(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1994

DOS 6.2

DOS 5.0 -käyttöjärjestelmästä kerrottiin tällä palstalla syksyllä 1991 ja DOS 6.0 -versiosta heinäkuussa 1993. Sen käyttöönottoon ei yllytetty siihen sisältyneiden epävarmuustekijöiden vuoksi, joista kerroimme lisää viime marraskuussa.

Emme olleet ongelminemme yksin. Koska DOS 6:n kiintolevyn pakkausohjelma DoubleSpace oli aiheuttanut ikäviä yllätyksiä muuallakin, versio sai pian huonon maineen.

Microsoft joutui myöntämään virheet. Loppuvuonna markkinoille saatiin uusi, 6.2:ksi nimetty versio. (6.1-numeron oli IBM jo ehtinyt varata omalle PC-DOSsilleen, jonka pakkausohjelma myös poikkesi täysin 6.0-version mukana toimitetusta.)

Uusi DOS 6.2 on 6.0-versiota olennaisesti turvallisempi käyttöympäristö. Siksi Microsoft on luvannut päivityksen ilmaiseksi kaikille 6.0-version jo ostaneille.

Päivityksen saaminen ei kuitenkaan suju yhtä rutiininomaisesti kuin esimerkiksi Apple Macintoshin vastaavien korjauspäivitysten eli "tune-up"-levykkeiden jakelu. Ohjelman voi "imuroida" modeemillla Microsoftin sähköpostista, joka sijaitsee Ruotsissa. Tiedosto on kooltaan noin 1,35 megatavua, joten hitaalla modeemilla ulkomaanpuhelumaksuun kuluu kymppejä.

Onneksi päivitys mahtuu yhdelle HD-korpulle (tai kahdelle HD-lerpulle), ja Ruotsista imuroitua ohjelmaa jaetaan "shareware"-periaatteella. Päivitys ei näet sisällä täydellistä DOS 6.2 -käyttöjärjestelmää, vaan se toimii ainoastaan laitteissa, joissa on jo 6.0-versio. Ne Käytännön Maamiehen lukijat, joilla ei ole modeemia ja Ruotsin Micorosoftin puhelinnumeroa, saavat päivityksen pelkän levykkeen ja lähetyskulujen hinnalla ilmoittamalla osoitteensa postikortilla Käytännön Maamiehen toimitukseen.

Turvallisempi pakkausohjelma

Uusimman DOS-version tärkein uudistus on kiintolevyn pakkausohjelman turvallisuuden parantuminen. DoubleSpace-ohjelma tarkkailee nyt itseään niin, että hetkellisen sähköjännitteen alenemisen tai kiintolevylle ilmestyvän toimimattoman "bad sector" -alueen ei enää pitäisi voida tehdä koko pakattua levyosiota käyttökelvottomaksi, kuten edellisessä versiossa saattoi käydä.

Käyttäjä voi nyt itsekin tarkkailla pakatun levynsä kuntoa tarkemmin kuin "CHKDSK /F" -komennolla oli mahdollista. Uusi ScanDisk-apuohjelma toimii samaan tapaan kuin Nortonin DiskTest: Se tutkii levypinnan kauttaaltaan ja merkitsee huonontuneet alueet käytöstä poistetuiksi, ns. bad sectoreiksi ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa ongelmia.

Vihdoinkin kunnollinen kopiointi

Paljon tietokonetta käyttävät ihmettelevät yhä, miksi levykkeen kopiointi edellyttää lähde- ja kohdelevykkeen vaihtamista jopa 6 – 8 kertaa siitä huolimatta, että mikrossa yleensä on työmuistia ja levytilaa moninkertaisesti levykkeen sisältämään tietomäärään nähden.

Mikropalstan kirjoittaja on käyttänyt levykkeiden monistamiseen mm. COPYDISK- ja ONEPASS-nimisiä shareware-ohjelmia, joiden avulla disketti kirjoitetaan kerta-ajolla ja alkuperäistä lähdelevyä uudelleen lukematta voidaan tehdä useampia kopioita. Näitä apuohjelmia ei enää tarvita, sillä nyt DISKCOPY-komento osaa saman: Levykkeen koko sisältö luetaan muistiiin kerralla, minkä jälkeen identtisiä kopioita voidaan laatia lisää vain vaihtamalla uusia, formatoituja tai jopa alustamattomia levykkeitä tilalle.

COPY-, MOVE- ja XCOPY-komennot varoittavat, mikäli kohdelevyllä on jo samanniminen tiedosto, jota sinne yritetään kopioida. Monet muut kaupalliset tiedostonhallintaohjelmat ovat toimineet näin jo vuosikaudet, ja Microsoftkin on siis lopulta tämän havainnut.

Tilaa vievä asennus

Päivitysohjelmaan on tällä kertaa sisällytetty niin moninkertaiset varmistukset, että mitään ei pitäisi voida mennä pieleen. Ohjelma laatii jopa "uninstal"-levykkeen vanhaan versioon palaamiseksi tarvittaessa. Niinpä asennus kestää lähes tunnin.

Varmuuden maksimoinnista seuraa kuitenkin suuri tilan tarve levyllä. Päivitysohjelma ilmoittaa, että DOS 6.2:ta ei voida asentaa, ellei kiintolevytilaa ole vapaana vähintään 6,5 megatavua.

Nokkela käyttäjä pystyy kiertämään tämän rajoituksen ja pärjää 5,2 megatavulla, mikäli käynnistää päivityskomennon SETUP levykeasemasta sen sijaan, että kopioisi asennustiedostot ensin ohjeen mukaisesti kiintolevylle perustettavaan C:\STEPUP-hakemistoon. Asennuksen tultua valmiiksi kyseinen hakemisto sekä vanhan version palauttamista varten luotu C:\OLD_DOS.1-hakemisto kannattaa poistaa levyltä. Tällöin todetaan, että uusi DOS-versio itse asiassa onkin "vain" noin 2,2 megatavun verran edellistä kookkaampi.

Keskusmuistia (RAM-muistia) uusi versio vapautti ohjelmille 386-mikroissa noin 12 kilotavua lisää, mutta 286-laitteessa (IBM AT/E) vain yhden kilotavun.

DOS 6.2-päivitykseen on kaksi hyvää syytä. Mikäli levylle on hankittu lisää tilaa DOS 6.0:n pakkausohjelmalla, uuden version asennuksen jälkeen levysi on todennäköisesti suojattu laite- ja järjestelmävirheiden varalta ainakin yhtä hyvin kuin muilla vastaavilla kaupallisilla ohjelmilla. Ja mikäli kiintolevyäsi ei ole vielä lainkaan pakattu ja tarvitset lisää tilaa, DoubleSpace-ohjelmalla sitä löytyy edullisesti.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle