(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1996

Puoli vuotta Windows 95:llä

Kirjoitan tätä maaliskuun 31. päivänä. Tietokoneeni uusi käyttöjärjestelmä ilmoitti käynnistettäessä: "Windows on päivittänyt kellon kesä- tai talviajan takia. Varmista, että uudet kellon asetukset ovat oikein." Näyttipä se vielä kalenterinkin sekä viisarikellon kuvan, jonka alla luki: "Nykyinen aikavyöhyke: Suomen kesäaika." Ja kello oli kesäajassa, minuutilleen!

Windows 95:n myynti alkoi viime syksynä. MikroPC-lehden liitteenä postitetun demo-levykkeen sekä tv-mainoskampanjan avulla tuote tehtiin tutuksi tuhansille suomalaisillekin tietokoneista kiinnostuneille, ja se toimitetaan nyt yhä useamman uuden pc-mikron vakiovarusteena.

Olin kokeillut ohjelman englanninkielisiä esi- eli beta-versioita vuosi sitten, ja luulin jo tuntevani sen uudet ominaisuudet. Siksi hämmästelin esittelylevykkeen huonoa suomennosta.

Itse Windows 95 -järjestelmästä mainittavia virheitä ei sitten löytynytkään. Myös ohjetekstien käännös on enimmäkseen erittäin onnistunut. Tietokone opastaa nyt suomalaistakin käyttäjää hänen omalla kielellään.

Hyötykäyttäjä ei ehkä ihastu ikihyviksi siitä, että Windows- tietokone osaa pistää käynnistyessään cd-levyn soimaan tai että se toimii lisälaitteen avulla vaikka televisiona. Windows 95:ssä on parasta se, että et joudu välttämättä vaihtamaan tai päivittämään yhtään entistä sovellustasi: kaikki DOS- ja Windows-ohjelmat toimivat yhä yhtä hyvin tai paremmin kuin vanhalla järjestelmälläsi.

* * *

Olin asentanut uuden käyttöjärjestelmän kotikoneeseeni jo lokakuussa, mutta en ollut heti ottanut sitä täysitehoisesti käyttöön. Koska olen tottunut nopeaan DOS-järjestelmään ja -ohjelmiin, käytin niitä yhä Windowsin DOS-ikkunassa suunnilleen samalla tavoin kuin ennenkin. En ehtinyt enkä halunnut aloittaa tietokoneen käytön perusteiden opiskelua uudestaan aivan alkeista.

Vaikka ohjelman käyttöliittymä ei pohjaudu ohjelmaryhmäikkunoihin ja kuvakkeisiin siinä määrin kuin aikaisemmat Windows-versiot, perustin kuitenkin pari "kansiota". Varsin pian totesin kuitenkin vaivattomimmaksi aloittaa kaikki sovellukset Käynnistä-valikosta tai tehtäväpalkista.

Windows 95 sallii joustavasti kaikki erilaiset käyttötavat. Päivityksen jälkeen käytettävissä ovat yhä sekä entinen DOS että Windowsin aikaisempi versio. DOS-tilaan päästään sekä buuttilevykkeellä käynnistämällä että kiintolevyltä F4-näppäintä painaen, jolloin Windows 95 ei käynnisty lainkaan. Windows 95 voidaan myös sulkea "käynnistä"-valikosta DOS-tilaan siirtymiseksi.

Useimmille käyttäjille vaivattominta lienee "DOS-kehote"-kuvakkeen näpäyttäminen tai oman pikakuvakkeen luominen jokaiselle DOS-ohjelmalle. Tällöin useita ohjelmia voi olla avoinna yhtä aikaa, ja siirtyminen niiden välillä tapahtuu yhtä helposti kuin Windows-sovelluksilla.

Jokaista DOS-ohjelmaa voi nyt käyttää Windows-sovellusten tapaan omissa ikkunoissaan tai vaihtaa hetkessä eri ohjelmat käyttämään vuorotellen koko ruutualaa. Kukin sovellus saa käyttöönsä runsaat 600 kB vapaata työmuistia, mikä riittää kaikille DOS-peliohjelmillekin. Myös Frans-Emil toimii ongelmitta ilman muistin "virittämistä".

Windowsiin sisältyvä DOS 7 on täydellisesti suomennettu. Jopa tuttujen DOS-komentojen käyttöohjeet saa ruudulle yksinkertaisesti kirjoittamalla komennon nimen perään "/?". Esimerkiksi "CHKDSK /?" neuvoo mm. seuraavasti: "Käytä CHKDSK-komennon asemesta SCANDISK-komentoa. SCANDISK tunnistaa ja korjaa luotettavasti useanlaisia levyongelmia. Lisätietoja saat kirjoittamalla kehotteen jälkeen HELP SCANDISK."

* * *

Mikrotietokoneiden hinnat laskevat yhä. Tätä kirjoitettaessa Helsingistä sai 6.990 markalla uuden Pentium-mikron 8 megan työmuistein ja 600 MB kiintolevyin faksimodeemin, nopean romppuaseman, mikrofonin ja kaiuttimien kera. Laitteiston hintaan sisältyivät mm. Windows 95 -käyttöjärjestelmä, MS Works -monitoimiohjelma, MS Encarta -tietosanakirja rompulla sekä puhelinvastaajaohjelma. Vuosi sitten tuolla hinnalla sai "vain" 486-laitteen 4 megan muistilla ilman modeemia ja muita herkkuja.

Vielä edullisemmin maatilan hyötyohjelmat ja Internet-yhteydetkin saa käyttöön hankkimalla 1-3 vuoden ikäisen käytetyn 486-laitteen, joiden hinnat vaihtokoneina ovat romahtaneet. Näillä näkymin 486-mikroilla tulee toimeen vuosituhannen vaihteeseen saakka ainakin, ellei aio käyttää mikrotietokonetta videofilmien ja -levyjen katseluun.

Jos olet hankkimassa uutta tietokonetta ja tarjolla ovat Windows 95:llä, OS/2 Warpilla tai DOS 6.2:lla ja Windows 3.1:llä varustetut laitteet, ei ole mitään syytä olla valitsematta Windows 95:ttä. Sekään ei ehkä ole täydellinen käyttöjärjestelmä, mutta helppo, luotettava ja varsin toimiva se on. "Lopullista" järjestelmää ei kannata jäädä odottelemaan!

Windows 95 kelpaa ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, joten DOS- komentojen opiskelu ei enää ole tarpeen. Ohjelmien omiin käyttöohjeisiin tutustuminen riittää.

Vanhaan koneeseen ja entisten ohjelmien käyttämiseksi Windows 95 -päivitys ei ole tarpeellinen.

(KUVA ILMAN TEKSTIÄ)

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle