(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1994

SimFarm on hieno maatilapeli

Mielipiteeni tietokonepeleistä ja niiden pelaajista on muuttunut. Vielä viisi vuotta sitten pidin mikron viihdeohjelmia ajanhukkana. Nyt tiedän enemmän: Henkilöt, jotka edes joskus käyttävät mikroaan myös pelaamiseen, hallitsevat hyötyohjelmatkin keskimääräistä paremmin. Ainakin he osaavat käyttää nuolinäppäimiä muita sukkelammin.

Nuorisolle tietotyön periaatteet ovat tulleet tutuiksi peliohjelmien myötä. Sierran pelejä pelanneille ei tarvitse selittää, miksi välitallennus on tarpeen: Totta kai tilanne säästetään levylle, kun kaikki on vielä hyvin. Muutoinhan romahduksen jälkeen joudutaan aloittamaan taas kaikki alusta.

* * *

Kiinnostaisiko kokeilla, millaista on karjan kasvattaminen Kentuckyssä? Haluaisitko kenties tuottaa tupakkaa Virginiassa? Houkutteleeko hedelmätarhan hoito Kaliforniassa? Tai onnistuisikohan maapähkinöiden viljely Georgiassa?

Nämä ja pari kymmentä muuta vaihtoehtoa ovat käytettävissä kanadalaisessa SimFarm-tietokonepelissä. Se toimii kaikissa DOS-mikroissa, joissa on vähintään 550 kB vapaata työmuistia, 3 MB levytilaa, hiiri ja värinäyttö. Upea graafinen käyttöliittymä muistuttaa PC/Geosia (GeoWorks).

Voit valita sopivan kahdeksasta Yhdysvaltain eri ilmastovyöhykkeille sijoittuvasta valmiista farmista. Vaihtoehtoisesti voit raivata ja rakentaa toiveittesi mukaisen uudistilan mille alueelle haluat. Saatat jopa määritellä maan laadun sekä sääolot suotuisammiksi kuin kyseisellä seudulla todellisuudessa on. Myös luonnontuhojen, kuten tulvien ja heinäsirkkaparvien esiintyminen on mahdollista estää ennalta.

SimFarm on peli, jollaisen olisin halunnut itse osata ohjelmoida. Mutta kymmenen vuotta sitten ei ollut vielä edes välineitä tämäntyyppisten hiirtä, värigrafiikkaa ja jopa äänikorttia käyttämään pystyvien tuotteiden tekemiseen. Niinpä sain aikaan vain Maatilapeli-lautapelin, jonka Paletti kustansi vuonna 1984.

Maatilapelissä viljelyskasvivaihtoehtoja oli neljä, eivätkä niiden korjuukaudet sattuneet kalenterivuotta kuvaavan pelikierroksen aikana päällekkäin. SimFarm-pelissä on varottava valitsemasta kasvilajeja, joiden sadonkorjuu osuu samaan ajankohtaan – et ehdi korjata kaikkea yhtä aikaa! Ja kuten Maatilapelissäkin, jos omaa korjuukalustoa ei ole ja joudutaan turvautumaan urakoitsijaan, se tulee kalliimmaksi, eikä apu aina ole käytettävissä juuri parhaaseen aikaan.

* * *

SimFarm ei ole pelkkä peli. Se on taidokas ja kiehtova opetuksellinen kokonaisuus, joka antaa maalla kasvaneelle ja kenties alan ammattikoulutusta saaneelle tilaisuuden testata taitojaan. Eri kasvien lämpösumma- ym. viljelytekniset vaatimukset sekä varastointiedellytykset ovat enimmäkseen oikeita ja johdonmukaisia. Tehtyjen valintojen vaikutukset jäljittelevät todellisuutta niin pitkälle kuin tietokonesimulaatiossa ylipäänsä on mahdollista.

Kaupunkilaiselle peli näyttää havainnollisesti, miten monista lyhyen ja pitemmän aikavälin suunnittelua edellyttävistä asioista on huolehdittava, jotta viljelyyn tai karjan kasvatukseen sijoitetut tuotantopanokset poikisivat tarpeeksi tulosta lainojen lyhennyksiin, rakennusten ja koneiden ylläpitoon sekä verojen maksuun. Ellei pelaaja tiedä mitään maatilan hoidosta, suunnittelun voi aloittaa vaikkapa tutkimalla "suurennuslasilla" tilan karttaa kivi kiveltä ja puu puulta. SimFarm neuvoo mm. raivaamaan kivet pois viljelyksiltä, mutta istuttamaan puita peltojen reunoille suojaamaan tuulieroosiolta.

Myös maataloustoimistosta saa ohjeita. Pelin asenneilmasto on hieman tehoviljelyä vihreämpi: Turhat torjunta-ainekäsittelyt lisäävät vain kuluja ja huonontavat maan laatua seuraavalla kasvukaudella.

Jos unohdat hankkia rehua kotieläimillesi, ne ennen pitkää rikkovat aidan ja karkailevat viljelyksille ja tielle, jossa ne voivat jäädä autojen alle. Ja ellet ole ajoissa valmistautunut keinokasteluun rakentamalla kanavia ja pumppuasemia, viiden päivän sääennusteen luvatessa pitkää poutakautta se saattaa olla jo myöhäistä.

Sadon sekä tuotantopanosten hinnat ja lainarahan korko vaihtelevat enemmän kuin mihin sääntely-Suomessa on totuttu. Hintojen seuraaminen kannattaa: Luottoa, siemeniä sekä lisämaata saattaa saada edullisestikin. Amerikkalainen erikoisuus on viljasadon myyntimahdollisuus jo kasvukauden aikana ns. futuurina eli kaupantekopäivän hintaan, joka pätee korjuuajankohdan suhdanteista riippumatta.

Kun omaisuutesi karttuu, myös verot lisääntyvät vastaavasti. Kaupunki kasvaa, ja maan arvo nousee. Äänestämällä pääset vaikuttamaan mm. siihen, rakennetaanko seudulle lentokenttä, joka vähentää pilaantuvien maataloustuotteiden kuljetusongelmia sekä mahdollistaa torjunta-aineiden yksikkökustannuksiltaan edullisen lentolevityksen. Peliin sisältyy myös lentosimulaattori!

140-sivuisen ohjekirjan 40 viimeistä sivua sisältävät asiallista asiaa maanviljelyksen historiasta ja nykyaikaisesta maataloudesta. SimFarm-peli maksaa USA:ssa 59,95 dollaria, Englannissa 35 puntaa ja Suomessa 345 markkaa.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle