(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1996

Romppuja, romppuja

Kolmeen vuoteen ei uusia äänilevyjä enää ole saanut tutussa lp-muodossa, vaan ainoastaan 12-senttisinä hopeanvärisinä CD-kiekkoina. Niissä ääni on tallennettu tietotekniikasta tutulla tavalla digitaalisesti, "nollina ja ykkösinä".

CD-levy soveltuu hyvin myös kuvien ja tietokoneohjelmien tallennukseen. Atk-ala ottikin pian uuden tietovälineen omakseen: 10 vuotta sitten julkaistiin cd-tietolevyille eli rompuille oma standardi, ns. keltainen kirja.

Ensimmäiset viisi vuotta romput yleistyivät verkkaan. CD-levyasemat olivat kalliita ja tarjolla olevien tallenteiden määrä vähäinen, joten ne eivät vielä kiinnostaneet monia.

Pari vuotta sitten tapahtui läpimurto. Ohjelmatalot totesivat romppuasemia olevan käytössä jo niin paljon, että tietolevyjen valmistaminen kannattaa. Myös alan lehtien demokorput vaihtuivat romppuihin, ja yhdeksän julkaisua kymmenestä toimittaa nyt liiteohjelmansa cd-tietolevyillä.

* * *

Romput ovat ohjelmatuottajien kannalta ihanteellinen tallennusväline. Niiden monistaminen teollisesti on helppoa ja maksaa murto-osan verrattuna saman tietomäärän toimittamiseen levykkeillä.

Samalle levylle voidaan sijoittaa sekä esittelyversio (demo) että maksullisella koodilla avautuva oikea ohjelmisto. Käyttäjät pystyvät ainoastaan lukemaan romppuja – kirjoittavat cd-levyasemat ovat yksityishenkilöille liian kalliita. Laiton kopiointi sujuu siten vain alan ammattilaisilta.

Rompulle mahtuu huikea tietomäärä: 550.–.660 megatavua eli saman verran kuin 450 levykkeelle. 2.–.4 rompun sisällöllä saa täyteen suurimmatkin kiintolevyt!

Tietenkään romppuja ei käytännössä kopioida minnekään, vaan tiedot luetaan niiltä suoraan. Useimmat tietolevyt asentavat kuitenkin omat hakuohjelmansa kiintolevylle. Esimerkiksi Microsoftin Encarta-tietosanakirja varaa näin vaivihkaa käyttöönsä yli 7 megatavua levytilaa!

* * *

Mihin 600 megan tietopaketteja tarvitaan?

Romppu on kätevä vaikkapa peruskartta-aineiston siirtämisessä omalle mikrolle tilakohtaisten karttojen laatimiseksi. Tieto myös säilyy luotettavammin kuin magneettisina tallenteina. Ajantasaistaminen sujuu yksinkertaisesti vaihtamalla koko romppu.

Tietosanakirja-tyyppiset hakuteokset tulevat halvemmaksi hankkia ja päivittää kuin perinteiset painotuotteet. Ja miten paljon metsää säästyykään!

Tiedon etsiminenkin sujuu ainakin periaatteessa jopa helpommin kuin hakuteoksista. Romppu-tietosanakirja voi sisältää tekstin lisäksi kuvia, ääntä ja videokuvaa. Hyviä tietoromppuja on saatavana suomenkielisinäkin.

Erityisalojen harrastajat löytävät perustiedot rompuilta – ainakin, mikäli osaavat englantia. Erityisesti lapsille ja nuorille on tarjolla runsaasti romppuja, muutakin kuin pelejä: Kaupasta löytyy myös erinomaisia opetusohjelmia sekä vuorovaikutteisia cd-kuvakirjoja Asterixista Muumipeikkoon.

* * *

Erilaisia romppuja on kuin varkain kertynyt hyllyyni jo yli 30 kappaletta, mukana muutama itse ostettukin. Mutta montako niistä on tullut käytetyksi?

Shareware-hyötyohjelmista olen todennut toimiviksi mm. PagePlus- ja PageMaker-taitto-ohjelmat, Universal Word -monikieliteksturin, Alpha Four- ja Claris Filemaker Pro -tietokantaohjelmat sekä kokonaista 56 tuntia ilmaista käyttöaikaa tarjonneen Complete Works -monitoimiohjelman.

Vain kertaalleen kokeiltujen joukosta löytyy lukuisia eri laitteiden mukana tulleita fontteja ja pelejä sekä IBM:n ja Novellin lahjoittamia käyttöjärjestelmiä ja toimisto-ohjelmia, jotka eivät siis kelvanneet käyttööni ilmaiseksikaan.

Tietokonelehtien mukana on tullut tuhansia piirroksia ja kuvia sekä satoja huonoja ohjelmademoja. Turhimpiin kuuluu 800 shareware-pelin kokoelma, johon sisältyy mm. 25 erilaista Tetris-muunnelmaa! Vain viitisen kymmentä niistä herätti edes kokeilunhalun, kymmenkunta jaksoi kiinnostaa muutamaa minuuttia pitempään.

Kuka jaksaisi ja ehtisi selata tietokoneella 30.000 sivua Kennedyn murhatutkimusten kuulustelupöytäkirjoja tai katsella kaikki HyperKalevalaan sisältyvät 700 kuvaa?

* * *

Myönteinen yllätys postin mukana pyytämättä tulleiden cd-romppujen joukossa on uusi Yritystele Plus -toimialahakemisto, joka korvaa entisen yli 1.500-sivuisen ja 1.8 kilon painoisen kirjan. Romppu tuntee 125.000 suomalaista yritystä ja löytää ne nimen, toimialan, paikkakunnan tai vaikkapa katuosoitteen perusteella yksinkertaisen, selkeän ja nopeasti toimivan hakujärjestelmän avulla.

Käyttöönottokin oli helppoa: Windows 95 -järjestelmässä ei tarvinnut edes kirjoittaa "setup", vaan romppu asentui automaattisesti heti, kun se oli asetettu levyasemaan.

Yritystele-romppu sisältää paljon muutakin hyödyllistä, mm. postinumeroluettelon sekä kadun- ja tiennimihakemiston: osoitteen perusteella selviää, minkä postitoimipaikkojen alueilta kyseinen tie tai katu löytyy. TeleMedia Finlandin uusi tuote todistaa, että hyvin suunniteltu romppu voi olla painotuotetta helppokäyttöisempi.

KUVATEKSTI:

Uusi Yritystele Plus -romppu on selkeä ja ajantasainen hakemisto Suomen 125.000 yrityksestä, postitoimipaikoista ja kadunnimistä.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle