(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1992

Tietokone kirjoituskoneena

Useimpia kotimikroja käytetään myös kirjoituskoneena. Kirjoitusohjelma eli teksturi saattaa jopa olla ainoa ns. hyötyohjelma.

Kunnollisella näppäimistöllä varustettu tietokone on mainio kirjoitusväline. Kömpelöinkin tekstinkäsittelyohjelma on kätevämpi kuin paras korjausnauhalla ja -muistilla varustettu sähkökirjoituskone.

Tietokoneella voi myös omatoimisesti opetella ns. kymmensormijärjestelmän erityisen konekirjoituksen opetusohjelman avulla.

Yleisin vai paras?

Kirjoitusohjelman valinta perustuu usein sattumaan. Ani harvalla mikron käyttäjällä näet on ollut mahdollisuus ja aikaa vertailla eri vaihtoehtoja keskenään. Niinpä kirjoittajilla, jotka tuntevat vain yhden ainoan teksturin, on useimmiten käytössään joko WordPerfect tai Teko.

Mitä useampia ohjelmia kirjoittaja tuntee, sitä epätodennäköisempää on, että hän käyttää kumpaakaan edellä mainituista. (Havainto perustuu yli 300:n tietokoneen käyttäjän otokseen.)

Molemmat teksturit ovat laajoja ja monipuolisia, mutta ylihinnoiteltuja konekirjoittajien ja sihteerien työkaluja. Nämä käyttäjät ovat saaneet koulutuksen niiden käyttöön ja työskentelevät ohjelmilla päivittäin niin, että kursseilla opitut hienoudet eivät pääse unohtumaan.

Useimmilla kotimikron käyttäjillä ei ole ollut tilaisuutta osallistua oppilaitoksissa järjestettyyn tai työnantajan kustantamaan tekstinkäsittelykoulutukseen. Heille on tärkeintä, että ohjelma on helppo ja selkeä omatoimisestikin omaksuttavaksi. Tässä suhteessa Teko ja WordPerfect eivät ole erityisen onnistuneita valintoja.

Mitä teksturi maksaa?

Vasta-alkaja hankkii usein kirjoitusohjelman jo mikroa ostaessaan. Mikäli hän n valmis maksamaan tuhansia markkoja tällaisesta perusohjelmasta, valinnan varaa löytyy runsaasti.

Suomessa on WordPerfectin lisäksi käytössä mm. IBM Writing Assistant ja DisplayWrite, MS-Word, MultiMate, NotaBene, Office Writer, Professional Write, Q&A Write, Sprint, Volkswriter, WordStar- ja XYWrite-nimisten DOS-ohjelmien eri versioita sekä muutamia vain Windows-käyttöliittymän yhteydessä toimivia tekstureita. Kaupalliset tuotteet, joiden englanninkielisten versioiden tyypillinen hinta on alle kaksisataa dollaria, ovat jostakin syystä maksaneet Suomessa jopa 2.000–5.000 mk.

Myös parhailla kotimaisin voimin laadituilla ohjelmilla (Teko, Kirjoitan!) on rasituksenaan lähes yhtä kallis hinta kuin vastaavilla tuontiohjelmilla. Huokeammat suomenkieliset vaihtoehdot, kuten Sanastin, Eetu ja Sanaseppo eivät välttämättä tyydytä vaativimpia kirjoittajia.

Vaihtoehtona julkisohjelmat

Aika monet kirjoittajat tuntevat jo helppokäyttöiset ja nopeat, kaikissa laitteissa ja kaikkien DOS-versioiden yhteydessä toimivat ns. shareware-ohjelmat. Tuttavapiiriini kuuluu useita julkisohjelmilla työskenteleviä tekstintekijöitä, mm. kääntäjä, joka tekee kaikki suomennostyönsä VDE-teksturilla sekä kirjailija, joka kirjoittaa romaaninsa PC-Writellä.

Suosittuja shareware-tekstureita ovat myös Blackbeard, Easytype, EZX-Write, Galaxy, Intext, New York Word, PC-Type, Phoenix, Pohjantähti ja Ted.

Julkisohjelmien toimituslevykkeillä on yleensä kirjoittimella tulostettavat käyttöohjeet. Ainakin PC-Write- sekä VDE-ohjelmat ovat saatavina myös suomenkielisinä.

Koska vain harvat mikron käyttäjät osaavat etsiä itselleen sopivinta julkisohjelmaa sähköposteista kymmenien samankaltaisten joukosta, Käytännön Maamies tarjoaa nyt 20:lle ensiksi yhteyttä ottavalle hyvän suomenkielisen shareware-teksturin kokeiltavaksi levykkeen ja lähetyskulujen hinnalla! Soita p. (90)1566247, kysy Mikropalstan toimittajaa ja ilmoita osoitteesi sekä tietokoneesi levykekoko.

Ohjelmissa on eroja

Useimmat DOS-teksturit soveltuvat hyvin tai melko hyvin, ns. monitoimiohjelmat tyydyttävästi ja Windows-teksturitkin välttävästi peruskirjoittamiseen, kuten kirjeiden, pöytäkirjojen ja lehtijuttujen laadintaan. Eroja on mm. nopeudessa, käytön helppoudessa, käyttöohjeiden ymmärrettävyydessä sekä tulostusmahdollisuuksissa eri tyyppisille kirjoittimille.

Kirjoitusohjelmat poikkeavat toisistaan eniten eri tavoin näppäimille sijoitetuilta toimintokomennoiltaan sekä tiedostorakenteeltaan. Erimerkkiset ohjelmat tallentavat tekstin levylle erilaisin koodijärjestelmin. Siksi tiedoston tulostaminen paperille ei aina onnistu käyttöjärjestelmän PRINT-komennolla: Å- , Ä- ja Ö-kirjaimet eli ns. skandit saattavat vaihtua sekaviksi merkeiksi tai jäädä kokonaan tulostumatta.

Kirjoittimen laatu ja kunto vaikuttaa tulostusominaisuuksiin enemmän kuin ohjelman nimi, versionumero tai hinta. Kaikki ohjelmat saavat aikaan konekirjoitusjälkeä muistuttavat tulosteet useimmilla kiekko-, matriisi- ja mustesuihkukirjoittimilla sekä myös kirjapainolaatua muistuttavaa ns. suhteutettua tekstiä laserkirjoittimilla.

Kirjoitusohjelmilla ei yleensä ole mahdollista käsitellä piirroksia ja kuvia. Halvat matriisikirjoittimet eivät pystyisikään sijoittamaan sellaisia tulostettavan tekstin joukkoon.

Taitto-ohjelma teksturin täydentäjäksi

Mikäli tekstiin halutaan sisällyttää erikoismerkkejä, piirroksia tai kuvia, joita kirjoitusohjelmalla ei pystytä käsittelemään, sekä kirjoittimen että sitä ohjaavan ohjelman pitää osata esimerkiksi PostScript-sivunkuvauskieltä.

Kuvia ei pitäisi koskaan käsitellä kirjoitusohjelmalla, vaikka joissakin alan tuotteissa tämäkin on määrälti mahdollista. Tekstin asettelu, palstoitus ja muotoilu sekä kuvien sijoitteluyritykset kirjoittamisen yhteydessä hidastavat työtä ja häiritsevät keskittymistä itse tekstiin jopa niin, että sisältö saattaa kärsiä.

Mikäli teksti on tarkoitus julkaista sanoma- tai aikakauslehdessä tai kirjana, taitamattomasti tehdyt typografiset kokeilut tekstinkäsittelyohjelmilla lisäävät vain virheitä ja aiheuttavat toimitukselle tai kirjapainolle turhaa työtä sekä ylimääräisiä kustannuksia. Lähetä siis teksti ladottavaksi aina puhtaana ASCII-tiedostona!

Jos tekstin laatija kuitenkin jostakin syystä haluaa itse saattaa hengentuotteensa ns. lopulliseen muotoon paperille, kannattaa tätä työtä varten hankkia PostScript-tasoinen lasertulostin ja erillinen julkaisu- eli taitto-ohjelma. Taitto-ohjelman avulla kirjoitusohjelmalla laadittu teksti rivitetään, palstoitetaan ja sivutetaan sekä lisätään julkaisuun tarvittavat typografiset elementit, kuten piirrokset ja kuvat.

Oikean julkaisuohjelman saa jopa halvemmalla kuin konstikkaan WordPerfect-teksturin, jonka taitto-ominaisuudet kuitenkin ovat vaatimattomat erityisesti tähän työhön suunniteltuihin ohjelmiin verrattuina. Kohtuuhintaisia taitto-ohjelmia DOS-mikroille ovat mm. First Publisher (n. 1.200 mk) ja Ventura. Kalliimmat ja monipuolisemmat PageMaker, Archetype Designer ja QuarkXPress sisältävät myös kirjoitusohjelman, joten sitä ei välttämättä tarvitse hankkia erikseen.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle