© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1998

Kuvanlukija halpahallista

80-luvun kotitietokoneilla pystyi käsittelemään vain kirjaimia ja numeroita. Niiden levytila, työmuistin määrä ja prosessorin teho eivät tuolloin olisikaan riittäneet kuvien käsittelemiseen, eivätkä silloiset karkeat, usein yksiväriset näyttöruudutkaan hommaan houkutelleet.

Skannerit eli kuvanlukijat maksoivat niinikään useita tuhansia markkoja.

Toisin on nyt. Myynnissä ei ole ainoatakaan kotimikroa, jossa värikuvienkin käsittely ei olisi mahdollista. Moni on jo kokeillutkin jopa omien kamerakuvien katselua mikron ruudulla, koska monet kuvavalmistamot tallentavat pikku lisähintaan filmin kehityksen yhteydessä kuvat myös sähköisessä JPG-muodossa levykkeelle tai rompulle.

Samalla skannereiden eli kuvanlukijoiden hinnat ovat laskeneet niin, että täysin käyttökelpoisen paketin saa muutamalla satasella.

* * *

Kohdallani markkinoiden luultavasti halvimman, noin 500 markan hintaisen taiwanilaisen kuvanlukijan hankinta halpahallista oli heräteostos. Pakettiin kun kuului romppu, joka sisältää mm. täysin käyttökelpoisen kuvankäsittelyohjelman sekä tekstintunnistusohjelman, jotka vielä muutama vuosi sitten maksoivat kumpikin erikseen tuhansia markkoja.

Tarkoituksena oli siis kokeilla, tekeekö halvalla skannerilla yhtään mitään. Lopputulos oli lyhyesti, että kyllä se on hintansa väärti.

Sitä, saako laitteelle huoltoa tai edes varalamppua sen joskus särkyessä en ostohetkellä tullut tarkistaneeksi. Päättelin, että lampunvaihdon aika satunnaisessa kotikäytössä tuskin koittaa ainakaan ensimmäisen viiden käyttövuoden aikana.

* * *

Käyttöönotto sujui melko vähin vaivoin. Liitäntä tapahtuu mikron siihen pistokkeeseen, johon normaalisti kytketään kirjoitin. Jos printteriä tarvitaan skannerin kanssa yhtä aikaa, laitteesta löytyy tulostinta varten naaraspuolinen liitin, jonka avulla molemmat apulaitteet saadaan siis kytketyksi peräkkäin.

Kirjoittimen ajurin eli ohjausohjelman, kuvankäsittelyohjelman sekä tekstintunnistusohjelman asentaminen sujui lähes automaattisesti laitteen mukana tulleelta cd-rom-levyltä. Käyttökelpoisin ohjain löytyy kirjainyhdistelmällä TWAIN; tämän standardiajurin avulla monet kuvan- ja tekstinkäsittelyohjelmat suoriutuvat näkymän noutamisesta suoraan skannerilta.

Käynnistämällä kuvaohjelman tiedostovalikosta (files) joko Import tai Acquire ja valitsemalla TWAIN saadaan ruudulle kuvanlukijan "kauko-ohjain", josta kuvan siirtäminen bittimuotoon voidaan aloittaa.

Kuvan lukeminen, "skannaus" aloitetaan aina valitsemalla ensin Preview (esikatselu). Tällöin skanneri "lukee" kopiokoneen tapaan tietokoneen muistiin koko kuva-alan, tavallisimmin a4-kirjearkin kokoisen näkymän. Tämän jälkeen valitaan tietokoneen ruudulla näkyvästä katselukuvasta rajauskehyksellä se alue, joka halutaan ja suoritetaan lopullinen skannaus.

Tästä eteenpäin olisikin syytä perehtyä käyttöohjeisiin edes sen verran, että tiedettäisiin, missä muodossa kuva on paras tallentaa levylle.

Jos kuvanlukijaa on käytetty käsikirjoitusliuskojen lukemiseen tarkoituksena saattaa teksti kirjoitusohjelman ymmärtämään muotoon, tarvitaan merkintunnistus- eli OCR-ohjelman apua. Tällainenkin sisältyy halvan skannerin mukana tuleviin ohjelmiin!

OCR-ohjelma etsii ensin liuskan sähköisessä muodossa olevasta kuvasta tekstipalstat ja -rivit ja vertaa sen jälkeen yksi toisensa perästä riveiltä löytyviä kirjaimia muistissaan oleviin painokirjainten hahmoihin ja lukee sen jälkeen tekstin tiedostoksi, jota voidaan sen jälkeen muokata kirjoitusohjelmilla.

Kuvaa tallentamatta ja tekstiä tunnistamattakin skanneria ja kirjoitinta voidaan käyttää "valokopiokoneena" tulostamalla skannerilla luettu kuva sellaisenaan.

Kuvanlukijan liittämien kotimikroon lisää laitteen käyttöä alueille, joita ei kenties tullut alun perin ajatelleeksikaan. Mutta kuvankäsittely- ja tekstintunnistusohjelmien käytön opetteluun on syytä varata aikaa.

KUVATEKSTI:

On mielipidekysymys, onko kuvanlukijan käyttöliittymä vasta-alkajalle helppo vai hankala, kun se muistuttaa ulkonäöltään matkapuhelinta tai tv:n kaukosäädintä. Onneksi painikkeet näyttävät nimiopasteen, kun hiiren kohdistin siirretään niiden kohdalle.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle