(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1997

Miksi ohjelmia päivitetään?

– Olen juuri hankkinut uuden tietokoneen. Pitäisikö nyt myös kaikki entiset ohjelmat vaihtaa uusiin Windows-versioihin?

Tähän kysymykseen olen joutunut vastaamaan useita kertoja viime puolen vuoden aikana.

Olen esittänyt vastakysymyksen: Minkä vuoksi soittaja arvelee, että entiset ohjelmat olisi syytä vaihtaa?

Useimmiten kysyjä ei ole tiennyt selitystä. Kukaan ei ole osannut edes kertoa, mihin perustuu se käsitys, että vanhat ohjelmat kenties toimisivat epätyydyttävästi uudessa laitteessa, tai että uudet versiot aina olisivat jossakin suhteessa ehompia kuin entiset.

Olen siis kertonut kaikille, että jos ohjelma on toiminut moitteitta entisessä tietokoneessa DOS-käyttöjärjestelmällä, se toimii varmasti ainakin yhtä hyvin myös uudella Windows 95 -systeemillä. Melkein kaikki vanhat Windows-ohjelmatkin toimivat myös 95-versiolla. WordPerfectin 6-version asennusohjelman maahantuoja kuitenkin joutuu vaihtamaan uuteen.

Erillisohjelmia vai monitoimipaketti?

Windowsin moniajo-ominaisuuden vuoksi isojen ja kalliiden pakettiohjelmistojen aika alkaa olla ohitse. Kun vaihto mistä tahansa erillisohjelmasta toiseen ikkunaan sujuu nyt sekunnissa, on viisasta säilyttää kaikki ne tutut ja turvalliset ohjelmat, joita jo osataan kunnolla käyttää. Lisäohjelmia hankitaan vain uusiin tarpeisiin.

Enää ei ole mielekästä hankkia "maatilan monitoimiohjelmaa", johon kenties kuuluu käyttökelpoinen kirjanpito, mutta sen kylkiäisenä laadultaan kirjava joukko lisäohjelmia laskutusta, arvonlisäveroa, pankkiyhteyksiä, grafiikkaa, EU-lomakebyrokratiaa, tiekuntia ja urheiluseuroja varten – mukana kenties viljelysuunnitelmat ja -kartat sekä karjatalousmuistiinpanotkin. Nyt joka työhön kannattaa valita kohtuuhintainen, juuri siihen parhaiten sopiva ohjelmatuote.

Paras ohjelma on se, jota osataan kunnolla käyttää. Vanhan veromuistiinpano-ohjelman vaihto yritysten käyttämään kaksinkertaiseen kirjanpitoon vaatii oman opettelunsa. Ellei liikekirjanpito ole ennestään tuttua, uuden ohjelman omaksuminen vaatii enemmän esitietoja kuin muistisäännön "debet on oven, kredit ikkunan puolella".

Ohjelman vaihto saman- tai erimerkkiseen Windows-versioon edellyttää uuden käyttötekniikan omaksumista. Se teettää aina aluksi ylimääräistä työtä enemmän kuin säästää sitä. Pahimmillaan joudut kirjanpito-ohjelman vaihdettuasi syöttämään edellisen vuoden tiedot käsin uuteen ohjelmaan, ennen kuin vertailu viime tilivuoteen käy päinsä.

Vanhat ohjelmat ovat varmempia

Pari, kolme vuotta markkinoilla olleet tietokoneohjelmat ovat aina turvallisempi ostos kuin kuluvan vuoden uutuudet. Kuten kaikissa tuotteissa, myös uusissa tietokoneohjelmissa on yleensä virheitä, "lastentauteja". Eihän asiantuntija osta vasta myyntiin tullutta, uusinta automalliakaan!

Osa virheistä korjataan vasta, kun asiakkaat ovat ne havainneet ja valittaneet niistä valmistajalle. Ellet halua toimia koekaniinina, älä ikinä osta uuden ohjelman ensimmäistä versiota!

Jo pitkään myynnissä ollut ohjelma on aina varmempi valinta myös siksi, että se on jo tullut testatuksi useissa erilaisissa laitteissa ja eri käyttöjärjestelmiN. Silloin tällöin tapaa yhä sovelluksia, jotka eivät osaa käyttää kaikkia kuvaruutuja tai kirjoittimia, tai joille DOS 4- tai 5-versioiden mahdollistama työmuisti ei tahdo riittää.

Mitä laajempi ohjelmakoodi on, sitä enemmän siihen mahtuu myös virheitä. Pienet ja tehokkaat DOS-ohjelmat on ollut pakko ohjelmoida järkevästi ja huolellisesti, jotta niitä voisi käyttää rajallisessa 640 kilotavun perusmuistissa.

Windows-ohjelmia tehdään toisinaan lähinnä harrasteluun tarkoitetuilla ohjelmointikielillä, kuten Visual Basicilla. Värikkäät, mutta kömpelöllä kielellä ammattitaidottomasti tehdyt ohjelmajärkäleet tuntuvat jopa Pentium-laitteissa yllättävän tahmeilta. Vanhat DOS-ohjelmat sitä vastoin toimivat Windowsin ikkunassakin salamannopeasti.

En tunne yhtään maatalousohjelmaa, jota ei voisi käyttää myös Windows 95 -käyttöjärjestelmällä. Jopa muistiahne Frans Emil toimii siinä. Jos lukijoilla kuitenkin on toisenlaisia kokemuksia, saattakaa asia lehden tietoon! Selvitämme syyn ja kerromme asiasta seuraavassa numerossamme.

Päivitystä vai rahastusta?

Konekauppiaan myydessä uutuusmallia, jossa tiedetään vielä olevan rakenteellisia heikkouksia, hän yrittää saada asiakkaan pistämään nimensä huoltosopimukseen. Miksi? Koska tällöin asiakas maksaa itse osan sellaisistakin korjauksista, jotka muutoin tehtäisiin myyjän kustannuksella joko takuun tai kuluttajansuojalainsäädännön perusteella.

Kun tietokoneohjelman valmistaja laskee myyntiin keskeneräisen tai puutteellisen tuotteen, asiakasta houkutellaan tekemään ns. päivitys- tai ylläpitosopimus. Sen perusteella hän saisi myöhemmin ohjelmasta lopullisen tai virheettömämmän version.

Päivityssopimuksia markkinoidaan myös tekemällä ohjelman räätälöinti hankalaksi tai laatimalla puutteelliset ohjeet. Asiakkaalle voidaan tällöin uskotella, että hän ei pystyisi itse tekemään mm. muuttuvan lainsäädännön edellyttämiä ohjelmamuutoksia, kuten arvonlisäveroprosentin vaihtamista tai verotilinpäätöstulosteen rivien järjestyksen muuttamista.

Jos tuote on jo ostettaessa kunnollinen ja täydellinen, se ei tarvitse ylläpitosopimusta virheiden ja puutteiden korjaamiseksi eikä myöskään siksi, että käyttäjä ei pystyisi itse tekemään ohjelmaan myöhemmin tarvitsemiaan muutoksia.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle