(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1997

Internet-hakurobotti omaan mikroon

Useimmat Internetin käyttäjät ovat tutustuneet tiedon etsintään verkosta ns. hakurobottien avulla. AltaVista, Yahoo, Lycos sekä kotimainen Trampoliini-haku löytävät nopeasti oikeat osoitteet suomenkielistenkin hakusanojen mukaan.

Vuoden 1996 alussa aloittanut AltaVista-hakukone nousi nopeasti kolmen käytetyimmän joukkoon. Sen suosio vain lisääntyi ruotsalaisen Telian palvelimelta löytyvän hakukoneen alettua opastaa myös suomeksi.

Hyvä suomenkielinen käyttöohje löytyy http://www.altavista.telia.com -sivulta. Ellei hakukoneiden käyttötekniikka ole vielä tullut tutuksi, se kannattaa lukea ja tulostaa.

AltaVista myös kotikoneeseen

Suosittu AltaVista-hakuohjelmisto on nyt saatavana myös oman tietokoneen tai -verkon tiedostojen hallintajärjestelmäksi. Kotimikrossa etsintä sujuu samalla tutulla tekniikalla kuin Internet-verkossakin, eikä maksa maltaita.

Hakutuloksena kotikoneen AltaVista näyttää tiedoston nimen, sen sijaintiosoitteen (hakemistopolun) sekä 2—3 riviä tekstin alusta samaan tapaan kuin Internetissä toimiva selain, joten käyttöliittymä tuntuu heti tutulta. Näpäyttämällä hiirellä tiedoston nimeä sen sisältö näytetään joko selainohjelmalla (HTML-dokumentit), Windows Tiedostonkatselulla tai siinä määritellyllä muulla ohjelmalla, kuten teksturilla.

Isojen kirjainten ja aksenttien — joiksi amerikkalaisperäinen ohjelma luokittelee myös ä- ja ö-kirjainten pisteet — käsittelykin on enimmäkseen johdonmukaista. AltaVista-hakukoneen ainoa puute kotimaisiin ohjelmiin verrattuna on se, että se ei tunne sanojen taivutusmuotoja: jokerimerkkiä käyttäen esimerkiksi haut "kanki*" tai "kank*" eivät löydä monikkoa "kanget".

Useimmiten etsittävät sanat ovat kuitenkin perusmuodossa, ja kansainvälisessä Internet-verkossa testattu tekniikka toimii suomenkielisissäkin asiakirjoissa käytännössä varsin hyvin.

Helppo ja nopea asennus

Mikrossa on oltava vähintään 486-prosessori, 12 megaa työmuistia ja 10 MB levytilaa sekä Windows95- tai NT 4.0-käyttöjärjestelmä. Lisäksi laitteesta tulee löytyä joko Microsoft Internet Explorer- tai Netscape-selaimen 2- tai 3-versio ja TCP/IP-yhteystapa.

Jo vähimmäisvaatimukset täyttävässä laitteessa sekä asentaminen että käyttö onnistui mallikelpoisesti. Indeksointi sujui jopa 100.000 sanan minuuttivauhdilla.

Modeemiyhteyttä käyttävissä kotikoneissa voi olla tarpeen määritellä "configuration"-valikossa "NoProxy" ja 127.0.0.1, joka on oman koneen IP-osoite. WWW-selain käyttää siis AltaVistan omaa hakukonetta samalla TCP/IP-yhteyskäytännöllä kuin Internetissä sijaitsevia palveluja. Asennusohjelma sijoittaa "oman levyn haku" -rivin selaimen suosikit- tai bookmarks-valikkoon.

Asennuksen jälkeen AltaVista haluaa tiedot siitä, mitkä kansiot levyltä indeksoidaan. Listaa voi myöhemmin karsia tai täydentää. Hakumahdollisuus voidaan haluttaessa ulottaa selaimen cache- hakemistoihin kopioituneisiin HTML-sivuihin sekä käyttäjän omiin sähköpostitiedostoihin. Pelkkiä ohjelmatiedostoja sisältäviä hakemistoja ei kannata indeksoida.

Levyn kaikkien tiedostojen sanaindeksin rakentaminen kestää muutamia minuutteja prosessorin tyypistä, kiintolevyn lukunopeudesta ja indeksoitavien tiedostojen määrästä riippuen. Uusien tiedostojen lisääminen indeksiin tapahtuu joko automaattisesti käyttäjän määrittäminä aikoina tai käynnistämällä indeksointiohjelma käsin.

Hintakin kohdallaan

Oman koneen AltaVista-hakurobotti on malliesimerkki siitä, mitä Internet on tehnyt tietokoneohjelmille ja niiden hinnoittelulle.

AltaVistan kotisivulle ilmestyi viime vuoden lopulla mainos, joka kertoi indeksointi- ja hakuohjelman olevan imuroitavissa myös käyttäjän omaan koneeseen. Ilmainen beta-esittelyversio kuitenkin toimisi vain kuukauden ajan.

Tietoverkon kautta ohjelman hankkineet testaajat totesivat tuotteen ennätysajassa erittäin vakaaksi ja helppokäyttöiseksi. "AltaVista Search MyComputer Private eXtension" -ohjelman myyntiversion mainos tilauslomakkeineen toimitettiin sitten sähköpostitse kaikille testiversion imuroineille.

Markkinointi vain sähköpostin avulla mahdollisti ohjelman myymisen kymmenesosalla siitä hinnasta, mitä vastaavista tuotteista vielä muutama vuosi siten pyydettiin. Neljä käyttöliittymäkieltä sisältävä romppu maksoi 19,95 dollaria. Suomeen tilattuna hinnaksi lähetyskuluineen kertyi 94 markkaa. (Hinta nousi tammikuussa 29,95 dollariin, mikä ei ole paha hinta sekään.)

Tämä hyvä ja hyödyllinen ohjelma on niin halpa, että tuskin kukaan sen vakituiseen käyttöön ottanut kehtaa käyttää luvatonta kopiota.

KUVATEKSTI:

Oman koneen AltaVista-etsintäohjelmaa käytetään täsmälleen samalla tavoin kuin tätä verkosta löytyvää suomenkielistä hakukonetta. Rompulla toimitettavasta ohjelmasta ei valitettavasti vielä löydy suomenkielistä käyttöliittymää: romppuversio osaa vain englantia, saksaa, ranskaa ja espanjaa.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle