(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1997
Otsikko olisi oikeastaan voinut olla: "Tietokoneet takaisin maatalouskauppaan". Mikrojahan myytiin konekaupoissa jo 80-luvun alkupuoliskolla, kun Hankkija tarjosi IBM PC -laitteita maatalousohjelmistoineen noin 50.000 markan hintaan.
Kilpailija Konesokos alkoi kaupitella televisioon yhdistettävää Sharp-laitetta. Paketin kirjoittimineen sai tuolloin 12.000 markalla ja eräällä atk:ta harrastavalla opiskelijalla teetetyt ohjelmistot 6.000 markan lisähintaan.
Hankkija vastasi hintakilpaan ja tarjosi vaihtoehtona tuon ajan suosituinta harrastemikroa, Commodore 64:ää. 12.000 markan paketti sisälsi keskusyksikön, kaksi lerppuasemaa ja kuvaruudunkin. Näyttelytarjouksena vain yhtä levyasemaa käyttävän kirjanpito-ohjelmankin sai 9.000 markan kokonaishintaan.
Näitä mikroja hankkineet viljelijät totesivat pian kokeilun tulleen melko kalliiksi laitteiden sekä ohjelmien jäätyä pian vaille huoltoa ja päivityksiä. Kitkerää palautetta saanut maatalouskauppakin jätti mikrojen myynnin muutamaksi vuodeksi alan ammattilaisille.
Kesko alkoi viime vuonna myydä Softsalon Peltotuki- ja Tilituki-ohjelmistoja. Johdonmukaisena jatkona K-maatalouskaupat saivat tänä syksynä valikoimiinsa myös maatilojen tarpeisiin räätälöidyn tietokonelaitteiston, jota kootaan Tietolakeus Oy:ssä Ylistarolla.
K-maatilamikron keskusyksikkönä on sama siisti pystykotelo, jota myös Pomi, Osborne, Sunlogix ja monet muutkin suosivat. Laitteistossa on 166 MHz Pentium MMX-prosessori, 32 MB RAM-työmuistia, 2,1 GB:n kiintolevy, 16-x CD-ROM, 15" SVGA/2MB, 33.600 BPS Telewellin fax-modeemi ja Windows95-käyttöjärjestelmä.
Suomeksi tämä tietokoneslangi tarkoittaa, että kaikki tällä hetkellä tiedossa olevat maatilan atk-työt, tietoliikenne mukaan lukien, sujuvat peruspaketilla vauhdikkaasti ilman lisälaitehankintoja.
Tietenkin kuvaruutu voidaan lisähintaan vaihtaa 17-tuumaiseen ja RAM-muistia voidaan kasvattaa vaikkapa 64 megatavuun. Mutta jo peruspaketissa on tämän päivän näkemyksen mukaan vuosituhannen loppuun asti riittävä määrä työmuistia sekä tarpeeksi nopea romppuasema ja näytönohjain.
Varmaan moni tulisi toimeen hieman halvemmallakin laitteistolla, mutta mm. internetin käytön vauhdittamiseksi ja digitoitujen viljelyskarttojen käsittelyyn saatettaisiin kuitenkin myöhemmin kaivata viritys- ja laajennusosia.
Windows 95 -käyttöjärjestelmä sisältää perusohjelmat, myös suomenkielisen Explorer-selaimen ja yhteysohjelmiston internet-tietoverkkoon liittymiseksi. Mukana on lisäksi Perfect Works -monitoimiohjelmisto, jolla pääsee tekstinkäsittelyn ja taulukoinnin alkuun.
Sana "works" on mukana monen toimisto-ohjelmapaketin nimessä. Tunnetuin on Microsoftin Works-ohjelmisto DOS-laitteisiin ja sen seuraaja Works for Windows. PFS Window Works oli suomenkielinen, mainion First Choicen seuraajaksi tarkoitettu heikohko ohjelma, joka kuitenkin toimi vain Windows 3.0 -versiolla. IBM markkinoi vähän aikaa OS/2-käyttöjärjestelmäänsä ja omaa IBM Works -ohjelmistoaan; nekin on jo lähes unohdettu. Macintosh-laitteissa ja pc-mikroissakin suositaan yhä Claris Worksia. GeoWorks sitä vastoin löytyy enää vain Nokia Communicator -monitoimiviestimen käyttöjärjestelmänä.
Mikä siis on tämä Perfect Works -toimisto-ohjelmisto? 80-luvulla ominaisuuksiinsa nähden yllättävän suositun, monipuolisen mutta vaikean WordPerfect-kirjoitusohjelman valmistaja yritti saada kaupaksi myös PlanPerfect-taulukkolaskinta ja DataPerfect-kortisto-ohjelmaa, mutta ilman mainittavaa menestystä. WordPerfect-teksturin alamäen alettua koko yritys myytiin pariksi vuodeksi Novell-yhtiölle, joka vaihtoi kehnon PlanPerfectin QuattroPro-ohjelmaan ja niputti sen teksturinsa sekä Paradox-tietokantaohjelman kera omaksi "works"-tuotteekseen.
Paketti ei kuitenkaan menestynyt, ja lopulta Novell myi sen laadukkaista kuvitusohjelmistaan tunnetulle Corel-yhtiölle. WP-tekstinkäsittely, taulukkolaskin sekä esitysgrafiikka on nyt niputettu Corelin omien tuotteiden kera Corel Office -nimiseksi, tehokkaasti kiintolevyä täyttäväksi ohjelmistojärkäleeksi.
Toki työ sujunee Perfect Worksilla yhtä hyvin kuin Lotus Worksilla tai Microsoft Officellakin. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua tiedon siirrettävyys muita ohjelmia käyttävien kanssa. Samasta syystä kun WordPerfect 5-versiot eivät osaa lukea WP6-tai 7-versioilla tehtyjä tekstidokumentteja, on turha toivoa, että Microsoft Access suostuisi tunnistamaan Perfect Worksin Paradox-tietokantoja tai että Lotus ymmärtäisi sen QuattroPro-grafiikkaa.
Vaikka suosituimmat tuotteet eivät olisi yhtään näitä markkinoilta syrjäytyviä parempia, ohjelman yleisyys on etu. Pulmatilanteissa apuakin saa helpommin, kun ohjelma on tunnettu.
Myös laitteiston kokoonpano-osien yleisyys on ostajan edun mukaista. Vakiokomponenteista kootulle mikrolle uskaltaneen ennustaa pitempää käyttöikää ja pienempiä huoltokuluja kuin merkki- ja laitekohtaisia erikoisuuksia suosivien suurten valmistajien uutuusmalleille. K-maatalouskauppojen mikropaketti kestää vertailun muiden vastaavat ominaisuudet ja ohjelmat tarjoavien laitteistojen kanssa.