(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Windows 95 vihdoin myyntiin

Uuden Windows 95 pc-käyttöjärjestelmän myynti alkoi Suomessa 5. syyskuuta massiivisen mainoskampanjan myötä. Tuote on jo tuttu tuhansille suomalaisillekin atk-harrastajille, koska Microsoft on jakanut satoja tuhansia esiversioita innokkaimmille kokeilijoille.

Olen yksi Windows 95:n beta-testaajista. Kesällä käytin menestyksellä ohjelmiston "viimeistä" julkista esiversiota eli "Final Beta Releasea". Siihen tosin saapui vielä 10.6.1995 päivätty korjauspäivitys-CD!

Uusi Windows-versio lienee siten perusteellisesti testattu. Näin pitää ollakin, onhan kyseessä johtavan pc-ohjelmatalon tuote.

Kilpailevat käyttöjärjestelmät, Applen Finder ja IBM:n OS/2 kompastelivat puutteelliseen testaukseen. Macintoshin omistajat alkavat suivaantua siihen, että järjestelmän version vaihtuessa osa vanhoista ohjelmista lakkaa toimimasta. Pääosin onnistunut OS/2 "Warp" toimii hyvin IBM:n laitteissa, mutta alan lehtien mukaan monen muunmerkkisen mikron kanssa on ollut ongelmia.

Windows 95 on tarkoitettu uusien Pentium- tai 486-suorittimella varustettujen koti- ja yritysmikrojen käyttöjärjestelmäksi. Sitä ei voi asentaa osin jo käytöstä poistuneisiin 80286- ja sitä vanhempiin 80-luvun mikroihin. 386SX:ssäkin se toimii järkyttävän hitaasti varsinkin, jos kiintolevytilaa on kasvatettu levynpakkaajalla: Beta-version asentaminen kahdelta 1,44 ja kymmeneltä 1,72 megatavun korpulta kesti yli 8 tuntia! Ennen välttävän nopeasti toimineen laitteen aamukäynnistys kestää nyt lähes viisi minuuttia.

Keskusmuistia tarvitaan käytännössä vähintään 8, mieluimmin 16 megatavua. Pelkkä Windows 95 pyörii joten kuten jo 4 megatavun työmuistilla 386-laitteissakin, mutta sen mukana toimitettavat apuohjelmat eivät. Microsoft Exchance, MS Network, MS Office ja jopa Microsoft Fax tarvitsevat 8 megatavua, mikä tuntuu tuhlaukselta. DOS-faksiohjelmathan toimivat nikottelematta jo 640 kilotavun perusmuistissa.

Miksi 32-bittinen käyttöjärjestelmä pitäisi hankkia jo nyt, kun markkinoilla ei vielä ole ainoatakaan kotikäyttäjälle tarkoitettua 32-bittistä sovellusta? Siinäpä kysymys. Miksi auto tai traktori vaihdetaan uuteen, vaikka vanhallakin tulisi toimeen?

Uusi käyttöliittymä kiinnostaa erityisesti nuorimpia kotimikron käyttäjiä, koska sen avulla uusimmat tietokonepelit on entistä helpompi saada toimimaan. Erityisesti Windows 95:ttä varten suunnitteilla olevat ohjelmat voidaan laatia entistä laajemmiksi, monipuolisemmiksi ja nopeammiksikin.

Windows 95 ei enää tarvitse DOS-järjestelmää rinnalleen. Kaikki kokeillut vanhat Windows- ja DOS-ohjelmat toimivat silti ongelmitta ainakin yhtä hyvin kuin ennen. Pelkästään vanhojen ohjelmien käyttämiseksi ei kuitenkaan ole mitään syytä hankkia Windows 95:ttä.

Suomennoksessa virheitä

Edellä olevan tultua kirjoitetuksi saapui postissa uusi MikroPC-lehti, jonka mukana oli suomenkielisen Windows 95:n esittelylevyke. Lehti ja korppu olivat taittuneet postissa, joten jouduin poistamaan juuttuneen metallisuojuksen ja tekemään levykkeestä diskcopy-kopion ennen kokeilua.

Demon vuoksi ohjelmasta saamani ensivaikutelma huononi hieman. Etiketissä neuvotaan kirjoittamaan "a:asenna" ja painamaan enter. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, sillä levykkeellä oleva asennusohjelma ei olekaan ASENNA, vaan SETUP-niminen.

Olisiko ollut liikaa vaadittu, että ennen 40.000:n mainoslevykkeen monistamista ja etikettien liimaamista asennusohjelman nimi olisi muutettu nimilappua vastaavaksi? Vai kuvitteleeko uuden, entistä helpommaksi mainostetun käyttöjärjestelmän myyjä, että jokainen käyttäjä oivaltaa itse levykkeen toimimattomuuden syyn ja osaa neuvomatta korjata sen komennolla "REN A:SETUP.EXE ASENNA.EXE"?

Nimenmuutoksen jälkeenkään esittelyohjelma ei toiminut Sunlogix 386 -laitteessani. OAK-näytönohjaimen mahdollistama tarkempi eli tavallista pienemmistä rasteripisteistä koostuva näyttötila oli kai sille liikaa. Uudessa Compaq Presario -mikrossani demo suostui toimimaan, mutta kehotti päivittämään vain kahden kuukauden ikäisen TabWorks-ohjelmiston!

Kiintolevylle perustettiin 3,2 megatavua tilaa tarvitseva C:\W95DEMO-alihakemisto ja Windowsiin oma ohjelmaryhmä. Esittelyohjelma toimii melkein kuin tv-mainos, paitsi että nähtävästi ohjelman hitautta salatakseen se käyttää vain puolet kuvaruudun alasta näyttäen vain 10-tuumaista ikkunaa ruudun keskellä. Suomenkieliset tekstit ovat ilmeisesti jääneet oikolukematta, monessa kohdin ä-kirjaimen tilalla oli iso suhu-ässä!

Sekä 3,2-megatavuinen W95DEMO-alihakemisto että Windows-kuvakkeet on helppo kokeilun jälkeen poistaa levyltä. Pikku kauneusvirheenä UNWISE.EXE-siivousohjelman uusin, viime toukokuussa valmistunut versio tosin unohtuu WINDOWS-hakemistoon. Ohjelma on kooltaan 28 kB, joten tästä on pelkkää hyötyä: Unwise-ohjelmahan tekee saman kuin kaupallinen, lähes 400 markan hintainen Uninstaller. Lahjoittaako Microsoft tämän tuotteen Windows-demon mukana tehdäkseen jäynää tämän apuohjelman jälleenmyyjille?

Suomenkielisen Windows 95:n esittelyversiossa on vielä niin paljon turhan kiireen makua, että ainakin minä jään odottamaan seuraavaa päivitystä.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle