(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

Älä unohda varmuuskopiointia

Tuttava asensi mikroonsa DOS 6 -käyttöjärjestelmän siihen sisältyvine kiintolevyn pakkausohjelmineen ohjeiden mukaisesti. Hän otti tuolloin kaikista tiedostoistaan varmistuskopiot, mutta kopioi sen jälkeen vain satunnaisesti.

Kaksi kuukautta myöhemmin kiintolevy petti: Kesken ohjelman sattuneen sähkökatkoksen jälkeen laite ei suostunut käynnistymään, vaan ilmoitti: "Invalid COMMAND.COM".

Järjestelmälevykkeellä käynnistettynä C-kiintolevyltä (jonka nimeksi oli vaihtunut "HOST_FOR_C") löytyi vain yksi iso, 131 megatavun suuruinen tiedosto DBLSPACE.000. Käynnistysohjelmat ja -asetukset kuten DBLSPACE.BIN ja CONFIG.SYS olivat kadonneet.

Tukihenkilö joutui toteamaan taitonsa riittämättömiksi ja pyysi pelastusohjeita Microsoft Oy:stä. Keskus kehotti soittamaan DOS-maahantuojan maksulliseen neuvontanumeroon.

Kahden tunnin työn, viiden puhelun ja useiden väärien ohjeiden jälkeen DblSpace-osio oli kutistunut 125 megatavun kokoiseksi. Microsoft neuvoi lopulta kasvattamaan tiedoston entiseen kokoonsa kopioimalla "jotakin puppua" sen loppuun ja yrittämään sen jälkeen komentoa DBLSPACE /MOUNT.

Tästäkään ei ollut apua, vaan levy jouduttiin alustamaan uudelleen. Siinä ei todettu mitään mekaanista vikaa, mutta silti sata levykkeellistä tiedostoja menetettiin.

Maahantuojan edustajan leikinlasku DoubleSpace -tiedostojärjestelmän luotettavuudesta vertaamalla sitä venäläisiin ohjussiiloihin ei jaksanut naurattaa.

* * *

Mikrotukihenkilöiden koulutuspäivillä kuulin, että kohdalleni sattunut tapaus ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Vaikuttaa siltä, että DOS 6:n DoubleSpace-pakkausohjelma on lyhyen historiansa aikana jo ehtinyt aiheuttaa enemmän kiintolevyvaurioita kuin sen edeltäjät Stacker ja SuperStor yhteensä.

Enimmäkseen DoubleSpacella kasvatetut kiintolevyt toki toiminevat yhtä luotettavasti kuin pakkaamattomat. Mutta kun vahinko sattuu, tiedostojen pelastaminen pakatulta kiintolevyltä on monin verroin vaikeampaa kuin tavalliselta.

Virran katkeaminen laitteesta sekunniksi ohjelman parhaillaan lukiessa tai kirjoittaessa kiintolevylle on aina vaarallista, ja saattaa saada aikaan levyvirheen. Jos on oikein huono onni myötä, virhe syntyy tiedostojen sijainnista lukua pitävälle ns. FAT-alueelle. Kun osoitealueet vaurioituvat, tiedostot voivat sekaantua ja muuttua käyttökelvottomiksi. CHKDSK-apuohjelmalla osa pystytään joskus "pelastamaan" 512 merkin mittaisina palasina.

Koska pakatut kiintolevyt näyttävät DOS-käyttöjärjestelmän kannalta yhdeltä jättisuurelta tiedostolta, sen sekoaminen voi pahimmillaan johtaa koko kiintolevyn sisällön menettämiseen.

DoubleSpace sinänsä ei välttämättä aiheuta tai lisää näitä ongelmia. Se on kuitenkin uusi epävarmuustekijä, joka tekee tiedostorakenteen korjaamisen levyvirheen jäljiltä entistä vaikeammaksi.

Jos siis olet kasvattanut levytilaasi pakkausohjelmalla, älä lyö laimin säännöllistä varmuuskopiointia! Se on pieni vaiva siihen nähden, miten kauan aikaa vie vaikkapa vain puolen vuoden kirjanpitoaineiston syöttäminen uudelleen.

* * *

Kotikäyttäjän tuskin kannattaa hankkia nauha-asemaa tms. kallista järjestelmää, koska tavalliset levykkeet kelpaavat mainiosti varmuuskopiointiin. Lähes täyden 30 megatavun levyn sisällön säilyttämiseen tarvitaan 20 HD-levykettä, jotka maksavat noin 5 — 15 markkaa kappale.

Tallenteiden tekeminen ei kestä kauan, kun ainoastaan uudet ja muuttuneet tiedostot kopioidaan levykkeille. Ohjelmatiedostoja ei tietenkään tarvitse kopioida kiintolevyltä yhä uudelleen ja uudelleen, vaan alkuperäiset asennuslevykkeet ja niistä ennen ohjelman asennusta tehdyt kopiot ajavat saman asian.

Varmistuskopiolevykkeitä kannattaa varata kaksi sarjaa, joista toista käytetään esim. parillisina päivinä, viikkoina tai kuukausina ja toista parittomina. Tällöin käytettävissä on myös viimeistä edellinen tilanne esimerkiksi kirjanpitoaineistosta siltä varalta, että viimeinen tallenne ja sen varmuuskopio todetaan jostakin syystä vikaantuneiksi.

* * *

Monessa maatalousohjelmassa on oma varmuuskopiointirutiini, joka käynnistyy valikosta. Tällöin käyttäjän ei tarvitse opetella edes DOS-komentoja.

DOSin Backup/Restore-ohjelmapari ei ole koskaan vastannut toiveita, siksi kaupalliset sekä julkisohjelmat kuten Arcopy, Bac ja FB/FR ovat olleet suosittuja. Vasta 6-versioon sisältyvä MsBackup-ohjelma on kohtuullisen luotettava ja helppo käyttää.

Mutta ei syytä huoleen: Jo DOS 3.2-versiosta lähtien käyttöjärjestelmään on sisältynyt XCOPY-niminen ohjelma, joka on hyvä vaihtoehto helppoon ja nopeaan varmuuskopiointiin. Lue ohjeet DOS-käsikirjastasi!

XCOPY toimii nopeasti eikä tee turhaa työtä, kun käyttäjä muistaa käyttää komennon yhteydessä valitsinta "/M". Tällöin ohjelma kopioi ainoastaan uudet ja muutetut tiedostot.

Halutessasi esimerkiksi säästää levykkeelle kaikki Maaseutupörssiin jättämäsi tai sieltä lukemasi osto- ja myynti- ilmoitukset kirjoita komento seuraavasti:

XCOPY C:\MLKP\PÖRSSI\*.* A: /M

Käyttäessäsi komentoa ensimmäisen kerran A:-levykkeelle kopioituvat kaikki MLKP-ohjelman alihakemistossa olevat yhteyslistat. Toistaessasi komennon se ei kopioi mitään uudelleen, ja seuraavilla kerroilla jäljennetään ainoastaan edellisen tallennuksen jälkeen laaditut tai muuttuneet tiedostot.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle