(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1994
Mikropalsta on ilmestynyt vuodesta 1989 lähtien. Siinä on käsitelty sekä laitteita että ohjelmia puolueettomasti ja kriittisestikin, myös merkit mainiten. On pyritty myös ennustamaan alan kehityssuuntia, joskus onnistuenkin.
Sama linja jatkuu. On näet huomattu, että mitä nopeammin ja julkisemmin alan epäkohtiin puututaan, sitä pikemmin niihin saadaan korjausta.
Viime heinäkuun ja lokakuun numeroissa kerroimme mikrojen uudesta DOS 6 -käyttöjärjestelmästä. Ensimmäisenä kotimaisena lehtenä julkistimme mm. omia sekä muiden kokemuksia siitä, mitä ongelmia uusi kiintolevyn pakkausohjelma DoubleSpace (DBLSPACE.BIN) saattaa aiheuttaa.
Emme kuitenkaan olleet yksin ongelminemme. Samansuuntaisia kokemuksia on niin paljon, että Microsoft on joutunut korjaamaan DoubleSpace-ohjelmansa. Jokainen DOS 6.0 -version rekisteröity käyttäjä saa nyt DOS 6.2 -päivityksen pelkän levykkeen hinnalla.
Eri yhteyksissä Mikropalstalla on varoiteltu hankkimasta ns. teollisuusstandardista liiaksi poikkeavia laitteita, kuten mikrokanavakoneita sekä erikoismalleja, joissa esim. levykeasema on sijoitettu näppäimistön yhteyteen tai verkkomuuntaja piilotettu monitorin kotelon sisälle. Mikrojen, joiden korjaamiseen ei voida käyttää vakio-osia, ylläpito tulee yleensä erittäin kalliiksi.
Kirjoittajan ensimmäinen oma 80286-mikro (IBM AT/E) oli juuri tuollainen epäonnistunut, ei-yhteensopiva laite. Siihen ei mm. pystytty asentamaan 1,44 megatavun (HD) korppuasemaa, jollainen ostohetkellä oli jo vakiovaruste mm. kotimaisissa Mikro-Mikoissa. 512 kilotavun keskusmuistin kasvattaminen 1 megatavuun ei myöskään onnistunut, vaan laajennuskortista laite suostui ottamaan käyttöön ainoastaan 128 kilotavua. Koneen EGA-värinäyttö alkoi toimia vasta, kun ohjainkorttia oli täydennetty 720 markan hintaisella 64 KB lisämuistiyksiköllä.
Näiden lisähankintojen jälkeenkään IBM:n EGA-näyttö ei käyttäytynyt kuten muunmerkkisissä laitteissa. Kuten Mikropalstalla 6/93 kerrottiin, Windowsin vaihtoehtona muutoin käyttökelpoinen graafinen käyttöliittymä ja monitoimiohjelma GeoWorks Ensemble suostui toimimaan ainoastaan mustavalkoisena.
Olin yrittänyt ostaa EGA-näytönohjaimesta yhä puuttuvaa 128 KB muistipiiriä sekä laitteen myyjältä Novosysiltä että suoraan IBM:ltä, mutta tuloksetta. Molempien vastaus oli yhtä tyly: Näihin laitteisiin IBM ei enää toimita lisä- eikä varaosia. Vanhan EGA-näytön voisi saada toimimaan täydellisesti vain vaihtamalla ohjaimen uuteen VGA-korttiin, jonka IBM-varaosahinta on 13.200 mk.
Syyskuussa Helsingissä järjestetyillä KT-DATA-messuilla en malttanut pitää suutani kiinni, vaan purin IBM:n osastolla pettymystäni kysymällä, miten IBM kehtaa pyytää pikku varaosasta kahden tavallisen perusmikron hinnan. Kun puheenvuoroni kirvoitti myös muilta messuvierailta kriittisiä mielipiteitä IBM:n asiakaspalvelun laadusta, messuemännillä oli kiire vaientaa minut lupaamalla ottaa messujen jälkeen yhteyttä.
Uskomatonta mutta totta: Marraskuussa IBM:stä ilmoitettiin, että näytönohjaimesta puuttuva muistipiiri on saatavissa ja maksaa vain 139 markkaa + LVV.
Tätä kirjoitettaessa odottelen innolla varaosalähetystä, jonka saavuttua saan IBM-mikroni lopultakin siihen kuntoon, jossa sen jo neljä vuotta sitten laitetta ostaessani kuvittelin olevan.
Olen näet vihdoinkin onnistunut jäljittämään myös paikan, josta on mahdollista hankkia IBM:ään sopiva uusi ROM BIOS eli "käyttöjärjestelmän perusäly". Sen avulla korjaantunee myös IBM:n korppuasemien toiminnassa esiintyvä perusvika eli se, että ne eivät erota toisistaan 720 KB:n (DD) ja 1,44 MB:n (HD) levykkeitä.
Alustettaessa halpa DD-levyke 720 KB:n sijasta 1,44-megatavuiseksi, kuten IBM-mikroissa tapahtuu, tallentaminen on epävarmaa. Muun merkkiset laitteet eivät pysty lukemaan väärin alustettua levykettä, vaan antavat "General failure error reading drive A:" -virheilmoituksen.
ROM BIOS -piiriä vaihtamalla tämäkin IBM:n perusvika on siis korjattavissa. Mutta IBM ei suostu kertomaan edes jälleenmyyjilleen virheettömästi toimivien BIOS-piirien hankintakanavaa.
Mitä isompi firma, sitä huonommin yleensä asiakaspalvelu pelaa. Mutta silti aina kannattaa valittaa!
Tämä on Käytännön Maamiehen 50. Mikropalsta. Tietotekniikkasivua alettiin julkaista vuonna 1989, jolloin vasta neljännes viljelijöiden nykyisestä tietokonekannasta oli käytössä. Niinpä vuosina 1989 ja -90 keskityttiin opastamaan vasta-alkajaa laitevalinnassa, ohjelmien hankinnassa, uuden laitteen käyttöönotossa ja ohjelmien asentamisessa.
Toisinaan toimituksesta pyydetään kopioita näiden vuosikertojen jutuista. Lehtiä ei näet välttämättä ole muistettu säilyttää, kun omaa mikroa ei vielä ollut.
Koska osa lehden vanhoista numeroista on loppunut varastosta ja valokopioiden ottaminen vuosikirjoista on työlästä, tähän mennessä ilmestyneiden Mikropalstojen tekstit toimitetaan halukkaille levykkeellä. Mukana on katselu- ja etsintäohjelma, jonka avulla voidaan mm. hakea kaikista vuosikerran jutuista tiettyä sanaa ja siten nopeasti löytää kaikki tekstikohdat, joissa se esiintyy.
Käytännön Maamiehen lukijoilta veloitetaan vain levykkeen posti- ja käsittelykulut 50 mk. Tilaukset osoitteella KM/Mikropalsta, Maistraatinportti 1, 00015 YHTYNEET KUVALEHDET (mieluimmin postikortilla) tai puhelinvastaajaan (914)449 010. Mainitkaa, mikäli haluatte 5 1/4" levykkeen. Ellei levykekokoa ole mainittu, tekstit lähetetään 3 1/2" korpulla.