(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Oli aika vaihtaa

Vuonna 1988 hankittu ensimmäinen pc-mikroni oli varustettu 8 MHz 80286-prosessorilla, 512 kB työmuistilla, 1,2 megatavun lerppuasemalla ja 32 MB kiintolevyllä. Sen oli onnistunut myymään silloisen Hankkijan tytäryhtiön Tietonovon tuttu toimihenkilö: "Miksi tyytyisit taiwanilaiseen, kun voit saada aidon IBM AT:n samaan hintaan!"

Kun tuolloin 13.200 markkaa maksanutta laitetta oli täydennetty korppuasemalla (1.120 mk), kasvattamalla keskusmuisti 640 kB:ksi (815 mk) ja 64 kB lisämuistilla EGA-näytönohjaimeen (1.350 mk), sen suorituskyky vastasi likimain taiwanilaista kloonia, jonka olisi saanut alle 10.000 markalla.

IBM:llä testattiin kaikki 80-luvulla KM:ssä esitellyt ohjelmistot, laadittiin mm. oma maatalouskirjanpitosovellus sekä kokeiltiin monia 90-luvun ohjelmiakin. Siinä toimivat yhä mainiosti mm. Maaseutupörssi-yhteysohjelma, First Choice-, Works- ja Ykkönen-monitoimiohjelmat, AlphaFour 3.0 tietokanta sekä GeoWorks. Se varmaan palvelee laitteen yli 90 prosentilla alentuneella hinnalla hankkinutta uutta omistajaakin vielä monta vuotta.

* * *

Itse asiassa olin jo vuonna 1991 hankkinut toisenkin mikron: Riihimäellä kokoonpannun "kotimaisen" Sunlogix 386:n. Laite vastasi ostohetken tarpeita: 25 MHz:n 386-suoritin, VGA-näytin, 4 megatavua keskusmuistia, lerppu- ja korppuasemat sekä 80 MB kiintolevy 12.500 markan hintaan. Kakkoskoneen hankintaan oli kaksi syytä: IBM:ään ei ollut mahdollista asentaa 1,44 MB levykeasemaa, eikä Windows 3.1 toimi siinä.

386-mikroni on yhä käytössä. Tiedossani ei ole yhtään maatalous- tai muuta hyötyohjelmaa, joka ei siinä toimisi. Kiintolevy kävi muistisyöppöjen Windows-ohjelmien vuoksi ahtaaksi, ja kaksi vuotta sitten asennutinkin Sunlogix-tehtaalla kasikymppisen rinnalle toisen kovalevyn.

(Windows-ohjelmien tekijät ja kiintolevyjen valmistajat lienevät liitossa keskenään: Ohjelmat koodataan yhä kookkaammiksi, täyteen toinen toistaan turhempia uusia ominaisuuksia, ja niillä laaditut tiedostot vaativat yhä enemmän levytilaa.)

* * *

Multimedian tultua mukaan kuvioihin alkoi 386-laitekin osoittaa ikääntymisen merkkejä. Ohjelmien lataaminen ulkoiselta CD-ROM-asemalta kestää kauan, eikä värikuvien katselu rompuilta tai Internetistä perus-VGA-kuvaruudulla ole nautittavaa. Musiikkiesityksistä rompuilta ei juuri ole iloa ilman äänikorttia: Ohjelman tuottaessa ääntä mikron kovaääniseen kuva pysähtyy!

Vähimmäisvaatimus vanhan 386-laitteen lisävarusteiksi olisi ollut CD-ROM-asema ohjaimineen (noin 845 mk) sekä äänikortti (595 mk). Kuvaruutu ja näytönohjain olisi pitänyt päivittää SVGA-tasoisiksi, vähintään 1.595 mk.+.495 mk. Nopeampi 14.000 bps modeemi fax- ja Internet-yhteyksiä varten maksaisi 590–1.500 mk. Sijoittamalla lisävarusteisiin 3.500–5.000 markkaa käytettävissä olisi silti yhä vain "hidas" 386-laite.

Niinpä elokuussa päätin hankkia uuden 486-mikron romppuja, Internetiä ja muuta multimediakäyttöä varten, mutta säilyttää myös vanhan 386-laitteen ohjelmineen.

Multimediapakettien hinnat laskevat keskimärin 500 markkaa kuukaudessa. Erityisesti Compaq Presarion hintakehitys on ollut houkutteleva: Helmikuussa 9.950 markkaa maksaneen laitteen sai huhtikuussa 7.995 markalla, kesäkuussa 6.990:llä ja elokuussa hinta oli laskenut jo 5.990 markkaan.

* * *

Mitä kaikkea kuudella tonnilla sai? Compaqin peruspakkaus sisältää itse asiassa kaiken, mitä tavallinen mikron käyttäjä tällä hetkellä saattaa toivoa: Laite on varustettu jopa CD-ROM-asemalla. 14-tuumainen kuvaruutu, äänikortti, stereokaiuttimet ja mikrofoni on sijoitettu samaan koteloon keskusyksikön kanssa. Työmuistia on 4 MB, kiintolevy 420 MB. 486SX-prosessori toimii 66 MHz kellotaajuudella. Kahteen vapaaseen korttipaikkaan voisi asentaa vaikkapa faksimodeemin ja tv-virittimen.

Koneen kiintolevyllä oli esiasennettuna suomenkielinen perusohjelmisto, jonka laite käynnistettäessä lataa käyttövalmiiksi. Pakettiin kuuluvat mm. DOS 6.2, Windows 3.1, Money-talousohjelmisto, Microsoft Works 3.0 -versio 600-sivuisine suomenkielisine käsikirjoineen (hinta erikseen ostettuna 1.790 mk), Microsoft Encarta95 elektroninen tietosanakirja CD-levyllä (hinta erikseen 595 markkaa) sekä toistaiseksi kokeilematon romppu-seikkailupeli.

Kylkiäisohjelmilla ei tietenkään ole mitään arvoa, ellei niille ole käyttöä. Mutta jokainen tarvitsee toki monitoimiohjelmaa, ja Works 3.0 on eräs kaikkien aikojen parhaista paketeista tekstinkäsittelyyn, taulukointiin ja tietokantojen hallintaan. Maatila tai pienyritys selviytyisi lähes kaikesta budjetointiin, kirjanpitoon ja varastonseurantaan liittyvästä toimistotyöstä Worksilla.

Lähes jokainen CD-ROM-aseman ostaja hankkinee ainakin yhden romppu-hakuteoksen. Tuore Encarta95 on eräs parhaista englanninkielisistä multimediatietokirjoista.

Jos oheisohjelmille antaa arvoa, Presarion tai vastaavan IBM Aptiva, ICL, Olivetti tms. paketin ostamalla saa itse laitteen puoli-ilmaiseksi.

Käytän Compaqia vain multimediakoneena, grafiikan tekoon, kuvien katseluun, musiikin kuunteluun ja Internet-yhteyksiin. Vanhan 386-koneeni kiintolevyille vapautui näin sopivasti lisätilaa kaikkien nykyisten DOS- ja Windows-hyötyohjelmieni käyttöä varten.

Vanhat mikropalstat levykkeellä

Tämä on 70. mikropalsta. Maatalous-atk:n eilispäivästä kiinnostuneita varten kaikki tähän mennessä julkaistut tekstit on koottu levykkeelle, jolta niitä voidaan lukea mukana seuraavan katselu- ja etsintäohjelman avulla.

50 markan hintaisen levykkeen voi tilata postikortilla osoitteesta KM/Mikropalsta, Maistraatinportti 1, 00015 YHTYNEET KUVALEHDET. Ellei muuta ole mainittu, tekstit ja ohjelmat lähetetään 1,44 megatavun korpulla.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle