(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

Ykkönen

Olen viiden viime vuoden aikana kokeillut satoja tietokoneohjelmia eri tarkoituksiin, työskennellyt kymmenillä, suomentanut yhden ja laatinutkin muutamia. Yhteenkään tuotteeseen en ole ollut yhtä varauksettoman ihastunut kuin ohjelmaan nimeltä Ykkönen, jonka äskettäin ostin.

Ykkönen on ns. monitoimiohjelma – yli sadan perus- ja apuohjelman paketti, jonka osaset on järjestelty valikoiksi ja varustettu selkein suomenkielisin opastein. Tuote on kuin kooste First Choicen, MS Worksin ja WP Executiven parhaista osista Nortonin ja PcToolsin hyödyllisimmillä piirteillä höystettynä. Se sisältää kaikki ne perustyövälineet, jotka jokainen tietokonettaan tehokkaasti hyödyntävä joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin joutuu hankkimaan.

Ykkönen ei kuitenkaan ole kenen tahansa työkalu. Jos et ole osallistunut yhdellekään atk-oppitunnille tai -kurssille eivätkä edes Petteri Järvisen perusteokset kiinnosta, tämä ei ehkä ole sinun ohjelmasi. Jos sitä vastoin olet käynyt DOS-peruskurssin ja sormesi syyhyvät päästä kokeilemaan taitojasi käytännössä, tuskin voit sijoittaa 500 markkaa paremmin kuin hankkimalla Ykkösen.

* * *

Ohjelman huonot puolet on lyhyesti kerrottu. Koska samaan valikkorakenteeseen on yhdistetty poikkeuksellisen mittava määrä aputoimintoja ja hyötyohjelmia, selkeästä yleisilmeestä huolimatta ensivaikutelma on musertava. Vaikka jokainen toiminto sisältää hyvät ohjeet, perusasiat on osattava: Ohjelma ei vaivaudu selittämään, mikä on DOS ja mitä tarkoittaa kiintolevy.

Käsikirjakaan ei syyllisty moiseen jaaritteluun. A4-kokoinen rengaskirja käsittää vain 88 kaksipalstaista sivua ja päivitysliitteen. Taittoa keventämällä ja muutama kuva lisäämällä aineistosta olisi saanut 250-sivuisen oppikirjan. Esitystapa on työkirjamainen ja käytännönläheinen. Vaikka ohjelmaa voi käyttää myös pelkästään sisäänrakennettujen opastetekstien avulla, suppeakin käsikirja esimerkkeineen on suureksi avuksi.

Ykkösen pahin vika on kuitenkin hinta: 480 markkaa. Siksi se ei kiinnosta kauppiaita: Alaa tuntemattomalle asiakkaalle saa yhtä helposti myydyksi 3–4 kertaa kalliimmankin tuotteen, kuten Worksin tai Window Worksin.

* * *

Mikä kaikkea Ykkösellä voi tehdä? Helpompaa olisi kertoa, mitä sillä EI pysty tekemään: Ohjelma ei osaa käsitellä kuvia tai grafiikkaa eikä sillä voi lähettää telefax-sanomia.

Ykkösen tietokantaohjelma on DBase-yhteensopiva. Sitä voidaan käyttää myös maatilatietokanta-standardin mukaisten sovellusten laadintaan.

Laskimia on kolme erilaista: WP Executive -tyyppinen, mutta tätä monipuolisempi "nauhalaskin", lausekelaskin sekä pieni 19 x 7 sarakkeen taulukkolaskin-sovelluskehitin, jota tekijä nimittää vaatimattomasti hintataulukoksi.

Kirjoitusohjelmakin on hyvää keskitasoa ja kelpaa tekstin tuottamiseen julkaisuohjelmille. Teksturi käyttää vanhan WordStarin komentoja. Se osaa mm. sarjakirjeet ja jopa suomen kielen tavutuksen. Yhteys kirjasto-ohjelmaan ja tietokantoihin tehostaa toimintaa.

Yhteysohjelma tuntee tavallisimmat siirtoprotokollat ja hallitsee jopa takaisinsoiton. Ykkösen avulla on mahdollista myös perustaa oma sähköposti sekä etäkäyttää toista tietokonetta.

Pakettiin kuuluu joukko apuohjelmia, kuten kirjastojärjestelmä, valikko-ohjelma, kalenteri, muistilehtiö ja näytönsäästöohjelma. Ajastintoiminnon avulla kone voidaan säätää vaikkapa käynnistämään itsensä uudelleen ennalta määrättyyn aikaan.

Mukana ovat kaikki tarpeelliset järjestelmätoiminnot sekä levyhuoltotyökalut keskusmuistin selailu- ja editointiohjelmilla ryyditettyinä. Totesin Ykkösen korvaavan vuosien varrella karttuneesta DOS-apuohjelmakirjastostani ainakin seuraavat: AUTOMENU, BAC, BROWSE, BOOT, COLORSET, COMPARE, CURSOR, ENCRYPT, GREP, LIST, MAPMEM, MOVE, PCMAP, RAMVIEW, RENDIR, RN, ROMINFO, RUN, SAVER, SEARCH, SNIPPER, SPLIT, TREED ja WHEREIS.

DBase-yhteensopivuuden ja valikoiden muunneltavuuden ansiosta Ykkönen käy myös sovelluskehittimeksi. Ohjelma on niin halpa, että sen voi myydä jokaisen tietokanta- tai taulukkosovelluksen mukana.

* * *

Ykkönen on tietokoneopetusta antavien atk-kerhojen ja oppilaitosten oiva perustyöväline. Vaikka tarvitsisit aluksi vain yhtä Ykkösen sadoista apuohjelmista, paketti tulee edullisemmaksi kuin monet erillisohjelmat. Se on myös erittäin nopea.

Perheen nuorille, jotka osoittavat kiinnostusta muuhunkin kuin tietokonepelien pelaamiseen, on vaikeaa keksiä hintaansa nähden hyödyllisempää lahjaa kuin Ykkönen. Siitä löytyy vuosikausiksi välineitä atk-harrastuksen kehittämiseen.

Asennus- ja laiteongelmia ei ole: Ohjelma toimii jokaisessa kiintolevyllä varustetussa DOS-mikrossa. Kirjoitat vain komennon ASENNA, odotat pari minuuttia ja päävalikon ilmestyttyä painat Enter-näppäintä. Luettuasi hakemistopuu- ja valikkoruudusta laitteistoasi koskevat tiedot huomaat ohjelman vaihtavan automaattisesti opastustilaan ja esittelevän peräjälkeen kaikki kyseisestä alavalikosta löytyvät 57 eri toimintoa. Istu ja ihmettele!

Ykkösen on valmistanut suomalainen Narva Software, 37370 Narva, puh. (931)3737360.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle