(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Ykkönen haastaa hintakilpaan

Täydellinen maatilan ja liitännäiselinkeinojen tiliohjelma, vain 180 markkaa! Voiko tämä olla totta?

Kyllä vain. Mikäli omistat Ykkönen-monitoimiohjelman, saat kaikille yrittäjille soveltuvan, myös alv-laskelmat hallitsevan kirjanpito-ohjelman pelkän päivityksen hinnalla. Ohjelma on ns. tilitoimistoversio – se osaa alv-laskennan, ja mukana ovat tilikartat mm. asuntoyhtiötä, ammatinharjoittajaa, osakeyhtiötä ja tiekuntaa varten.

Ellet ole vielä Ykkösen käyttäjä, maksat koko paketista 680 markkaa eli vähemmän kuin maksaisit Windows-käyttöjärjestelmän päivityksestä uuteen suomenkieliseen "95"-versioon.

* * *

Sadat viljelijät laativat yhä veromuistiinpanonsa taulukkolaskimella tai monitoimiohjelmalla. KM:ssä ja Teho-lehdessä opastettiin vuonna 1990, miten First Choicella tai Worksilla voi tehdä kirjaukset, laskelmat ja yhteenvedot.

Arvonlisäverolaskennan liittäminen omiin sovelluksiin on kuitenkin osoittautunut hankalaksi. Mikäli omalle työlle lasketaan yhtään hintaa, valmiiksi räätälöity monitoimiohjelma ei välttämättä ole hullumpi hankinta.

* * *

Ykkönen esiteltiin tällä palstalla 2 vuotta sitten. Sen runkona on edelleen sama kortisto-, taulukointi-, kirjoitus- ja tietoliikenneosista koostuva monitoimiohjelma-sovelluskehitin, joka ei tarvitse DOS- tai Windows-apuohjelmia rinnalleen.

Ykkösellä voidaan käsitellä mm. kaikkia maatilatietokanta-standardin (dBASE) mukaisia tietokantoja, muokata niitä sekä laatia yhteenvetoja ja tulosteita.

Uuteen 8.4-versioon sisältyy laskutusohjelma, joka soveltuu kaikenkokoisille yrityksille. Sen käyttöönotto on helppoa yhdeksän valmiin mallin avulla. Ohjelma osaa mm. laskea viitenumeron ja tulostaa valmiiksi painetuille sekä vapaasti määriteltäville lomakkeille.

Asiakastiedot voidaan poimia asiakasrekisteristä ja tuotteet tuoterekisteristä. Tiedot siirtyvät reskontraan, josta kirjanpito-ohjelma osaa poimia velat sekä saatavat tilinpäätökseen. Mukana on valmiit lomakepohjat mm. urheiluseuran ja tiekunnan jäsenkortistoja varten.

Korttipohjia täydentävät valmiit tietokannat: Postinumero löytyy vaivattomasti toimipaikan nimen perusteella, ja postinumerolla selviää toimipaikan nimi ja tieto sen sijaintikunnasta. Ykkösen tietoliikenneosa muistaa Telesammon sekä Infotelin puhelinnumerot ja osaa siirtää maksatustiedot pankkiyhteysohjelmasta kirjanpitoon.

* * *

Tietotekniikka on nyt halvempaa kuin milloinkaan. Säästäväinen voi hankkia perustyövälineekseen käytetyn 386-mikron 1.500—2.000 markalla sekä 680 markalla monitoimiohjelman, joka sisältää kaikki tarvittavat sovellukset.

Ykkösen ostajan ei tarvitse olla huolissaan siitä, riittävätkö laitteen keskusmuisti, levytila tai prosessorin tyyppi sen käyttämiseen: Ohjelma toimii jopa perus-pc:ssä (8088 tai 8086), kunhan vain kiintolevytilaa löytyy 2,3 megatavua kirjanpitojen ym. tietokantojen tarvitseman tilan lisäksi.

Käyttäjä ei joudu opettelemaan DOS- tai Windows-komentoja, sillä kaikki järjestelmätoiminnot käynnistyvät Ykkösen pikanäppäimin tai suoraan ohjelman erinomaisesti suomeksi opastavista valikoista. Ohjelma tottelee hiirtäkin, mutta myös pelkästään Enter- ja Esc-näppäimillä pärjää.

Edes asennusta varten ei tarvitse opiskella käyttöoppaita. Riittää, että osaa kirjoittaa A:ASENNA ja painaa päävalikkoon päästyä Enter-näppäintä. Kerrottuaan ensin laitteen ominaisuudet Ykkönen esittelee valikkonsa ja alkaa oma-aloitteisesti neuvoa käyttäjää.

Ykkönen tekee parhaansa ensikertalaista auttaakseen. Se mm. kytkee automaattisesti tilannekohtaisen opastuksen päälle aina käyttäjän pysähdyttyä miettimään, miten esillä olevaa valikkotoimintoa käytetään.

* * *

Mikään vasta-alkajan ohjelma Ykkönen ei kuitenkaan ole. Ellei tietokoneista tiedä mitään ennestään, Ykkönen tuntuu aluksi aivan yhtä vaikealta kuin muutkin DOS-ohjelmat tai Windows-käyttöliittymä.

Ellei käyttäjä ole oivaltanut kirjanpidon periaatteita edes sarakevihkon sivuilla, jokainen tiliohjelma vaatii oman opiskelunsa. Ykkösen selkeyttä, nopeutta ja monipuolisuutta osaa arvostaa vasta, kun on ensin tutustunut muihin samaan työhön tarkoitettuihin sovelluksiin.

Ykköseen törmää yhä useammin mitä erilaisimmissa paikoissa, vaikka se ei kiinnosta alan kauppiaita: Kalliimpien ohjelmien myynti kannattaa näet paremmin! Tämän kotimaisen huipputuotteen voi tilata vain suoraan valmistajalta: Narva Software, Punkalaitumentie 8, 37370 Narva, puh. (931)3737360.

KUVATEKSTIT:

Ykkösen päävalikko koostuu yhdeksästä "ikkunasta", joista jokaisen sisällön käyttäjä voi muuttaa mieleisekseen. Opastusohjelma käynnistyy automaattisesti.

Kirjanpito-ohjelman käyttöliittymä on kohtalaisen selkeä, ja jokaista ylävalikkoriviä varten löytyy tarvittaessa 7-rivinen lisäopaste näytön alareunaan.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle