(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1998

Ilmaispalveluja internetissä

Lukijat ovat lähetelleet sähköpostia ja pyytäneet kertomaan internetistä löytämistään hyödyllisistä palveluista. Verkostahan löytää nykyisin vaikka mitä puhelinnumeroista ja juna-aikatauluista tosiaikaista tv-kuvaa välittäviin videokameroihin.

Verkko-osoitteiden julkaisemisessa lehdessä on yksi ongelma. Netti muuttuu koko ajan, ja sivut sekä niiden osoitteet vaihtuvat usein. Tänään lehteen kirjoitettu linkkiosoite ei välttämättä ole voimassa enää lehden ilmestyessä kahden viikon päästä.

Verkko itsekin on pullollaan erilaisia osoitekokoelmia. Mm. Agronetista (www.agronet.fi) löytyy kattava valikoima linkkejä maatalouden eri järjestöihin ja palveluihin. Yksityiset webmasterit eli sivujen ylläpitäjät ovat vielä ahkerampia: Kosken Nuoret Tuottajat (www.htp.fi./koskitl/nuorettuottajat/linkit00.htm ) listaavat yli 300 enemmän tai vähemmän hyödyllistä verkkosivua.

AltaVista ja yrityshaku

Osoitteita osaamatonkin voi löytää verkosta haluamansa sivut ns. hakurobottien avulla. Esimerkiksi Soneran iNET Haku (www.haku.inet.fi/cgi/query) löytää suomalaiset sivut monella eri tavalla.

Eräs parhaista kansainvälisistä hakukoneista löytyy osoitteesta www.altavista.telia.com. Se palvelee myös suomeksi.

Valitsemalla Telian AltaVistan pääsivulta "Yrityshaku" pääsee Suomen yritystieto-osaan, josta yhteystietoja voi etsiä mm. toimialan, tuotemerkin tai vaikkapa yrityksen puhelinnumeron perusteella. Klikkaamalla sen jälkeen punaista huutomerkkiä löytyvät mm. kyseisen yrityksen yhteystiedot sekä internet-osoitekin, jos yrityksellä on omat verkkosivut. Kätevää!

Ilmaisia sähköposteja

Internetiä voi edelleen käyttää myös ilman käyttäjätunnusta "ilmaiseksi" eli pelkällä minuuttimaksulla ainakin iNET OPEN -yhteyden kautta (p. 10631061). Sonera tosin mainostaa nyt enemmän uusia, kiinteään kuukausimaksuun perustuvia verkkopalvelujaan.

Verkossa voi vaeltaa nimettömänä ja hoitaa jopa maksuliikenteen. Oma sähköpostiosoite kuitenkin kuuluu vain kuukausimaksullisiin internet-sopimuksiin. Ottaessasi yhteyden verkkoon ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa sinulla ei siis ole automaattisesti omaa "poste restante" -lokeroa, minkä kautta voit vastaanottaa saapuneen postisi.

Onneksi verkosta löytyy palvelimia, jotka antavat oman sähköpostiosoitteen ja siihen liittyvän "lokeron" käyttöön maksutta. Joudut tosin aina postia vastaanottaessasi näkemään palvelun kustantajan mainoksia.

Suomenkieliset postipalvelut löytyvät osoitteesta www.gnwmail.com. Kansainvälisiä ilmaisia postilaatikoita voi varata mm. osoitteista www.geocity.com, www.hotmail.com ja www.zdnetmail.com.

Koneellista kielenkääntöä

Vaikka tietokone ei koskaan pysty korvaamaan ihmistä kielenkääntäjänä, parhaat ohjelmat ovat jo suureksi avuksi. Alan johtava yritys Kielikone Oy (www.kielikone.fi) esittelee verkossa ohjelmansa kykyjä kääntämällä suomenkielistä tekstiä englanniksi — demolla tosin vain pari, kolme lausetta kerrallaan.

Teksti on huomattavasti laadukkaampaa kuin kotikäyttöön tarjolla olevien "kielenkääntöohjelmien" (ProHansa, Syntax) aikaansaannokset. Mutta onhan TranSmart-ohjelmiston hintakin parikymmenkertainen.

Tekstiviestit vaivatta

Tekstiviestien näppäileminen kännykällä toiseen GSM-puhelimeen on sanalla sanoen vaivalloista ja maksaakin vähintään markan sanomalta. Helpompaa on käyttää Internetiä ja valita jokin sen ilmaisista GSM-tekstipalveluista.

Ainakin osoite www.mtn.co.za/sms/secure/text.html on toiminut hyvin koko kesän. Valitset vain kohdemaan ja sieltä haluamasi verkon (sekä Sonera että Radiolinja löytyvät), näppäilet puhelinnumeron ja enintään 150 merkin mittaisen viestin.

Viesti on vastaanottajan kännykässä usein alle viidessä sekunnissa lähetys-komennon painamisesta. Jos viesti ei mene perille (esimerkiksi puhelinnumero on väärä), palvelin ilmoittaa heti asiasta.

Siltä varalta, että tämä tekstiviestien välitysosoite lopettaisi toimintansa, internet-hakupalveluista löytyy useita muita vastaavia palveluja hakuroboteilla etsien, esimerkiksi sanoilla "free + gsm + messages".

Matkapuhelimella on nyt mahdollista myös vastata tekstiviestiin sähköpostitse. Tutustu puhelimesi ja GSM-verkkosi käyttöohjeisiin!

KUVATEKSTIT:

http://www.altavista.telia.com

http://www.gnwmail.com

http://www.kielikone.fi

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle