(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Käyttöliittymät

Käyttöliittymällä tarkoitetaan ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen rajapintaa. Auton tai traktorin käyttöliittymään sisältyvät muun muassa virta-avain, lämpömittari, ohjauspyörä ja kytkinpoljin. Tietokoneen käyttöliittymään kuuluvat kuvaruutu ja näppäimistö, usein myös ohjausrasia eli hiiri.

Ohjelman käyttöliittymään sisältyy se informaatio, jonka sovellus näyttää ruudussa opastaakseen käyttäjää sekä ne näppäimin tai hiiren avulla annettavat käskyt, joilla ihminen hallitsee ohjelmaa.

Käyttöliittymän kaksi perustyyppiä ovat merkkipohjainen (kuten DOS) sekä graafinen (mm. Windows).

Merkkipohjainen käyttöliittymä sisältää "konekirjoituskirjasimin" toteutetut toimintovalikot sekä vakioiduista kehysmerkeistä koostuvia ikkunoita. Laitteen ja ohjelman toimintaa ohjaavat käskyt annetaan painelemalla tiettyjä komentonäppäimiä tai siirtämällä kohdistinpalkkia valintaikkunoissa.

Graafisessa käyttöliittymässä kirjaimin merkityt nimet ja toiminnot on osittain korvattu symboleilla, ns. kuvakkeilla eli ikoneilla. Kuvakkeet järjestetään erityisiin kehyksiin eli ikkunoihin (windows) siitä riippumatta, missä levyhakemistoissa kyseiseen toimintoon liittyvät ohjelma- ja työtiedostot todellisuudessa sijaitsevat. Ohjelmien käynnistämiseksi siirretään hiiren kohdistin kuvakkeen kohdalle ja näpäytetään kahdesti hiiren nappia.

* * *

Huonon kirjoitustaidon omaavat mikroilijat pitävät näppäimistön käyttöä hankalana (suhtautuminen yleensä muuttuu konekirjoituskurssin jälkeen). Lasten ja lukihäiriöisten mielestä hiiriohjaus on helpotus, kun tietokoneen käyttämiseksi ei tarvitse edes tuntea kirjaimia. Hiirellä voi myös pelata Windowsin mukana pyytämättä tulleita tietokonepelejä: pasianssia, othelloa ja miinanpolkijaa.

Mutta kun tietokoneella on tehtävä työtä – vaikkapa kirjoitettava kirje, laadittava kirjanpito tai tulostettava tuhat pankkisiirtolomaketta kirjoittimella – hiirestä ei ole hyötyä. Onneksi uusissakin kirjoitus-, kirjanpito- ja laskutusohjelmissa on myös näppäinkomennot nopeaa toimintaa varten.

Ei voitaisi ajatella, että harjoitteluvaiheen jälkeen vaikkapa kirjanpito-ohjelmassa tilin numero ja selite valittaisiin hiiren avulla ja löydetty nimike siirrettäisiin kirjauslomakkeeseen hiiren nappia pohjassa pitäen! Tai että tekstinkäsittelyssä vaihdettaisiin kahden sanan paikkaa "maalaamalla" siirrettävä sana ja vetämällä se hiiren avulla uuteen kohtaan. Moista tehottomuutta ei työnantaja pitkään sietäisi.

Siksi on hyvä muistaa, että yli 90 % ohjelmissa yleisimmin käytetyistä komennoista perustuu yhä WordStar-teksturiin. Esimerkiksi koko rivi poistetaan Ctrl+Y-näppäinyhdistelmällä ja työnaikaiset ohjeet löytyvät F1-näppäimellä niin Wordissa, VDE:ssä kuin Ykkösessäkin (WordPerfect ja Teko ovat poikkeuksia). Myös Windows-ohjelmissa ja itse Windowsissa käytetyt pikanäppäinkomennot ovat enimmäkseen standardin mukaisia.

Myös maatilatietokanta käyttää suurelta osin näitä yhteensopivia näppäinkomentoja: mm. ohjelmasta poistuminen tapahtuu Alt+F4:llä sekä DOS- että Windows-ohjelmissa.

* * *

Hiiren kaksois- ja kolmoisnapsautukset tuntuvat olevan huonon rytmitajun omaaville erityisen hankala ja vaikeasti opittava tapa käynnistää ja käyttää ohjelmia. Moni vetää vahingossa kuvakkeen pois paikoiltaan, siirtää sen vahingossa väärään ikkunaan, poistaa sen tai kätkee sen huomaamattaan avoinna olevien ryhmäikkunoiden taakse, jolloin koko ohjelma näyttää "kadonneen".

Uusi Windows 95 tuo hieman helpotusta näihin ongelmiin. Sen "tehtäväpalkki"-valikoista voidaan käynnistää yhdellä napsautuksella nekin ohjelmat, joiden kuvakkeet eivät ole esillä.

Windows 95:een sisältyy myös tähänastisista täydellisin ja parhaiten suomennettu DOS: Kirjoittamalla esimerkiksi "SCANDISK /?" saa esiin levynkorjausohjelman käyttöohjeet suomeksi.

699 markkaa on silti monen mielestä kohtuuton summa pelkän käyttöjärjestelmän päivittämisestä, kun halvemmalla saa jopa täydellisen, kaikki levytoiminnotkin sisältävän monitoimiohjelman maatalouskirjanpitoineen.

Siksi Windows95:n käyttäjän kannalta olennaisin parannus eli tehtäväpalkki, josta kuvakkeettomatkin ohjelmat voidaan käynnistää ilman hankalaa kaksoisnapsautusta, on nyt saatavana erillisenä. Amerikkalaisessa PC Magazine -lehdessä syyskuussa julkaistu WinBar-apuohjelma saa vanhatkin Windows-versiot 95:n näköisiksi.

WinBar-ohjelma on imuroitavissa ilmaiseksi vaikkapa Internetin välityksellä. Ne KM:n lukijat, joilla ei ole modeemia tai Internet-yhteysohjelmaa, saavat WinBarin ilmaisena lahjana tilatessaan KM-mikropalstojen tekstit levykkeellä. (Katso tilausosoite syyskuun lehdestä.)

KUVATEKSTIT:

Merkkipohjainen DOS-pääkäyttöliittymä saattaa tuntua sekavalta, mikäli 25*80-merkkiseen ruutunäkymään yritetään ahtaa liian paljon informaatiota.

Saman koneen graafinen käyttöliittymä täydennettynä WinBar-apuohjelmalla, joka saattaa Windowsin käyttömukavuuden miltei uuden 95-version kaltaiseksi.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle