(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Sähköpostin käyttö helpommaksi

Sähköposti (purkki, boksi, BBS) on puhelinverkkoon liitetty tietokone, jossa toimii BBS-ohjelmisto. Käyttäjät voivat olla omalla modeemillaan yhteydessä sähköpostiin ja toisiinsa viestejä lähetellen sekä samanaikaisestikin keskustellen. Bokseista voi myös imuroida eli siirtää omaan koneeseensa viestejä ja tiedostoja.

Suomessa toimii 300–400 sähköpostia, joita ylläpitävät lähinnä atk-harrastajat. Yritykset tarjoavat palvelujaan valtakunnallisten Telesampo- ja Infotel-verkkojen, kansainvälisesti mm. Internetin välityksellä. Telesammon kautta pääsee myös kotimaiseen Agronet-verkkoon.

* * *

En ole koskaan ollut innokas modeemin käyttäjä. Mielestäni laskujen maksu sujuu kätevämmin ja halvemmalla maksuautomaatin viivakoodinlukijalla kuin pankkiohjelmalla. Ja telekopio menee perille sekä tulee myös luetuksi varmemmin kuin sähköposti.

Boksien käyttöliittymät ovat erilaisia ja usein epäjohdonmukaisia, eivätkä keskustelualueet välttämättä tarjoa vastinetta niiden koluamiseen kuluvalle ajalle.

Jo 7 vuotta vanhan modeemini hitauden vuoksi en ole seurannut, mitä tietoverkoissa tapahtuu. Vanhat 1.200–2.400 bps nopeudet kelpaavat toki pankkiohjelmille sekä teksti- ja ohjelmatiedostojen siirtoon. Yhtyneisiin Kuvalehtiin tarjotaan yhä juttuja jopa 300–1.200-baudisin akustisin modeemein!

Viime aikoina paljon julkisuutta saanut Internet viimeistään osoittaa satunnaiselle kokeilijalle sen, että 80-luvun laitteilla ei enää pärjää: Suuri osa informaatiosta on ns. hypermediaa (tekstiä, värikuvia ja ääntä sekä liikkuvaa videokuvaa), joten 9.600–14.400 bps nopeuteen yltävä modeemi sekä värikuvaruutu ovat käytännössä vähimmäisvaatimus.

* * *

Teksti-informaatiotakin välittävä sähköposti voi olla helppokäyttöinen. Malliesimerkiksi sopii agrologiopiskelija Mika Häklin Keski-Suomen maatalous- ja metsäopistossa opinnäytetyönään pystyttämä KEMMO-BBS.

KEMMO-BBS-sähköposti toimii oppilaitoksen sisäisenä tietoväylänä sekä kurssiryhmien ja muiden etäopiskelijoiden yhteysvälineenä. Boksi on toistaiseksi avoin myös muille maatalousasioista kiinnostuneille numerossa (944)422768.

Dokumentit voivat olla tavallisia ASCII-tekstitiedostoja, mutta koska kaikki kirjoittajat eivät osaa tai muista tallentaa töitään yleiseen tekstinkäsittelymuotoon, tavoitteena on käsitellä tiedostot Replica-ohjelmistolla. Tällöin tekstin seassa voi olla muutakin Windows-tekstureilla mukaan liitettyä aineistoa. Replican on toivottu yleistyvän Windows-maailman mahdollisuuksia paremmin hyödyntäväksi standardiksi.

* * *

Vasta-alkaja saa yhteyden Tarvaalan sähköpostiin helpoimmin hankkimalla yhteydenotto-ohjelman ja -ohjeet levykkeellä. Erinomaisen shareware-pääteohjelman TELIXin lisäksi korppu sisältää liityntäohjelman, joka tekee ensimmäisen yhteydenoton yksinkertaiseksi.

KEMMOBBS-yhteysohjelman käyttämiseksi tarvitsee vain kirjoittaa: A: ja ASENNA. Asentaminen B:-levyasemasta DOS-versioilla, jotka eivät tunne ASSIGN-komentoa, edellyttää kuitenkin hakkeritaitoja.

Ohjelma kopioi itsensä C:-kiintolevylle ja käynnistää KEMMOBBS-shell-ohjelman. Käyttöohjeisiin voi siis tutustua jo ennen puhelinlaskun kertymistä. Se kyselee käyttäjätiedot ja salasanan. Ne tallentuvat muistiin (TELIX-ohjelman scriptiksi), minkä jälkeen ohjelma osaa luoda yhteyden täysin automaattisesti.

Yhteysohjelma on esimerkillinen. Vaikka se mm. lähettää ennalta asetetun salasanan automaattisesti KEMMO-BBS:ään, se tarkistaa ennen soittamista, että laitetta käyttää kyseisen turvakoodin tunteva henkilö. Salasana ei paljastu edes kiintolevyä tutkivalle hakkerille, kuten muiden tietoliikenneohjelmien script-tiedostoista.

Modeemiasetusten muuttaminen, imuroitavien tiedostojen valinta sekä lähetettävien tiedostojen pakkaus on tehty helpoksi. Vaikka itse TELIX-ohjelma on englanninkielinen, sen tärkeimmät toiminnot kuten asetusten muuttaminen hoituvat suomeksi.

Käyttöliittymään sisältyvät LHARC-pakkausohjelma sekä kotimainen, puhelinmaksuja säästävä ASO-sähköpostiviestien etäluku- ja kirjoitusohjelma. Nekin toimivat suomenkielisistä komentovalikoista. Yhteysohjelmaa pystyy käyttämään, vaikka ei tietäisi tietokoneista ja tietoliikenteestä yhtään mitään!

* * *

KEMMO-BBS:lle on kaavailtu muitakin käyttömahdollisuuksia. Oppilaskunta pitää yllä viestialueita, joille muut alan koulut voivat lähettää tiedotteita mm. yhteisistä tapahtumista ja kilpailuista. Viljelijät voivat käyttää purkkia markkinapalstanaan – ilmoitusten jättö ja lukeminen tulee ASO-etälukijan ansiosta MKL:n maaseutupörssiä halvemmaksi.

Mikäli muissakin kouluissa innostutaan perustamaan omia sähköposteja, ne voisivat verkottua keskenään sekä liittyä kansainvälisiin Fidonet- tai Internet-verkkoihin ja luoda siten yhteydet mm. yliopistoihin.

Modeemien käyttö harvaan asutussa maassamme luultavasti lisääntyy. Se ei enää edellytä syvällistä atk-osaamista. "Sähköpostin käytöstä tulee yhtä helppoa kuin tv:n kaukosäätimen käyttö", Mika Häkli ennustaa.

KUVATEKSTI:

Automaattinen yhteydenotto-ohjelma tekee sähköpostin käytön helpoksi vasta-alkajallekin.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle