(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1998

Tietämättömiä rahastetaan

"Paperinkeräys ja Norman Ibas ryhtyvät tarjoamaan Suomessa kiintolevyjen keräys- ja tyhjennyspalvelua. Palveluun kuuluu kiintolevyn nouto, tyhjennys kaikesta tiedosta ja palautus. Palvelupaketin saa runsaan tuhannen markan hinnalla kiintolevyä kohti."

"Suomalaiset ostivat viime vuonna lähes 400.000 tietokonetta. Käytöstä poistettiin 100.000 laitetta. ’Voimme vain arvailla, missä ja kenen käytössä poistettujen koneiden sisältämät tiedot nyt ovat’, pelottelee Prosec-palvelun tuotepäällikkö Matti Sadinkangas."

Näin kertoivat internet ja alan lehdet huhtikuussa.

Loistavan liikeidean keksineet kumppanukset uskovat siis pystyvänsä rahastamaan tietokoneensa romuttajilta vanhan kiintolevyn tyhjentämisestä yli tuhat markkaa. Samalla summalla saa uuden tuhannen megatavun levyn.

Moni osaisi itsekin avata romutettavan tietokoneen kotelon, tunnistaa kiintolevy-yksikön ja irrottaa sen, laittaa levyn alasimelle ja läjäyttää sitä lekalla. Jos työstä selviytyy viidessä minuutissa, tuntipalkaksi kertyy yli 10.000 mk!

Ei tietoja vääriin käsiin

Kiintolevyiltä löytyvien tietojen väärinkäyttömahdollisuudet putkahtivat julkisuuteen erään sairaalan myytyä vanhoja tietokoneitaan. Niihin kun oli unohtunut luottamuksellisia potilastietoja, joita kukaan ei ollut yrittänytkään poistaa.

Itse törmäsin käytännössä tähän ongelmaan muutama vuosi sitten avustaessani asiakastani käytetyn mikron hankinnassa ns. realisointikeskuksen valikoimista. Useissa tarjolla olleissa laitteissa olivat mukana mm. edellisten omistajien kirjeenvaihdot ja kirjanpidot. Konkurssiyrittäjillä ei ehkä ollut tilaisuutta tärkeiden tietojen poistamiseen koneistaan?

Käytetyn yritysmikron ostaja sai siis kaupanpäällisenä tiedot mm. edesmenneen kilpailijansa kauppasopimuksista, asiakasrekisteristä ja jopa mahdollisista kirjanpitorikoksista tarvitsematta osata muuta kuin kytkeä virta laitteeseen ja käyttää samoja ohjelmia kuin tiedostojen laatijakin oli tehnyt.

Hävittämistä ei aina osata

Aloitteleva tietokoneen käyttäjä pelkää, että tiedot häviävät mikron muistista heti hänen käännettyään laitteelle selkänsä. Vasta kokemuksen myötä opitaan, että tiedostot eivät katoile itsestään, eikä edes niiden tahallinen tuhoaminen aina ole lopullista.

Kun tiedosto poistetaan Delete-näppäimellä (tai Dos-järjestelmässä "DEL"-komennolla), ei se vielä ole kadonnut levyltä minnekään. Windows95-systeemissä poistettu tiedosto voidaan helposti palauttaa ns. roskakorista, DOS-laitteissa yhtä yksinkertaisesti mm. UNDELETE-komennolla.

Edes levyn alustaminen FORMAT-komennolla ei suinkaan tuhoa levyllä olleita tietoja. Se päin vastoin suojaa myös "poistettuja" tiedostoja ylikirjoittamiselta niin, että suuri osa saattaa olla palautettavissa vielä uuden käyttöjärjestelmän tai uusien ohjelmien asentamisen jälkeenkin. Vahingossa alustetun kiintolevyn koko sisältö voidaan usein palauttaa UNFORMAT-komennolla.

Leka ei ole ainoa vaihtoehto

Entäpä, jos kuitenkin haluat myydä vanhan mikrosi tai myydä sen vaihtokoneena? Et varmaan halua kenenkään pääsevän käsiksi vanhoihin tiedostoihisi, mutta et kuitenkaan maksaisi tuhatta markkaa kiintolevyn tyhjentämisestä?

Toimi seuraavasti:

1. Varmuuskopioi vanhalta levyltäsi kaikki tiedostot, jotka haluat säilyttää. Käytä levykkeitä tai siirrä tiedot kaapelilla suoraan uuteen koneeseesi.

(Ohjelmia ei kannata kopioida, ne on helpompi asentaa alkuperäislevykkeiltä uuteen laitteeseen. Jos käytössäsi on ns. ohjelmallisesti kopiosuojattuja ohjelmia, muista kuitenkin ennen vanhan levyn tyhjennystä palauttaa ns. suojaustiedostot asennuslevykkeille!)

2. Kirjoita DOS-tilassa komento "FORMAT /?" nähdäksesi, mikä versio alustusohjelmasta on käytössäsi. Jos se tuntee "/U" - valitsimen, käytä sitä tyhjentääksesi levyn kokonaan alustuksen yhteydessä.

3. Kirjoita komento "FORMAT C: /U" (jos olet tyhjentämässä kiintolevyasemaa "C:").

Alustusohjelma saattaa kysyä kiintolevyn sarjanumeroa ("Volume serial number?"), eikä suostu aloittamaan formatointia, ennen kuin numero on ilmoitettu oikein. (Sarjanumeron saa selville komennolla "LABEL C:".)

Alustuksen tultua valmiiksi et silti voi olla täysin varma siitä, etteikö osaava hakkeri pystyisi palauttamaan joitakin tietoja levyltä. Kirjoita siksi varmuuden vuoksi levy täyteen esimerkiksi alustusmerkkiä "ö" toimimalla seuraavasti (oheiset komennot toimivat kaikilla käyttöjärjestelmäversioilla):

Kirjoita ensin: "COPY CON X" ja paina Enter.

Sen jälkeen pidä Alt-näppäintä pohjassa ja näppäile oikean reunan numerosormiolla 246. Ruudulle ilmestyy jakomerkki (ö). Paina [F6]- näppäintä ja Enter.

Kirjoita DIR todetaksesi, että juuri luomasi "X"-nimisen tiedoston pituus on tasan yksi merkki. (Et voisi luoda tällaista tiedostoa ECHO-komennolla, EDITillä tai Muistiolla, koska ne lisäävät omin lupinsa tiedoston loppuun rivinvaihtomerkin tai escape-koodin.)

Sen jälkeen kirjoita seuraavaa:

COPY CON TYHJENNÄ.BAT
ECHO OFF
ECHO Ylikirjoitetaan levy.
:SILMUKKA
COPY X+X 2
IF NOT EXIST 2 GOTO VALMIS
DEL X
COPY 2 X
GOTO SILMUKKA
:VALMIS
DEL X
ECHO Levy on nyt puhdas!
[F6]

F6-näppäimen painalluksella olet luonut "ohjelman" TYHJENNÄ, joka täyttää muutamassa minuutissa levykkeen tai kiintolevyn samalla merkillä kuin alustusohjelmakin. Utelias hakkeri näkee siis täysin tyhjän levyn.

Del-komennon tai Delete-näppäimen käyttö poistaa vain tiedoston nimen ensimmäisen merkin sen löytämisen vaikeuttamiseksi.

FORMAT-komennon ja /U-valitsimen toiminta on kuin liitutaulun pyyhkiminen märällä sienellä: vanhoista teksteistä voi vielä löytyä jälkiä, jos osaa etsiä oikeista paikoista.

Edellä opastetun "TYHJENNÄ"-komennon käyttö vastaa puhtaaksi pyyhityn taulun täyttämistä uudella kirjoituksella, jonka alta entisten tekstien selville saaminen on jo melkoisen vaikeaa.

Olet juuri tyhjentänyt kiintolevysi "täydellisesti" ja säästänyt tuhat markkaa!

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle