(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

Tietokoneen kevätsiivous

ATK-laitteet likaantuvat yllättävän nopeasti. Monitorin kuvaputki vetää suurjännitteensä vuoksi magneetin tavoin pölyä pinnalleen. Kirjoittimien sisuksiin kertyy nukkaa ja paperipölyä. Näppäimet piintyvät painomusteen ja lomakkeista irtoavan pölyn seoksesta, jonka likaiset tai käsivoitein hoidetut puhtaatkin sormet kittaavat tehokkaasti paikoilleen.

Kirjoittajan kokemusten mukaan kaksi tietokonenäppäimistön kolmesta viasta aiheutuu yksinomaan liasta ja pölystä. Jos tietokoneen ääressä tupakoidaan, teroitellaan lyijykynää tai juodaan kahvia ja syödään keksejä, eivät näppäimistöt pysy monta vuotta toimintakuntoisina.

Yleisesti uskotaan, että yli puolet muidenkin elektronisten toimistolaitteiden vioista johtuu puhdistuksen laiminlyömisestä. Laite, jonka ilmanottoritilät ovat nukan ja pölyn tukkimat, ylikuumenee ja aiheuttaa jopa tulipalon vaaran. Mikron, kirjoittimen ja faksin puhdistaminen paperipölystä ja värijauheesta jo ennen vikaantumista tulisi yleensä konttorikonemekaanikon huoltolaskua halvemmaksi.

Paineilma tehostaa imurointia

Jos tietokone on erityisen pölyisessä paikassa ja näyttää siltä, että keskusyksikön tuuletin on imenyt säleikkönsä täyteen nukkaa, ei pelkkä ulkoinen imurointi riitä. Tällöin laite pitäisi avata ja imuroida varovasti kaikki sisäpuoliset osat.

Myös kirjoitin kannattaa avata ja imuroida sisältä. Ennen laitteiden kotelon avaamista ne on kytkettävä irti sähköverkosta!

Mikäli tietokoneen kotelon avaaminen arveluttaa, ulkopuolista imurointia voi tehostaa puhaltamalla paineilmaa monitorin ja keskusyksikön vastakkaisen puolen säleikön läpi samaan aikaan kun toiselta puolelta käytetään imuria.

Paineilmakompressorin ilmasuihku on usein liian voimakas. Turvallisempaa on käyttää sumutinta (paineilma-aerosolitölkkiä).

Näppäimistön sisälle kulkeutunutta pölyä ja roskia voi yrittää poistaa pölynimurilla. Myös monitorin tuuletussäleiköt pitää imuroida rako- tai harjasuuttimella.

Näppäimistön voi purkaakin

Pinttyneen näppäimistön tai muidenkaan muoviosien puhdistamiseen eivät sovellu mitkä tahansa aineet. Tavanomaiset kotitaloudessa käytettävät puhdistuskemikalit ovat valuvia, huonosti haihtuvia ja useimmiten liian emäksisiä. Hankausaineet sekä eräät huoltoasemilla myytävät puhdistusaineet ovat liiankin tehokkaita: Ne saattavat hioa pinnan mattamaiseksi ja siten entistä helpommin likaantuvaksi.

Näppäimistön puhdistus aloitetaan imuroinnilla, joka tapahtuu tehokkaimmin rako- tai harjasuuttimella. Mikäli kaikki näppäimet toimivat moitteetta eikä näppäimistö näytä likaiselta, muuta ei ehkä tarvitakaan.

Mikäli lian irrottamiseksi käytetään kemikaleja, on varottava nesteen valumista näppäinhattujen väleihin. Varmin tapa välttyä tältä vahingolta on käsitellä näppäimistöä ylösalaisin ja käyttää vain nesteitä, jotka haihtuvat nopeasti.

Käännä siis näppäimistö nurin ja käytä puhdistusliinaa ja Lasolia tms. ikkunanpuhdistusainetta. Näppäinhattujen välit puhdistat kastamalla tavallisen siveltimen Lasoliin.

Älä käytä hankausnesteitä äläkä keittiöliinoja, joista irtoaa nukkaa ja pölyä. Näppäimistön sisään joutunut pöly aiheuttaa aikaa myöten häiriöitä.

Jos näppäimistölle on kaatunut jotakin nestettä, saatat joutua purkamaan sen ja puhdistamaan sen myös sisältä pumpulipuikoilla tms. Näppäinhatut irrotetaan erikoistyökalulla, jolla niihin voidaan tarttua molemmilta reunoilta. Älä yritä vivuta näppäinhattua irti vain yhdestä reunasta ruuvimeisselillä tms. vääntämällä!

Muoviosiin oikeat aineet

Monitorin kuvapinta pyyhitään aika-ajoin erityisesti tätä tarkoitusta varten kehitetyillä, sähköisyyttä vähentävillä kertakäyttöisillä kosteuspyyhkeillä.

Mikron lasi- ja muovipintoihin ei pidä käyttää liian voimakkaita tai hankaavia puhdistusaineita. Aluksi kannattaa kokeilla mietoa astianpesuaineliuosta (Fairy tms.). Ellei tällä synny puhdasta jälkeä, siirrytään kovempiin aineisiin.

Tarroista yms. jääneet liimatahrat voi poistaa Lasolilla tai hyvin varovasti tärpätillä tai asetonilla muistaen, että asetoni pehmentää myös muovin. Mitään puhdistusainetta ei koskaan pidä suihkuttaa suoraan muovipinnalle, vaan aina puhdistusliinaan.

Pisteenä i:n päälle muoviosat voidaan kuivuttuaan käsitellä likaantumista hidastavalla vahalla.

KUVATEKSTI:

Raija Hallberg Puhtaat Pinnat Oy:stä on erikoistunut ATK-laitteiden puhdistukseen. Ennen laitteiden enempää purkamista imuroidaan kaikki ilmanottosäleiköt sekä näppäimistö — tehokas kotipölynimurikin kelpaa.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle