(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1998
Internet-tietoverkko muuttuu vuosi vuodelta yhä hyödyllisemmäksi. Erityisesti suomalainen Agronet on kehittynyt jokaista viljelijää hyödyttäväksi virtuaalikirjastoksi.
Agronetin ulkoasu uudistui vuoden alusta. Etusivulta löytyy useita uusia palveluja ja linkkejä sekä koti- että ulkomaisiin alan palvelimiin. Aloitussivun kauniit värit eivät luo lisäarvoa, mutta eräät uudet yksityiskohdat miellyttivät ainakin minua.
Pääsivulta löytyy mm. linkki tiedostoon, jossa luetellaan kaikki viime kahden kuukauden aikana muutetut tai lisätyt uudet osoitteet ja www-sivut. Tämä on hyödyllinen ominaisuus, sillä tuskin kukaan ehtii päivittäin käydä katsomassa, onko tietoa tullut lisää. Nyt harvemminkin verkkoa vilkaiseva havaitsee heti, mitkä sivut ovat muuttuneet ja kannattaa käydä tarkistamassa ennen viranomaisille laadittavien lomakkeiden täyttämistä.
Kun EU-tukihakemusten jättöajan ollessa lopuillaan huomaa jonkin tarvittavan lomakkeen puuttuvan, internetistä tarvittavan paperin saa välittömästi ja halvemmalla kuin lähtemällä varta vasten noutamaan sitä kunnan maatalousviranomaiselta. Tukilomakkeita täytellään myös viikonloppuisin, jolloin maaseututoimistot eivät olisi edes auki.
Puuttuvien papereiden tulostusmahdollisuuden laserkirjoittimella uskoisi helpottavan myös viranomaisten töitä. Muutama vuosi sitten metsästin itse maataloustoimistosta viherheinän tuotantotuen poistamista ja kesantoapilan kylvösiemeneksi korjuun sallivaa, kesken kasvukauden muuttunutta maatilahallituksen päätöstä. Lopulta sellainen löytyi, ja sain kuin sainkin viraston ainoasta asiakirjasta valokopion. Nyt, kun puuttuvien papereiden tulostaminenkin sujuu itsepalveluna, voidaan kunnanvirastoista ehkä passittaa kortistoon liuta turhia lomakkeiden monistajia ja kopiokoneen hoitajia.
Kaikki EU-tukilomakkeet ovat saatavilla Acrobat-muotoisina "PDF"- tiedostoina, osa myös Replica-dokumentteina. Sähköisten julkaisujen tallennusnormiksi taannoin tyrkyllä ollut Replica- ohjelmisto (katso KM 4/95, s.33) näyttää olevan väistymässä jo käytännön standardiksi muodostuneen Adobe Acrobat -ohjelmiston tieltä. Mm. Suomen Säädöskokoelman painatteet, joita internetin kauttakin voi ostaa, on nykyisin tallennettu tähän muotoon.
Katselu- ja tulostusohjelma Acrobat Reader löytyy uusimpien Internet-selainten asennusrompuilta, ja sen voi myös imuroida ilmaiseksi internetistä.
Reader-ohjelmakaan ei ole enää välttämätön Acrobat-muotoisten lomakkeiden käsittelemiseksi ja tulostamiseksi. Ainakin englanninkielisessä Netscape-selaimessa riittää ilmaisen NPPDF32.DLL-lisämodulin kopiointi ohjelman PLUGINS-kansioon. Oikean Acrobat Readerin hankinta on silti suositeltavaa, koska sekään ei maksa mitään.
Kun lomakkeet on tulostettu tyhjinä, niiden täyttäminen tapahtuu yhä perinteiseen tyyliin eli käytännössä useimmiten kynällä. Hakemusten toimittaminen viranomaisille voi niin ikään toistaiseksi tapahtua vain henkilökohtaisesti tai postitse.
Lopulliseksi tavoitteeksi lienee kuitenkin jo tällä vuosisadalla syytä asettaa kokonaan mikron kuvaruudulla valmiiksi täytettävät lomakkeet, joiden lähettäminen viranomaiselle voisi tapahtua internetin kautta. Toistaiseksi valtiovalta ei kuitenkaan salli sähköpostia, koska tietosuojaa ja "elektronisen tunnistuksen" menetelmiä ei pidetä riittävinä.
Sekä isot yritykset että yksityiset kansalaiset ovat kuitenkin jo monen vuoden ajan voineet hoitaa mm. maksuliikenteensä turvallisesti modeemi- ja internet-pankkiyhteyksin. Siten tietoyhteiskunnan ulottaminen koskemaan myös viranomaisasiakirjoja lienee lähinnä vain eduskunnan päätöksestä kiinni.
(KUVA ILMAN TEKSTIÄ)