(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1997

Älä käynnistä vieraalla korpulla

"Tietokoneessani on suomenkielinen Windows 95 -käyttöjärjestelmä. Jos olen unohtanut levykkeen koneeseen, laite herjaa käynnistettäessä useimmiten: ’Levyke ei kelpaa. Vaihda levyke ja paina Enter.

Joskus käynnistysvirheilmoitus tulee kuitenkin englanniksi: ’Non-System disk or disk error. Replace and strike any key when ready’.

Levykkeen vaihtaminen ei auta. Mikro käynnistyy vasta, kun korppu poistetaan kokonaan asemasta.

Käytännön Maamiehestä saamani tekstikorppu toimii eri tavalla: kun sen laittaa levyasemaan ennen käynnistystä, ruutuun tulee teksti ’Tällä levykkeellä ei ole käyttöjärjestelmää. Laite käynnistetään omalta levyasemalta. Vaihdetaan asemaan: KIINTOLEVY Käynnistetään Windows95...’ ja mikro käynnistyy saman tien levykettä poistamatta.

Mistä nuo erikieliset ilmoitukset oikein tulevat, ja miksi jotkut levykkeet saavat olla paikoillaan käynnistettäessä ja toiset eivät?"

* * *

Näin tarkkoja huomioita tekevien lukijoiden kysymyksiin on ilo vastata. Samalla tulee kertaalleen selvitetyksi eräs pc:n kaikkien käyttöjärjestelmien yhteinen, melko huonosti toteutettu piirre. Eri laiteversioiden tapaa huomauttaa väärästä levykkeestä ei totisesti voi pitää erityisen käyttäjäystävällisenä!

Ensimmäisten MS-DOS-järjestelmällä toimivien tietokoneiden tullessa markkinoille kiintolevyt olivat kovin kalliita, ja siksi 80-luvun lopulle saakka suuri osa laitteista oli varustettu ainoastaan lerppu- tai korppuasemin.

Jos A-levyasemassa on levyke, pc-mikro etsii käynnistettäessä aina käyttöjärjestelmää ensin siltä. Vain levykeaseman ollessa tyhjä tietokone osaa heti etsiä käynnistysohjelmia C-kiintolevyltä.

Mikäli A-levyasemassa on käynnistettäessä levyke, jolla ei ole käyttöjärjestelmätiedostoja, mikro osaa ainoastaan lukea levykkeen ns. käynnistyslohkon (boot record) ja näyttää ilmoituksen alkulataukseen tarvittavien tiedostojen puuttumisesta.

Sanamuoto on erilainen sen mukaan, millä ohjelmaversiolla levyke on alustettu. Vaikka 90-luvulla myydyt mikrot on lähes poikkeuksetta varustettu kiintolevyllä, jolla käyttöjärjestelmä sijaitsee ja jolta siis käynnistysohjelmat luetaan, virheilmoitusten teksti on pysynyt ennallaan.

IBM:n PC-DOS 4-versiolla alustetut levykkeet näyttävät virheilmoituksen suomeksi, mutta sen sisältö on yhtä älytön kuin englanninkielisissäkin versioissa: "Ei järjestelmälevy tai levyvirhe. Vaihda levy ja paina mitä tahansa näppäintä". Eihän tyhjän korpun vaihto toiseen samanlaiseen korjaa tilannetta!

PC Tools -apuohjelman PCFORMAT-alustusohjelma yrittää olla avuliaampi, ja sillä alustettu levyke näyttää käyttäjälle hieman enemmän tekstiä: "This disk can’t boot: it was formatted without the /S (system) option. To make it bootable, use the DOS utility SYS x: Change disk & press a key." Mutta kuinka moni mikron käyttäjä ymmärtää tästä yhtään mitään?

Vain Windows NT 4.0 -versiolla alustettu levyke antaa asiallisen käynnistysvirheilmoituksen: "This is a non-bootable diskette. Remove it and reboot". (Tällä levykkeellä ei ole käynnistysohjelmaa. Poista se ja käynnistä uudestaan)

* * *

Käytännön Maamiehen mikropalsta-tekstilevykkeiden 1993–96 alustusta oli muuteltu suomentamalla virheilmoitus ja muuttamalla käynnistysrutiinia niin, että mikro osaa käynnistyä kiintolevyltä korppua poistamattakin. (Käynnistyslohkon muutteleminen ei ole kovin monimutkaista, minkä sadat käynnistyslohkoviruksetkin todistavat.)

Ohjelma, jolla käynnistyslohkoa korjaillaan, sisältyy yhä kaikkien KM-korppujen B-valikkoon nimellä "korjaa levykkeen alku-uraa". Tällä apuohjelmalla voidaan siis kaikki levykkeet muuttaa siten, että ne saavat olla paikoillaan myös käynnistettäessä. Korjausohjelma toimii myös Windows 95:llä alustetuilla levykkeillä.

* * *

Tietokonetta ei pidä milloinkaan käynnistää vieras levyke sisällä. Miksi? Koska korpulla mahdollisesti lymyävä käynnistyslohkovirus siirtyy mikrosi sähköiseen muistiin samalla hetkellä, kun tietokone näyttää "levyke ei kelpaa" -virheilmoituksen. Jos korpun poistettuasi vain painat näppäintä jatkaaksesi käynnistystä, virus voi saastuttaa kiintolevysi käynnistyslohkon.

Jos mikro kuitenkin on vahingossa käynnistetty "Non-System..." -herjan aiheuttava levyke sisällä, sen poistamisen jälkeen on ehdottomasti aina käytettävä virtakytkintä eikä enter-näppäintä!

Myös KM-mikropalstakorpun "korjaa alku-uraa" -ohjelmalla paranneltu levyke voisi periaatteessa sisältää ja myös tartuttaa käynnistyslohkoviruksen.

KM:n jakamat teksti- ja ohjelmalevykkeet ovat tietenkin virustarkistettuja ja ne toimitetaan aina kirjoitussuojattuina, joten virusten levittäminen ei ole edes teoriassa mahdollista. Näiden korppujen tartuttamiseksi on kirjoitussuojaus ensin poistettava.

Ainoa vieras levyke, joka virtaa kytkettäessä saa olla levyasemassa, on virustentorjuntakorppu. Kiintolevylle pesiytyneen viruksen voi nimittäin poistaa ainoastaan käynnistämällä koneen ensin puhtaalla järjestelmälevykkeellä.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle