(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1996

Agronet markkinoimaan maaseutua

Toissa talvena valtakunnallinen puhelinyhtiömme Tele teki maailmanlaajuistakin huomiota herättäneen markkinointitempun: se alkoi jakaa asiakkailleen ilmaiseksi uuden iNET-palvelunsa kautta Internet-tietoverkkoon pääsyn mahdollistavia tietoliikenne- ja katseluohjelmia. Kymmenet tuhannet modeemin omistaneet suomalaiset pääsivät pelkän puhelinmaksun hinnalla tutustumaan kotimikroillaan tähän kaikille avoimeen "verkkojen verkkoon".

Kokeilun myötä kiinnostuivat tietoliikenneyhteyksistä monet sellaisetkin, jotka olivat pitäneet perinteistä modeemiliikennettä epäkäytännöllisenä ja konstikkaana. Internet-liittymä toi mukanaan helppouden tunnun tavanomaisiin modeemilinjoihin verrattuna.

Tiettyyn numeroon soittamalla oli ennen mahdollista saada yhteys ainoastaan juuri sen takana sijaitseviin palveluihin. Mutta kun yhteys on muodostettu mihin tahansa Internet-liittymään, saman modeemilinjan kautta ovat periaatteessa tarjolla maailman kaikkien Internet-palvelinkoneiden tietopalvelut.

Kun yhteydet maailmanlaajuiseen Internet-verkkoon ovat olemassa, ei informaation etsijän tarvitse olla selvillä edes siitä, mistä kyseinen tieto kenties löytyisi. Ns. hakupalvelimet eli -robotit (kuten suomalainen Trampoliini-haku ja kansainvälinen Yahoo) tarjoavat valmiita Internet-osoitteita, joita valitsemalla pääsee käsiksi etsittyyn aineistoon riippumatta siitä, missä päin maailmaa kyseinen tietokanta sijaitsee.

* * *

Maaseudun asukkailla on perinteisesti ollut hyvät valmiudet tietoliikennepalveluiden käyttöön. Pankki- ym. asioiden hoito puhelinverkon välityksellä merkitsee heille suurempaa ajan ja matkakustannusten säästöä kuin taajamaväestölle, joilla palvelut ovat lähempänä. Maatilatietokoneiden varusteeksi hankitaankin siksi miltei poikkeuksetta modeemi.

Maatalouden palveluiden saavutettavuus parani olennaisesti, kun Maatalouden tutkimuskeskuksen tietopalveluyksikkö avasi viime kesänä julkiseen käyttöön Agronet-tietopalveluverkon Internet-liittymän. Verkko-osoitteesta http://www.agronet.fi pääsee nyt vaivattomasti moniin maatilatalouden tutkimus-, neuvonta- ja kaupallisiinkin palveluihin.

Informaation jakamisen lisäksi Agronet-liittymän kautta voi hoitaa myös asiointi- ja tilauspalveluita sekä ohjelma- ym. tiedostojen siirtoa. Neuvontajärjestön lisäksi jo yksi kaupallinenkin taho tarjoaa tätä kautta mm. ohjelmatuotteittensa esittely- eli demo-versioita kokeiltavaksi.

* * *

Internet-verkkopalvelut ovat pääsääntöisesti ilmaisia, mutta maksullisiakin on jo tarjolla. Esimerkiksi maatalouden sääpalvelusta ei tarvitse maksaa, mutta ajantasaisten sääkarttakuvien saamiseksi omalle mikrolle on tehtävä Ilmatieteen laitoksen kanssa palvelusopimus.

Äskettäin kehitetyt verkko- eli bittiraha-järjestelmät mahdollistanevat pian yksikkökustannuksiltaan vähäisistäkin palveluista rahastamisen.

Internet-verkolla on Suomessakin jo satoja tuhansia käyttäjiä päivässä. Joko olisi aika miettiä, miten verkkoa voitaisiin käyttää myös kaupallisesti maaseudun hyväksi?

Internetin merkitys maatilojen tuotteiden ja palvelujen markkinoinnin kannalta lienee toistaiseksi vähäinen. Kyseessä on kuitenkin kenties nopeimmin kasvava media, jonka hyviin puoliin kuuluu tekninen mahdollisuus myös tilausten tekemiseen ja/tai maksun suorittamiseen samalla. Nyt on oikea hetki maaseutuyritystenkin mennä mukaan "verkostomarkkinointiin"!

Agronetin kautta löytyvistä osoitteista löytyy jo hajatietoja mm. alueittaisista maatilamatkailu- ym. palveluista sekä suoramyyntitiloista. Valitettavasti keskitetty valtakunnallinen rekisteri ja hakujärjestelmä kuitenkin puuttuu. "Tiedon kylätiet" pitäisi pian saada yhdistetyiksi informaation valtaväylään, Internet-verkkoon.

KUVATEKSTIT

Internet toi tietoliikenteeseen kaksi uutta piirrettä: Yhteydet yhden ja saman modeemilinjan kautta yhtä aikaa kaikkialle maailmaan sekä mahdollisuuden vastaanottaa kohtuullisen luettavaa, virheetöntä tekstiä, värikuvia ja jopa ääntä siitä riippumatta, onko laitteena pc vai kenties Macintosh. Kaikki vastaanotettu aineisto tallentuu automaattisesti kiintolevylle.

Vanhoilla, hitailla modeemeilla ja yksivärisin kuvaruuduin varustetuillakin mikroillakin on pääsy Internetiin mm. Telen tutun TeleSampo-liittymän kautta. Mutta merkkipohjaisilla (dos) ohjelmilla kuvista ja väreistä ei ole iloa, ja pahimmillaan eivät edes "ääkköset" toimi oikein. Kuvan tapauksessa olisi pitänyt käyttää erityistä ä- ja ö-kirjaimet muuntavaa lisäohjelmaa.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle