(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1993

DOS 6

Jonkun pettyneen asiakkaan pitäisi oikeastaan valittaa kuluttajaviranomaisille Microsoft Oy:n mainonnasta.

Huhtikuussa tarjottiin MS-DOS 6 -käyttöjärjestelmäpäivityksiä 482 markan "tutustumishintaan". Koska tilauskortissa oli rastivaihtoehdot "Suomalainen versio" ja "Englantilainen versio", olisi luullut käsikirjan tai edes ohjelman opastustekstien olevan suomeksi IBM:n PC-DOS 4 -version tapaan.

Posti toi kuitenkin paketin, jonka päällä luki: "Englanninkielinen versio, jossa suomenkieliset Windows-apuohjelmat."

320-sivuinen ohjekirja ja kaikki ohjelmat olivat siis englanninkielisiä, kolmea Windows-ohjelmaa lukuun ottamatta. Mikäli mikrosta puuttuu Windows, "suomalainen versio" ei sisällä ainoatakaan suomenkielistä ohjelmaa tai painotuotetta!

"Erikoishinnan" mainittiin olevan voimassa toukokuun loppuun. Kesäkuussa DOS 6:n sai alle 400 markalla...

* * *

Mainos lupaa MS-DOS 6:n "tuplaavan tietokoneen tehon". Miten? "Kaksinkertaistamalla" kiintolevyn kapasiteetin, suojaamalla mikron viruksilta, helpottamalla varmuuskopiointia sekä vahingossa tuhotun tiedoston palautustoiminnolla.

DblSpace pakkaa tiedostot noin puolta pienempään tilaan levylle samaan tapaan kuin suositut Stacker- ja SuperStor-ohjelmat. "Kumoa poisto" toimii kuten Norton- ja PC Tools -pakettien "QkUneras"-ja "Undelete"-ohjelmat. Microsoft Varmuuskopiointi ja Virustorjunta ovat tuttuja ja turvallisia Central Point -apuohjelmia: Jälkimmäinen on Anti-Virus-ohjelman riisuttu Windows-versio.

Etsintäohjelma ei kuitenkaan tutki koneen levyllä mahdollisesti olevia viruksia ennen DOS 6:n asennusta. Uusi käyttöjärjestelmä voi siten saada tartunnan jo asennettaessa!

Entä tavoittaako Anti-Virus tuholaisohjelmat myös DoubleSpace- levyosioista? Ainakaan Stackerilla pakatuista tiedostoista se ei niitä löydä saati poista.

* * *

DOS 6 on tähänastisista DOSseista paras, vaikka haukkaakin hävyttömän paljon levytilaa: yli 6 megatavua. Useimmat virustorjuntaa, kiintolevyn järjestelyä ja pakkausta tai luotettavaa varmuuskopiointiohjelmaa tarvitsevat tosin lienevät jo ehtineet hankkia F-Protin, Compressin ja Stackerin sekä Arcopyn, Central Point Backupin tai vastaavan.

Asennusohjelma toimi luotettavasti laatien mm. "uninstal"- levykkeen vanhan version palauttamiseksi tarvittaessa. Englantia osaamaton saattaa kuitenkin tehdä virheitä ohjelman huomauttaessa jostakin odottamattomasta. Päivitys sujuu turvallisimmin kielitaitoisen henkilön avustuksella.

Uusi työmuistin (keskusmuistin) tilankäyttöä automaattisesti optimoiva apuohjelma Memmaker vapautti ohjelmille 599 kilotavua työmuistia 386-laitteessani, jossa DOS 5:llä itse yrittäen olin saanut käyttöön vain 539 kilotavua.

386:tta vanhemmilla prosessoreilla MemMaker ja ylämuistialue eivät toimi, vaan DOS 6 käyttää itse entistä isomman osan keskusmuistista. Esimerkiksi IBM AT/E -laitteessa, jonka emolevyn rakenne tekee mahdottomaksi työmuistin kasvattamisen 640 kilotavua suuremmaksi, DOS 6 ja DoubleSpace jättävät ohjelmien käyttöön 70 kilotavua vähemmän kuin ennen, ja muistiahneimmat ohjelmat eivät ehkä enää toimi.

* * *

Käyttöjärjestelmä toimitetaan kolmella 1,44 megatavun korpulla. Enin osa ohjelmatiedostoista on Expand-pakattuja.

Asentaminen neljä vuotta vanhaan IBM AT -mikroon, jonka BIOS tekee mahdottomaksi 720 KB:n korppuaseman vaihtamisen 1,44- megatavuiseen, ei olisi onnistunut kokemattomalta. Vaikka DOS 6 voidaan kopioida alkuperäisiltä levykkeiltä seitsemälle 720- kiloiselle, Setup-asennusohjelma osaa silti käyttää vain kolmea, joiden pitää olla samannimisiä (label) kuin alkuperäiset. Ohjelma huomauttaa kyllä erikseen jokaisesta tiedostosta, joka puuttuu kyseiseltä levyltä. Ne on sitten asennettava erikseen Expand- ohjelmalla.

Mutta onneksi markkinoilla on muitakin laitemerkkejä kuin IBM. Niitä kutsutaan yhteensopiviksi, koska niitä voidaan pitää ajan tasalla käyttämällä standardiosia sekä uusia lisävarusteita, kuten muistinlaajennuksia ja BIOS-päivityksiä.

Kiintolevyn tuplaajan DoubleSpacen asennus kesti tunnin. Se vapautti IMB AT:n 90-prosenttisesti täydeltä 32 megatavun kiintolevyltä lähes 17 MB tilaa!

Kaikki ohjelmat toimivat tuplauksen jälkeen moitteettomasti, yhtä lukuun ottamatta. EzTape-nauhavarmistusohjelma hyytyi ilmeisesti työmuistin vähyyteen: Tämä lähes 500 KB vapaata keskusmuistia edellyttävä ohjelmiston kannalta DblSpacen varaama 45 KB ylimääräistä oli liikaa.

* * *

Muutamia turhia apuohjelmia on jätetty pois: Edlin, jota en koskaan ole kuullut kenenkään käyttäneen, tottumattomalle vaarallinen Recover, ainoastaan ohjelmoijien tarvitsema Link sekä turhaan tilaa vievät Basic-pelit kuten Gorilla eivät ole enää mukana. Mutta miksi myös DOS 5:n mukana tullut, kiintolevyvikojen varalta korvaamaton Mirror puuttuu? Se kannattaa kopioida talteen ennen DOS-päivitystä, koska muuten Setup-asennusohjelma tuhoaa sen.

Hyödyllisimmät uudet apuohjelmat ovat Defrag-kiintolevyn järjestelijä, DblSpace-tuplaaja, Msbackup-varmuuskopiointi, MSAV-virustorjunta sekä vahingossa poistetun tiedoston pelastaja Undelete. Mutta kannattaako niistä maksaa 300–500 markkaa? Tuskin.

Kiintolevyn käydessä ahtaaksi DOS 6 ja DblSpace on kuitenkin halvempi vaihtoehto kuin uuden kiintolevyn asennuttaminen.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle