(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

Maatilatalouden mikro-ohjelmat 1993

Työtehoseuran markkinakatsaus maatilojen atk-ohjelmista on ilmestynyt. Ohjelmien ostajille tämä 30 markan hintainen maataloustiedote n:o 10/93 on korvaamaton tietolähde siitä, mitä on tarjolla.

Vuoden aikana ei näytä paljon tapahtuneen. Ohjelmien määrä ei ole kasvanut, ja niiden tuottajia on täsmälleen yhtä monta kuin vuotta aikaisemminkin eli 16 kappaletta. Yksi yritys on vaihtanut nimeä, ja ainoan lopettaneen tilalle on tullut uusi yrittäjä.

Valikoimakaan ei ole juuri muuttunut. Joka viides kaikkiaan 90 mukana olevasta tuotteesta sisältää ainakin kirjanpito-ohjelman. Kolme suosituinta: Varma, Maatalousneuvos ja Aktiivitieto pitävät yhteensä 4 000:lla käytössä olevalla kappaleellaan hallussaan leijonanosaa markkinoista. Loput jakautuvat 15 tuotteen kesken. Uusimpia niistä ei liene vielä myyty ensimmäistäkään kappaletta.

(Tässä ei ole otettu huomioon Asteri- ja Nova-merkkisiä kirjanpito- ja taloushallinto-ohjelmistoja, joiden 3.400 myydystä kappaleesta valtaosa lienee käytössä muussa yritystoiminnassa kuin maatilataloudessa. Maatilatalouden tilinpito toki sujuu liikekirjanpito-ohjelmallakin.)

Mikäli ohjelmien myyntiluvuista voi jotakin päätellä, uusien tietokoneiden käyttöönottovauhti ei ole nopeutumassa: Uusia ohjelmia näyttää myydyn vähemmän kuin vuosi sitten.

DOS-ohjelmien osuus yli 99%

Tarjolla olevat tuotteet toimivat kaikissa ns. teollisuusstandardin mukaisissa mikroissa. Viimeinen "ei-yhteensopiva" Commodore 64 -kotimikrolle tehty metsätalouden suunnitteluohjelma on poistunut listalta.

Markkinoilla olevat uudet laitteet sisältävät lähes poikkeuksetta Windows-käyttöliittymän edellyttämän nopean 386- tai 486-prosessorin sekä 2–4 megatavua työmuistia. Silti Windows-ohjelmia maatalouteen on myyty yhteensä vain kolme kappaletta.

Useimmat DOS-ohjelmat toimivat edelleen myös perus-pc:ssä (8088) sekä 80286-mikroissa. Tavanomaista suuremmat vaatimukset laitteiston suhteen on Peltomestari -peltoviljelyn suunnitteluohjelmalla, joka edellyttää 2 megatavun keskusmuistia. Myös Frans Emil -yritysohjelmistolle suositellaan 2 megatavua tai ainakin DOS 5 -käyttöjärjestelmää työmuistin riittävyyden varmistamiseksi.

Laitevaatimukset eivät aina ole kovin täsmällisiä saati tarkkoja. Esimerkiksi MKL-liityntäohjelman mainitaan edellyttävän DOS 3.3 -käyttöjärjestelmäversiota tai uudempaa. Kun en tuosta vaatimuksesta tiennyt, olen käyttänyt Maaseutupörssiä 8086-perus-PC:llä ja DOS 3.2- käyttöjärjestelmällä ilman ongelmia.

Hinnatkin ennallaan

Ohjelmien hinnat ovat pysyneet edellisvuoteen verrattuna ennallaan tai jopa laskeneet. Halvin on Työtehoseuran Taksat-ohjelmisto maatalouskoneiden tuntikustannusten laskentaan, 150 mk ja kallein MTKP-kirjanpito-ohjelma tilitoimistoille, 12.000 mk.

Edullisimpia ovat sovellukset, jotka on rakennettu jonkin taulukkolaskimen tai monitoimiohjelman varaan ja edellyttävät siten kyseisen pääohjelman olemassaoloa. Tilirenki-kirjanpito- ja kustannuslaskentaohjelma sekä Peltorenki viljelysuunnitelman laadintaohjelma tukeutuvat MS-Works 3.0 -monitoimiohjelmaan ja maksavat vain 450 ja 425 mk.

MKL:n tuotantorakennusten energiatalouden, lantaloiden mitoituksen ja kylmäilmakuivureiden kustannuslaskelmien pohjana on PlanPerfect-taulukkolaskin, jota tuskin kannattaa hankkia vain näiden käyttöä varten. 1.500 markkaa kustakin laskenta-arkista erikseen ei välttämättä tunnu edulliselta.

Omatoimiseen sovelluskehitykseen

Muillekin kuin maatilayrittäjille soveltuvien liikekirjanpito- ohjelmien sekä Unes-palkanlaskennan ohella Työtehoseuran listalle on päässyt myös omatoimisen sovelluskehittäjän perustuote Clarion. Sen pienimmän ja halvimman (vain 590 mk!) paketin nimi Personal Developer on vaihtunut Personal Manageriksi. Englantia osaavalle tuote tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös suomen kieltä käyttävien ohjelmien laadintaan.

Clarion voi käyttää myös maatilatietokanta-standardin mukaisia tietuekuvauksia. Itse tietokannan rakenne ei kuitenkaan ole dbf-muotoinen (dBASE), kuten esim. Clipper-, FoxPro- ja Alpha Four -kehittimiä käytettäessä.

Muiden kuin vain omaan käyttöön ohjelmointia harrastavien kannattaa harkita tarkoin, millainen ohjelmointikieli tai sovelluskehitin kannattaa opetella. Kehittimetkin kehittyvät: Marraskuussa Helsingissä pidetyillä ohjelmistomessuilla oli ensi kertaa esillä ns. kansainvälinen eli suomen kielen ääkköset, päiväyksen ja desimaalipilkutkin hallitseva 3.0-versio Alpha Four -kehittimestä, joka on viimeksi kuluneen vuoden aikana voittanut monta puolueetonta vertailua.

Kokeilin uutuustuotetta sen verran, että totesin ainakin alkuun pääsyn olevan jopa Clarioniakin yksinkertaisempaa. Jokainen, joka osaa laatia tavallisen tietokannan (kortiston) monitoimiohjelmalla, saa varmaan aikaan myös relaatiotietokantasovelluksen Alpha Fourilla. Englannin taito on kuitenkin välttämätön.

Yhdysvalloissa 450 dollarin hintaista pakettia tarjottiin messujen aikana 890 markalla! Aina ei siis ohjelmaa saa ulkomailta tilaamalla halvemmalla kuin omasta maasta ostaen.

Työtehoseurasta voit kysyä lisätietoja Pekka Viitaniemeltä, puh. 90-2904 1200.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle