(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

Virusvaara lisääntyy

Tasan kaksi vuotta sitten tällä palstalla kerrottiin edellisen kerran tietokoneviruksista. Sen jälkeen maatiloilla käytössä olevien tietokoneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut – ja tunnettujen virusten määrä kymmenkertaistunut.

Vuonna 1988 koko maailmassa tunnettiin pari kymmentä PC-maailmassa toimivaa tietokonevirusta. Vuonna 1990 oli päästy yli 200:n. Vuoden 1992 joulukuussa päivätty etsintäohjelma tunnistaa jo noin kaksi tuhatta erilaista viruskoodia.

Kaikki muu, mitä virusten leviämisestä kaksi vuotta sitten kerrottiin, pitää edelleen paikkansa. Mikron käyttäjän, joka ei työntele koneeseensa epämääräisistä lähteistä saatuja levykkeitä eikä käytä sähköposteista imuroituja, alkuperältään tuntemattomia ohjelmia, mahdollisuus törmätä virukseen on edelleen mitättömän pieni.

Mutta satunnaisia suhteita harrastamatonkin saattaa saada AIDS-sairautta aiheuttavan HI-viruksen tietämättään esimerkiksi verensiirron yhteydessä. Tietokoneviruksiakin on jo esiintynyt mm. kirjoitin- ja näytönohjaimia sisältäneillä alkuperäislevykkeillä sekä kiintolevylle valmiiksi asennetuissa DOS-tiedostoissa.

Virukset ja Troijan hevoset

Tietokoneviruksella tarkoitetaan ohjelmaa, joka pystyy itsenäisesti lisääntymään kopioimalla koodiaan muihin ohjelmiin, käyttöjärjestelmätiedostoihin, kiintolevyn sekä levykkeiden käynnistyssektorille tai muihin käyttäjälle näkymättömiin osiin tai kaikkiin edellä mainittuihin.

Virusten vaikutukset vaihtelevat kiusallisista tuhoisiin. Pirullisimmat sotkevat tiedostoja tai tyhjentävät levysi.

Jos tietokoneesi käyttäytyy eri tavoin kuin aikaisemmin, syynä ei välttämättä ole virus. Laitteesi SETUP-asetuksia ylläpitävä paristo on saattanut ehtyä (kestoikä on normaalisti 3 5 vuotta), tai olet voinut itse vahingossa poistaa tai muuttaa laitteesi käynnistysasetustiedostoja (CONFIG.SYS ja AUTOEXEC.BAT). Asennusohjelmat saattavat myös tehdä muutoksia em. tiedostoihin, jolloin koneen ominaisuudet muuttuvat.

Kiusanteon mahdollisuuskin on syytä ottaa lukuun. Koska jokainen tietokoneiden kanssa näpräävä 13-vuotias osaa laatia kaverin mikroon ns. Troijan hevosen, myös aikuisten on hyvä olla selvillä, mistä on kysymys.

Troijan hevonen on ohjelma, joka tekee jotakin muuta kuin käyttäjä ohjelman nimen perusteella osaa odottaa. Tuholaisohjelma laaditaan vaikkapa komennolla "REN FORMAT.COM CHKDSK.COM". Kun pahaa-aavistamaton uhri sitten käynnistää CHKDSK-ohjelman tutkiakseen levykkeensä kuntoa ja vastaa mitään ajattelematta myöntävästi "Are you sure?" (Oletko varma?) -kysymykseen, kaikki levykkeen tiedot tuhoutuvat!

Oikea CHKDSK-levyntarkistusohjelma ei tietenkään kysy: "Are you sure?".

Vältä tartuntaa

Viruksiin on syytä suhtautua kuten muihinkin kulkutauteihin: Vaikka lääkehoito tehoaisikin, aina on järkevintä yrittää olla saamatta tartuntaa.

Kaksi vuotta sitten esittämäni neuvot ovat edelleen ajanmukaisia: Varo tuntemattomia ohjelmia, erityisesti laittomia kopioita ja muunneltuja pelitiedostoja! Kirjoitussuojaa aina alkuperäislevykkeet jo ennen DISKCOPY-kopion tekemistä ja kiintolevylle asentamista. Jätä ostamatta ohjelmat, jotka asennettaessa yrittävät tehdä muutoksia asennuslevykkeeseen!

Jos tietokone kuitenkin on saanut tartunnan, asianmukainen hoito on aloitettava heti, jotta vahingot ja "jälkitaudit" jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Älä siis turvaudu "puoskareihin", vaan kysy neuvoa asiantuntijalta!

Etsintäohjelmat

Markkinoilla on virusten etsintä- ja torjuntaohjelmia, jotka maksavat muutamia satasia. Yksityisen käyttäjän tuskin kannattaa niitä hankkia, koska hyöty on lyhytaikainen: Ohjelmat tietenkin löytävät vain ne virukset, jotka tunnettiin niiden koodia kirjoitettaessa.

Suositeltavampi vaihtoehto on jokin shareware-julkisohjelma. Niiden käyttöoikeus on usein yksityishenkilöille täysin ilmainen (kuten VDE-teksturin) vain yritysten on maksettava lisenssimaksu.

Virustenetsintäohjelmia voi "imuroida" sähköposteista melko edullisesti: Esimerkiksi islantilaisen F-PROT-ohjelmiston "pakattu" tiedosto siirtyy 2400 baudin modeemilla alle puolessa tunnissa ja 1200-baudisellakin vajaassa tunnissa, joten puhelinkulut toisesta verkkoryhmästäkin soitettaessa ovat vain muutamia kymppejä.

Kaikki käyttäjät eivät kuitenkaan osaisi "avata" pakattuja "ZIP"-tiedostoja eivätkä ymmärtäisi ohjelmien useimmiten englanninkielisiä käyttöohjeita.

Virusten löytyminen ja niiden leviämisen pysäyttäminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on kuitenkin kaikkien mikron käyttäjien yhteinen etu. Siksi Mikropalstan toimittaja on lupautunut toimittamaan pätevän shareware-etsintäohjelman viimeisimmän version suomenkielisine käyttöohjeineen levykkeellä kaikille Käytännön Maamiehen lukijoille 100 markan hintaan (lähetyskuluineen). Ilmoita tilatessasi mikrosi A:-levyaseman levykekoko. Hintaan sisältyy puhelinneuvonta siltä varalta, että etsintäohjelma löytää levyltä jotakin epäilyttävää. Tilaukset postikortilla lehden toimitukseen tai puh. (914)449010.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle