen. Joissakin ohjeissa patistetaan maksamaan rekisteröintimaksu aina, mikäli ohjelmaa kokeilujakson jälkeen aletaan jatkuvasti käyttää.

Näitä ns. julkisohjelmia on tarjolla kymmeniä tuhansia. Valitettavasti lähes kaikki, jopa suomalaisten suunnittelemat, sisältävät vain englanninkielisen käyttöliittymän ja ohjeet.

Ohjelmia voi kopioida kavereilta tai "imuroida" eli kopioida modeemin avulla puhelimitse useista "elektronisista postilaatikoista".

Suomentamisesta lisäarvoa

Farm Computer News suositteli jo kuusi vuotta sitten taulukkolaskimeksi mm. PC-Calcia ja tietokantaohjelmaksi PC-Fileä, jonka mainittiin riippumattomissa testeissä päihittäneen jopa arvostetun DBase III:n. Kirjoitusohjelmista lehti kehui mm. PC-Write-nimistä ohjelmaa.

Lukijapalaute oli ylistävää. Eräs lukija kiitti vihjeestä ja kertoi löytäneensä PC-Sig-nimisestä julkisohjelmien käyttäjäkerhosta myös valmiita kirjanpito- sekä viljelysuunnitteluohjelmia. Toinen puolestaan vakuutti jo pitkään tulleensa toimeen ilman ainoatakaan kaupasta ostettua maksullista ohjelmaa.

Totta kai mm. edellä mainitut ohjelmat ovat jo pitkään olleet fiksujen käyttäjien suosiossa myös Suomessa. Mutta sen jälkeen, kun maahantuoja suomensi sekä käyttöliittymät että ohjelmien käsikirjat, niille kertyi yllättävän paljon hintaa. Ei toki sentään läheskään yhtä paljon kuin "oikeille" ohjelmille, joiden alkuperämaan vähittäismyyntihinnan maahantuojat yleensä kertovat kolmella ennen myynnin aloittamista Suomessa.

Turkulainen Pro-Tech markkinoi monta vuotta PC-Write -kirjoitusohjelmaa suomenkielisen käsikirjan kera 700 markalla, PC-Calc -taulukkolaskinta 700 mk:lla ja PC-File -tietokantaohjelmaa (mm. Järjestin-nimisenä) 990 markalla. Kauppa lienee käynyt hyvin näilläkin hinnoilla, sillä joulukuussa 1991 yritystä haettiin konkurssiin 150.000 markan verorästien vuoksi.

Viljelijöiltä viljelijöille?

Toissa vuonna järjestetty maatilaohjelmien suunnittelukilpailu osoitti, että viljelijöiden joukossa on myös ammattitaitoisia ohjelmoijia. Palkittujenkin ohjelmien verkkainen markkinoille tulo puolestaan kertonee jotakin markkinoinnin vaikeudesta.

Eikö kenenkään omaa tilaansa varten ohjelmia kehittäneen viljelijän mieleen ole tullut tarjota työnsä tuloksia ammattiveljien ja -siskojen käyttöön shareware-tuotteena eli antamalla kopioida ohjelmaa vapaaehtoisuuteen perustuvan rekisteröintimaksun pohjalta? Mikäli ohjelmien käytöstä pyydettävä maksu olisi esimerkiksi 200–300 markkaa, kenties niiden kehittäjät saisivat tälläkin lailla hieman korvausta työlleen ja kaupanpäälliseksi arvokkaita kommentteja ohjelman edelleen kehittämiseksi.

Shareware-tuotteen ei välttämättä tarvitse olla edes erillinen, itsenäinen ohjelma. Halpa maatalouskirjanpito voisi koostua vaikkapa monitoimiohjelman kortisto-, taulukkolaskenta-, tiedonsiirto- ja raporttimäärittelyistä.

Esimerkiksi First Choice -ohjelmassa kätevin tapa kuittien kirjaamiseen on laatia kortisto-osaan ohjelmoitu syöttölomake, joka tarkistaa laskutoimitukset. Raporttimäärittelyin tulostetaan paperille kassakirja sekä verottajan vaatimat tilierittelyt. Tietueiden sarakekatselusta kirjaukset siirretään ohjelman taulukkolaskentaosaan, josta tulostetaan tulo- ja menotilien loppusummat veroilmoituslomakkeen mukaisessa järjestyksessä sekä laaditaan kaluston ja rakennusten poistolaskelmat.

Mutta lieneekö kukaan vielä tarjonnut maatiloille tällaistakaan vaihtoehto-ohjelmaa? Shareware-tuote voitaneen katsoa julkisohjelmaksi vasta sitten, kun sen saatavuus ja jakelukanavat ovat yleisesti tiedossa.

Mikäli joku viljelijä haluaa julkistaa tällaisen ohjelmatuotteen, se käy vaikkapa ottamalla yhteyttä Mikropalstan toimittajaan. Puhelinnumeron saa toimituksesta.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle