(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1996

Windowsissa riittää opeteltavaa

80-luvulla tietokoneaikaan siirtyneillä viljelijöillä oli käytännössä vain yksi vaihtoehto. Oli viisainta valita ns. "IBM-yhteensopiva" pc ja sen käyttöjärjestelmäksi MS-DOS, koska ainoastaan näille oli tarjolla maatilan tarpeisiin räätälöityjä ohjelmia. Laitemerkkiä valittaessa myyjiä saattoi kilpailuttaa asiakaspalvelulla.

Niinpä ammattitaitoinen ja palveluhenkinen myyjä kytki mikron, modeemin, kirjoittimen ja muut mahdolliset lisälaitteet toimivaksi kokonaisuudeksi sekä laati virtaa kytkettäessä automaattisesti esiin tulevan ns. päävalikon. Siitä satunnaisellekin käyttäjälle selvisi heti, mitä kirjainta tai numeronäppäintä painamalla saa käyntiin vaikkapa kirjanpito-ohjelman.

Koska useimpia DOS-hyötyohjelmia komennettiin näppäimiä painelemalla, hankalia hiiriä ja "ilotikkuja" ei tarvittu. Jokainen luku- ja konekirjoitustaitoinen saattoi omin päinkin opetella ohjelmien käyttöä.

Jos laitteen mukana oli tullut hankituksi ns. monitoimiohjelma, samalla sovelluksella saattoi suoriutua liki kaikista pienyrityksen atk-tehtävistä. Suosituimpien pakettiohjelmien, kuten First Choicen, WP Executiven tai Ykkösen päävalikkoon saattoi lisätä myös koneessa olevien muiden ohjelmien nimet ja käynnistyskomennot. Kun tällainen monitoimiohjelma vielä asennettiin käynnistymään automaattisesti virtaa kytkettäessä, muuta valikkoa tai menua ei laitteessa tarvittukaan.

* * *

Tällä hetkellä ensimmäistä tietokonelaitteistoaan hankkiva tai vanhaa uusiva voi todeta kaiken olevan toisin. Pelkällä DOS-käyttöjärjestelmällä varustettuja laitteita tapaa ainoastaan käytettyinä, mutta silti edes Windows-käyttöliittymä ei aina ole uusissa mikroissa valmiiksi asennettuna. Ostaja joutuu selviytymään itse laitteen ensikäynnistyksestä ja joskus melko konstikkaastakin järjestelmäohjelmistojen asennuksesta ja virittämisestä.

Halpamikron mukana saa ehkä vain vieraskieliset dos- ja Windows-ohjelmistot sisältävän paketin, joka sisältää kasan levykkeitä ja pinon kirjoja, joista ei ehkä löydy suomen sanaa. Kaikki laitemerkit eivät enää toimita laitteen mukana edes järjestelmälevykkeitä, kunnon käsikirjoista puhumattakaan: Windows ja Dos on näet "esiasennettu" eli kopioitu kiintolevylle ns. tiivistettyinä asennustiedostoina.

Virtaa kytkettäessä mikro sitten alkaa omatoimisesti suorittaa ensikäynnistyksen edellyttämiä asennustoimia pysähdellen odottamaan käyttäjältä vastausta juridisiin ja teknisiin kysymyksiin, joita tämä harvoin edes ymmärtää. Entisten ohjelmien siirtäminen uuteen laitteeseen voi tuntua monimutkaiselta, eikä apua aina löydy laitemyyjältä. Ei siis ihme, että enemmän kuin joka toinen itsepalvelupakettimikron hankkinut vasta-alkaja joutuu pyytämään jotakuta tietokonegurun maineessa olevaa tuttavaa tai sukulaispoikaa avuksi.

Mutta mikäpäs siinä: monet nuorukaiset tykkäävät tuommoisesta ja antavat auliisti apuaan – jopa ilmaiseksi. Parin tunnin puuhastelun jälkeen saat huomata, miten vanhan koneesi tutut kirjanpito- ja viljelysuunnitteluohjelmat käynnistyvät nyt uudella tavalla: näpäyttämällä hiiren kohdistimella ohjelman nimen yläpuolella olevaa värikästä kuvaketta eli ikonia.

* * *

Viisi vuotta sitten hankitussa mikrossa oli yleensä mukana ainoastaan dos-käyttöjärjestelmä, tällä hetkellä tarjolla olevissa lähes aina sekä dos että Windows. (Uusimman version yhteydessä ei tarvita erillistä dossia: Windows 95 -käyttöjärjestelmä sisältää kaikki vanhojenkin ohjelmien edellyttämät ominaisuudet sekä tarpeelliset dos-komennot.)

Windows 95 itse asiassa mahdollistaa dos-ohjelmien ajamisen jopa kuudella eri tavalla! MS-DOS-tila varaa ohjelmille riittävästi perusmuistia, jota ei tuhlaannu hiiren, romppujen, äänikorttien, verkon tai väylä- ja muiden lisälaiteohjainten tarpeisiin. Voidaan perustellusti sanoa, että Windows 95 on tähänastisista paras myös dos-käyttöjärjestelmänä.

Windows-ohjelmistoissa on ominaisuuksia yli tuhatsivuisten opaskirjojen verran, mutta välttämätöntä opeteltavaa on varsin vähän. Windows 95 on tähänastisista versioista helppokäyttöisin, ohjekirjaa ei välttämättä tarvitse lukea sivuakaan. Ohjelmisto osaa suorittaa asennustoimet automaattisesti kyselemättä käyttäjältä teknisiä yksityiskohtia, joihin tämä kuitenkin todennäköisesti vastaisi väärin ja edesauttaisi siten ongelmatilanteiden syntyä. Tässä järjestelmässä eivät hiirelle tarkoitetut signaalit enää voi mennä modeemille, eikä päinvastoin!

Windows-sovellusten hallitsemiseksi on kuitenkin opeteltava uuden hallintalaitteen, hiiren käyttö. Windowsin ohjevalikko sisältää myös opetusohjelman, jonka avulla ohjausrasian ja sen painikkeiden toiminta tulee tutuksi. Harjaantuneisuus kasvaa kokeilemalla Windowsin mukana tulevia peliohjelmia, joita löytyy version mukaan othellosta (Reversi) Solitaire-pasianssiin, Miinanpolkijaan ja Hover-vauhtipeliin. Pelien pelaaminen ei ole pelkkää ajanhukkaa, monen mielestä pasianssin peluu tietokoneella on hyödyllistä valmennusta hiiren käyttöön.

Käyttäjäkursseista saattaa olla vasta-alkajalle hyötyä. Windows 95:n kaikkien hienouksien hallitseminen tuskin on kenellekään tarpeen, mutta harrastuksena siitä löytyy vuosikausiksi yhä uutta ihmeteltävää.

(KUVA ILMAN TEKSTIÄ)

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle