(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

Vaihtoehto Windowsille

Suomen mikromarkkinoilla on käynyt melkoinen myllerrys. Halvat 80286-laitteet ovat loppuneet varastoista, ja 386 on vanhanaikaisin tarjolla oleva vaihtoehto. Hinnat ovat samalla nousseet: Kun viime vuoden lopulla VGA-AT:n sai alle 4.000 markan ja IMB:n 386SX-sylimikronkin 5.000:lla, nyt ei alle 6.000 markan pöytä- tai sylikoneita tahdo löytyä mistään. Ja useimmat 486-laitteet maksavat yli 9.000 markkaa.

Suomenkielistenkin ohjelmien hinnat sitä vastoin ovat laskeneet. Uuden mikron mukana saa usein kaupanpäällisenä sekä DOS 5.0 -käyttöjärjestelmän että Windows 3.1:n, joskus jonkin hyödyllisen monitoimiohjelmankin.

Windows usein tarpeeton

Windowsista on harvoin hyötyä maatilan tai yrityksen tietokoneessa. DOS-sovellusten ajo Windowsin DOS-ikkunoissa ei nopeuta tai helpota niiden käyttämistä, päinvastoin.

Windows on tarpeen tietokonekauppiaalle, joka pystyy tämän ohjelmiston avulla perustelemaan ostajalle, miksi tämä tarvitsee 386-laitteen ja siihen 2–4 megatavua työmuistia: Windows 3.1:n asentaminen tätä vaatimattomampaan laitteeseen ei kerta kaikkiaan kannata. Mutta DOS-ohjelmat osaavat silti käyttää vain 640 kilotavun työmuistia.

Graafinen käyttöliittymä hiirivalikkoineen ja värikkäine kuvakkeineen, kiintoisine peleineen ja lukuisine apuohjelmineen viehättää nuoria, joiden ei tarvitse saada tietokoneella aikaan mitään hyödyllistä, eikä ainakaan nopeasti. Windowsin perusteiden hallitseminen vaatii kuitenkin enemmän asiaan paneutumista kuin yksinkertaisten ja selkeiden DOS-ohjelmien käyttö. Samalla menetetään järjestelmäriippumattomuus: Windows 2:lle laaditut ohjelmat eivät toimi Windows 3-versioilla. Jopa päivitys 3.0:sta 3.1:een saattaa sotkea sovellusohjelmat: Esim. Window Works -ohjelma menettää Publishers’ Powerpak -fonttinsa.

Grafiikkaa perus-PC:ssä

Vaikka Windows on yleistynyt nopeasti, se ei ole ainoa eikä välttämättä edes paras graafinen käyttöliittymä. Maailmassa on miljoonia mikrotietokoneita, joihin Windowsia ei ole edes mahdollista asentaa liian pienen keskusmuistin tai riittämättömän näyttimen vuoksi.

Farma-näyttelyssä oli esillä uusi "jokamiehen Windows" eli ohjelma nimeltä GeoWorks Ensemble. Monitoimipaketin hinnaksi ilmoitettiin 1.495 mk, näyttelytarjouksena vain 995 markkaa.

Kun tätä kokonaan suomenkielistä käyttöliittymää on sittemmin tarjottu jopa 495 markalla, siihen oli aivan pakko tutustua. GeoWorks osoittautuikin asialliseksi ja yllättävän suorituskykyiseksi vaihtoehdoksi kaikkiin laitteisiin - myös sellaisiin, joihin "oikeaa" Windowsia ei voida asentaa.

GeoWorks toimii kaikissa vähintään 512 kilotavun työmuistilla varustetuissa 8088, 80826, 386- ja 486-laitteissa. Monitoriksi kelpaa EGA, VGA, CGA tai mustavalko-Hercules (esim. Mikro-Mikko). EGA- ja VGA-näyttimissä sen grafiikka on jopa upeampaa kuin Windowsin, mm. valikon kuvakkeet ovat tulitikkurasian kokoiset ja moniväriset. Kirjasinvalikoima on monipuolinen ja fontit ovat "vapaasti skaalattavia" eli kirjainten koon voi valita vapaasti. Piirroksia ja kuvia voi liittää tekstiin, ja tulostaminen onnistuu halvalla matriisikirjoittimellakin.

Ohjelmavalikoimaan sisältyvät tekstinkäsittely ja oikoluku, tietoliikenne, piirustusohjelma, kortisto, kalenteri ja tiedostonhallinta, DOS-valikko merkkipohjaisten ohjelmien käyttämiseksi sekä kaksi kivaa peliä: Solitair-pasianssi ja Tetris. Harjoitteluohjelmat löytyvät omasta valikostaan, ja erinomaisten suomenkielisten ohjeiden ansiosta alkuun pääsee ilman käsikirjaakin.

Erinomainen asennusohjelma

Käyttäjän ei tarvitse tietää mikroista mitään osatakseen asentaa GeoWorks Ensemblen. Asennusohjelma toimii lähes automaattisesti. Se tunnistaa laitteiston osat näyttimen tyyppi sekä hiiren merkki mukaan lukien ja laittaa asetukset kohdalleen, mutta säästää varmuuden vuoksi alkuperäiset käynnistystiedostot. Näiden palauttamiseksi on valmis komento.

Ohjelman saa käynnistymään jopa ilman myyntipakkaukseen sisältyvää sarjanumeroa, mutta tällöin ohjelma toimii vain muutaman minuutin kerrallaan. Tämä hillinnee laittomien kopioiden käyttämistä.

Kirjoitinajureita on mukana 450 kappaletta. Omaa Brother M-1209 -laitettani ei valikoimasta löytynyt, mutta tulostus sujui moitteitta sekä Brother M-1109, Epson FX- että IBM Proprinter XL -laiteohjaimilla.

Vajaan viiden vuoden ikäinen IBM AT/E osoittautui GeoWorksin kannalta hankalaksi. Kyseinen malli myytiin näet aikoinaan EGA-näytönohjaimella, jonka grafiikkamuisti ei riittänyt minkäänlaisten hyötyohjelmien ajamiseen. IBM:n varaosien kalleuden vuoksi olin täydentänyt sitä vain yhdellä 128 KB:n lisämuistimoduulilla. Koska vajausta oli vielä 64 KB:n verran, GeoWorks ilmoitti, että näytönohjaimen muisti ei riitä. (Windowsin käytön tekee mahdottomaksi jo 512 KB työmuistin laajennusmahdollisuuden puuttuminen emolevyltä.)

Näin vanhoihin laitteisiinsa IBM ei toimita edes varaosia, vaan myyntihenkilö suositteli vaihtamaan koko näytönohjaimen uuteen 13.200 mk:n hintaiseen VGA-korttiin!

Huijasin GeoWorksin asennusohjelmaa uskomaan, että laitteessani on EGA-näyttöä vanhemman, vähemmän muistia edellyttävän CGA-standardin mukainen monitori. Ja lopulta IBM:n EGA-näyttökin suostui toimimaan! Mustavalkoisena ja karkeaa CGA-grafiikkaa käyttävänä Ensemble ei tietenkään ollut loistokkaimmillaan, mutta kuitenkin täysin toimiva.

(KUVA ILMAN TEKSTIÄ)

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle