(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1994

GeoWorks Ensemble 2.0 on kaikki mitä tarvitset

USA:ssa kuusi kymmenestä suosituimmasta yrityskäyttöön hankittavasta ohjelmasta on yhä DOS-pohjaisia. Yhä useampi suomalainen uskoo silti, että tulevaisuus on hiiren.

Graafisesta käyttöliittymästä puhuttaessa useimmat tarkoittavat Microsoftin Windowsia, muutamat IBM:n OS/2:ta tai Apple Macintoshin käyttöjärjestelmää. Vähiten tunnettu vaihtoehto lienee kuitenkin GeoWorks.

GeoWorks Ensemble 2.0 -versio sisältää useita hyötyohjelmia, jotka Windowsin tai Applen ostajat joutuvat hankkimaan erikseen. Paketti sisältää mm. taulukkolaskimen ja tietokantaohjelman. Helppokäyttöisenä se soveltuu jopa kotikäyttäjän ainoaksi monitoimiohjelmistoksi.

* * *

Muutamista pikku puutteistaan huolimatta GeoWorksin ensimmäinen suomenkielinen versio 1.2 kaksi ja puoli vuotta sitten oli arvostelumenestys. Eräiden laitemerkkien (mm. Hyundai) mukana toimitettiinkin Windowsin asemesta GeoWorks Startteri. Mutta Hyundain maahantuonti päättyi, ja ohjelmisto joutui alennusmyyntiin: Mm. 1993 Farma-näyttelystä sen sai jo alle 1.000 markan.

Maahantuoja yrittää nyt uudelleen. Uusi 2.0-versio on suometettu onnistuneesti. Myös 370-sivuisen ohjekirjan teksti on pääosin moitteetonta ja selkeää suomea.

GeoWorks toimii vanhoissakin laitteissa: 286-prosessori riittää, kunhan keskusmuistia löytyy täysi megatavu. 386:ssa ja uudemmissa ohjelma osaa käyttää myös jatkettua muistia, ja moniajokin toimii joustavammin. VGA-näyttö on suositeltavin, mutta myös EGA toimii mustavalkoisena ja 256 kB:n muistilla varustettuna värillisenäkin.

Asennusohjelma on esimerkillinen. Ykköslevykkeen nimilapussa on sanottu kaikki, mitä käyttäjän tarvitsee osata: Näppäillä "A:ASENNA" ja painaa Enter. Ohjelma huolehtii mm. oikean hiiriajurin valinnasta sekä testaa kirjoittimen toiminnan.

Ohjelman päävalikko on värikäs ja kuvakkeet kookkaita. Windowsin järjestelmän- ja tiedostonhallintaa vastaava GeoManager näyttää mm. levyasemat selkein symbolein: korpun korppuna ja lerpun lerppuna. Tiedostot siirtyvät hiirellä vetäen kansiosta toiseen. Macintoshista tuttu roskakorikin on mukana.

* * *

Mutta GeoWorks ei ole pelkkä käyttöliittymä, vaan useimmat mukana seuraavat ohjelmatkin ovat käyttökelpoisia. Ensemble sisältää mm. leikekirjan, muistilehtiön, kellon, pasianssin sekä Tetris-pelin kahdelle pelaajalle.

Uusia sovelluksia ovat GeoCalc-taulukkolaskin ja GeoFile- tietokanta. GeoCalc tuntee lähes sata funktiota, osaa grafiikan sekä hallitsee Lotus- ja dBase-tiedostomuodot. GeoFile-kortistoon mahtuu yli 16.000 tietuetta (korttia).

Laskin, Kalenteri, Tietoliikenne, Osoitekirja ja GeoDex-kortisto ovat saaneet lisäominaisuuksia. Kortistossa on nyt välilehdet Ä- ja Ö- kirjaimille, jotka myös aakkostuvat oikein. Ennestäänkin monipuolinen GeoDraw-kuvitusohjelma tuntuu yhä ammattimaisemmalta.

GeoWrite-tekstinkäsittelyn uudet ominaisuudet painottuvat taittoon ja tulostukseen. Ainoa olennainen parannus kirjoituspiirteisiin on "etsi ja korvaa" -toiminto. Tekstin ulkoasun muotoilussa teksturi peittoaa mm. Windows Writen, mutta lehtijutun tai romaanin rustaamiseen kannattaa hankkia oikea (DOS-)kirjoitusohjelma.

Oikeinkirjoituksen tarkistus on sanalla sanoen kehno. Suomen kieltä ohjelma osaa niin huonosti, että tekstin oikoluvusta on kiireiselle kirjoittajalle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ensemble 2.0 on kohtuuhintainen kokonaisuus kotikäyttäjän ja pienyrittäjän ensimmäiseksi tai jopa ainoaksi hyötyohjelmaksi. Geosille näyttää virinneen jo shareware-ohjelmatarjontaakin, ja myös DOS-ohjelmien käynnistys GeoWorksin kuvakkeista sujuu vasta-alkajalta ongelmitta.

GeoWorksilla on yksi paha puute: Lukuisista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta sen lienee kuitenkin mahdotonta kilpailla menestyksellisesti tunnetumman ja laajemmalle levinneen Windowsin kanssa.

Valmistaja: GeoWorks, USA. Maahantuoja: GeoTrack Oy, Vaasa puh. (961)3200.310. Hinta: 1.490 mk, päivitys 995 mk.

Vanhat mikropalstat tietokonelevykkeellä

Mitä mikropalstalla mainittiinkaan GeoWorks Ensemblen ensimmäisestä suomenkielisestä versiosta puolitoista vuotta sitten? Entä mitä kerrottiin Windowsista kaksi vuotta sitten? Tai maatilan kirjanpito-ohjelmista vuonna 1991?

Tällaisten tietojen löytäminen vanhoja vuosikertoja selaamalla on hidasta. Mutta tietokone osaa hakea tiettyä sanaa tekstin joukosta, ja etsintä sujuu helpommin.

Kaikkien tähän mennessä ilmestyneiden 60:n mikropalstan tekstit on koottu levykkeelle, jolla niitä voidaan selailla katselu- ja hakuohjelman avulla. KM-korpulla on mukana myös suomenkielinen kirjoitusohjelma eli teksturi, demo-versio nopeasta oikeinkirjoituksen tarkistusohjelmasta sekä muita hyödyllisiä apuohjelmia, mm. Agronet-verkon virheelliset ääkköset näytöllä oikeiksi korjaava taustaohjelma.

50 markan hintaisen ohjelma- ja tekstilevykkeen voi tilata osoitteesta KM/Mikropalsta, Maistraatinportti 1, 00015 YHTYNEET KUVALEHDET (mieluimmin postikortilla) tai puhelinvastaajaan (914)449010.

Tekstit lähetetään 1,44 megatavun korpulla, ellei toisin ole mainittu. 360 kB:n ja 720 kB:n disketeille ei mahdu yhtä paljon apuohjelmia!

(KUVA ILMAN TEKSTIÄ)

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle