(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1992

Monitoimiohjelmia Windowsiin?

Eniten myydyt monitoimiohjelmat vuonna 1988 olivat First Choice (FC), 185.000 kappaletta ja Microsoft Works (MW), 210.000 kpl. Alan johtava julkaisu PC Magazine valitsi First Choice 3.0:n parhaaksi tämäntyyppiseksi ohjelmaksi. Keväällä 1989 se sai suomenkieliset käyttöohjeet.

Seuraavana vuonna tilanne kääntyi MW:n eduksi ohjelman uuden 2.0 -version ansiosta, joka myös suomennettiin. Vuonna 1990 Worksia saatiin kaupaksi 850.000 kappaletta, mutta FC:ta "vain" 170.000 kpl.

Myös Suomessa MW nousi markkinajohtajaksi, eikä varmaan syyttä. Mm. 2.0-version opetusohjelma on erinomainen.

Jokin monitoimiohjelma kuuluu miltei jokaisen mikron perusohjelmistoon mm. siksi, että se hankitaan usein laitekaupan yhteydessä. Näin FC:n on saanut alle 500 markalla, MW:n jopa 250 mk:lla. Vain ani harva ostaja maksaa ns. listahinnan: FC noin 1.600 mk ja Works noin 1.800 mk.

Windowskin kylkiäisenä

Uuden koneen yhteydessä asiakkaalle myydään usein Windows, tuo käyttöjärjestelmän ns. graafinen laajennus. Yksikään maatalousohjelma ei tarvitse tätä lisäohjelmaa, joka useimmiten hidastaa laitteen sekä ohjelmien toimintaa kuluttamalla osan työmuistista ja prosessorin suorituskyvystä omaan toimintaansa ja näytön käsittelyyn.

Suosittujen monitoimiohjelmien valmistajat ovat silti tuoneet markkinoille myös Windows-versiot, joita nyt tarjotaan rekisteröidyille käyttäjille "edulliseen päivityshintaan". USA:ssa tyypillinen alle 200 dollarin listahinta on ohjelmaa suomennettaessa kerrottu kolmella: Works for Windows maksaa 2.350 markkaa, WindowWorks noin 1.900 mk.

(Ostaja sekoaa helposti nimissä: Works for Windows on Microsoft Works -ohjelman Windows-versio. WindowWorks (WW) on First Choicen nykyisen omistajan, Spinnaker Software’n uusi tuote, jota Suomessa on tarjottu mm. FC:n käyttäjille. Nimestä huolimatta ohjelmalla ei siis ole mitään yhteistä Works-ohjelman kanssa – eikä juuri First Choicenkaan.)

Täydellisesti suomennettu

"Päivityshinnan" houkuttelemana tilasin WW:n nähdäkseni, millaiseksi ohjelmistotalot olettavat kehityksen suunnan. Tämä ensimmäinen moitteettomasti suomennettu Windows-sovellukseni on kaiken kaikkiaan varsin avartava kokemus.

Tiesin toki ennestään, että Windows-ohjelmia tai edes Windowsia itseään tuskin kannattaa asentaa IBM AT -tasoisiin (80286)-laitteisiin: 6 tai 8 MHz prosessori alkaa tuntua auttamattoman hitaalta! Windows on markkinakikka, jonka avulla käyttäjät houkutellaan vaihtamaan muutaman vuoden ikäiset PC:t ja AT:t uusiin 386-laitteisiin, vaikka entiset ohjelmat toimivat niissä moitteettomasti – ja toimisivat edelleenkin, ellei Windowsia olisi keksitty.

WW on tyypillinen "keskisuuri" Windows-ohjelma. Se ei suostu edes asentamaan itseään laitteeseen, jossa on vähemmän kuin 2 megatavua Windowsin tunnistamaa työmuistia. Lisäksi laite tarkistaa ennen asennusta, että kiintolevyltä löytyy vähintään 4,14 megatavua vapaata tilaa ohjelmahakemiston perustamiseksi. Vanhan PC:n tai AT:n omistajat älkööt siis vaivautuko!

Asennusohjelmassa ongelmia

Asennusohjelma käynnistetään Windowsin komentoriviltä. Halusin asentaa ohjelman D:-levyasemaan, jossa muutkin Windows-sovellukseni ovat. Ohjelma väitti, että levyllä on vain 2424K tilaa eikä suostunut asentamaan sitä, vaikka levytilaa oli todellisuudessa vapaana 4,6 megatavua.

Asensin lopulta ohjelmiston C:-levyasemaan, kopioin hakemiston D:lle XCOPYllä ja käynnistin sitten INSTALL-ohjelman uudelleen. Tällä kertaa asennusohjelma totteli!

Window Works luo Windowsiin oman ohjelmaryhmäikkunan, joka peittää alleen entiset. Kahden asennuksen jälkeen tuossa ikkunassa oli kaksi WW-ikonia. (C:-levyasemaa koskevan tietenkin tuhosin tarpeettomana.)

Todellista moniajoa

Alkuvaikeuksien jälkeen kokemukseni WW:sta ovat (Windows-maailman yleistä hitautta lukuun ottamatta) yksinomaan myönteisiä. Ohjelma on täysin suomenkielinen, ja ohjeidenkin käännös on laadukas. Käsikirja on yhtä paksu ja perusteellinen kuin FC:n vastaava, mutta vielä tätäkin selkeämpi.

Ohjelmassa voi olla yhtä aikaa käsiteltävänä neljä työtä – tekstitiedostoa, taulukkoa, kortistoa tai kaaviota – ja niitä voidaan vaivattomasti yhdistellä ja vaihtaa. Taulukoita ja kaavioita voi liittää kirjoitusohjelmalla laadittavaan tekstiin.

WW:ssä on valmiita pohjia perussovelluksiin, kuten osoitekortistoon tarratulostuksineen. Niitä on vielä helpompi käyttää kuin FC:n vastaavia. Kortistojen koko voi olla enintään 32.000 tietuetta eli puolta vähemmän kuin FC:ssä, mutta sekin riittänee.

Mutta, mutta. Vaikka mm. tekstinkäsittely ruudulla on hyvin samantapaista kuin muillakin "WYSIWYG"-tekstureilla kuten Ami tai Word ja Powerpak-fontiston ansiosta jopa näyttävämpääkin, Windows-ympäristön vuoksi työskentely on surkean hidasta: Samassa ajassa kun luen WW:lla 33 MHz:n ja neljän megatavun 386-mikrossani neljä 20 liuskan tiedostoa levyltä, suoritan niille saman etsi/korvaa-makrorutiinin ja suljen ne jälleen, saan parhaalla DOS-teksturilla kuuden vuoden ikäisessä 4,7 MHz:n perus-PC:ssä tehdyksi samat temput kahdeksalle samankokoiselle tiedostolle!

Hiiren kanssa näprääminen saattaa sopia koululaisille ja muille konekirjoitustaidottomille, mutta ammatikseen kirjoittavalle eivät Windows-ohjelmat kelpaa – ei myöskään WW:n teksturi.

Riittämättömät muunnosohjelmat

WW on helppo, laaja ja monipuolinen ohjelma 386- tai 486-koneisiin ihmisille, jotka ovat oppineet sietämään Windows-käyttöympäristöä. DOS-maailmaan tottuneiden ei kannata vielä(kään) vaihtaa tehokkaita työtapojaan ja nopeita DOS-ohjelmiaan "hiirivoimaan".

Ohjelmistojen vaihtaminen uusiin teettää aina ylimääräistä työtä edellisellä sovelluksella laadittujen tiedostojen muuntamiseksi uuden ohjelman edellyttämään muotoon. Vaikka WW sisältää tavanomaisen määrän muunnosohjelmia, voi vain ihmetellä sitä, että FC-tiedostojen konvertointi ei ole yhtään helpompaa kuin muilla ohjelmilla laadittujen.

FC:n tekstitiedostot WW toki ymmärtää sellaisenaan, mutta siirrettäessä WW:lla laadittuja tiedostoja First Choiceen päin ne on tallennettava DOS-ASCII-muodossa, jolloin muotoilumääritykset menetetään.

FC-taulukkolaskentatiedostojen siirto onnistuu ainoastaan "WKS"- eli Lotus-muodossa, jonka molemmat ohjelmat osaavat.

FC:n kortisto voidaan siirtää WW:een vain laatimalla ensin tietokantamalli (korttipohja), jossa ovat valmiina täsmälleen samannimiset, -kokoiset ja -tyyppiset kentät kuin FC-tietokannassa. Laskukaavoja ei voi siirtää. Kaikki muunnokset ovat siis mahdollisia, kunhan käyttäjä vain ensin oivaltaa, miksi kaikki on tehty näin konstikkaaksi.

Monitoimiohjelmien uudet versiot tekevät tärkeää työtä maatilatietokantamallin puolesta.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle