(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1998

Mikrotulkki ja Vilja-Web

Tietokoneohjelman hinta ei ole laadun tae: sekä kalliit, halvat että täysin ilmaisetkin ohjelmat voivat olla joko hyviä tai kelvottomia. Vaikka maksuttoman palvelun tai ohjelman takana on ns. kaupallinen taho, se saattaa silti olla hyvin hyödyllinen käyttäjälleen.

Jo viime kasvukaudella XOOP-Consulting Oy:n viljanviljelijöiden palvelusivut olivat kaikkien saatavilla internetissä palvelimella www.forssa.com. Nyt ne löytyvät myös Cultorin ViljaWeb-nimisenä kokonaisuutena osoitteesta www.agronet.fi/cultor.

ViljaWeb-sivuilta löytyy sopimusviljelytietoutta, lajike-, lannoitus- ja kasvinsuojeluohjeita sekä kasvukauden aikana päivittyvät ajankohtaiset toimenpideohjeet nopeasti latautuvassa ja kohtuullisen helppolukuisessa muodossa.

Ilmainen viljelypäiväkirjaohjelma

ViljaWebistä voi myös imuroida hyvin suunnitellun tietolomakkeen omalla tietokoneella laadittavan lohkokohtaisen viljelymuistiinpanokirjan luomiseksi, ylläpitämiseksi ja tulostamiseksi. Ohjelma on 650 kilotavun suuruinen taulukkolaskenta-arkki, jonka siirto nopealla modeemilla omalle kovalevylle vie vain muutaman minuutin.

Tottunut Excelin käyttäjä pystyisi laatimaan toiminnoiltaan samanlaisen lomakkeen ilman koristekuvia parissa tunnissa. Mutta miksi kenenkään pitäisi? On toki paljon helpompaa ottaa käyttöön valmis taulukko, jossa kaikki tarpeelliset sarakkeet ja toiminnot ovat mukana.

PAIVAK.XLS -laskenta-arkki on Excel 5 -muotoinen. Sitä eivät ohjelman pienempinumeroiset versiot pysty käyttämään.

Taulukossa ei kuitenkaan näyttänyt olevan mitään, mikä ei toimisi myös muilla taulukkolaskentaohjelmilla.

Excel on vähäiseen käyttöön turhan kallis ohjelma. Mutta muuntamalla taulukko Excel 4 -muotoon sitä pystytään käyttämään mm. VistaCalc-ohjelmalla — viiden dollarin eli noin 30 markan hintaisella Excel 4 -kloonilla (katso KM 9/97, s.39). VistaCalc-taulukointiohjelman voi imuroida osoitteesta www.ideamarket.com.

Mikrotulkissa outoja ongelmia

Kemira Agro on jo useana vuonna toimittanut Lannoitustulkki- ohjevihkosensa olennaisen sisällön myös ilmaisena tietokoneohjelmana levykkeellä. Lannoitelajin valintaohjelman lisäksi Mikrotulkista löytyvät työkalut lohkokirjanpidon luomiseen sekä viljelymuistiinpanojen tekemiseen.

Pari lukijaa on ottanut minuun yhteyttä valittaen Mikrotulkin huonoa toimintaa. Saatuani huhtikuussa ohjelman uusimman, 5.3.98 päivätyn 2.1-version päätin kokeilla, vieläkö moitteissa on perää.

Mikrotulkki vie suunnilleen ViljaWebin laskenta-arkin verran levytilaa. Se on perinteinen, täydellinen DOS-ohjelma, joka ei tarvitse avukseen mitään muuta sovellusta saati Windowsia.

Asennus kiintolevylle on kuin 80-luvulta. Vaikka yli puolella ohjelman mahdollisista käyttäjistä lienee jo Windows-käyttöjärjestelmä, ohjeita ei ole ajanmukaistettu. Levykkeeltä ei löydy edes pikakuvaketta (PIF-tiedostoa ikoneineen), jonka asennusohjelma sijoittaisi automaattisesti Windows-työpöydälle. Onneksi Mikrotulkki toimii asentamattakin eli suoraan toimituskorpulta.

Valikoista löytyvät samat tekstit kuin Lannoitustulkki- ohjevihkosta. Käyttöliittymän pikku kömpelyyksistä huolimatta lohkokortin täyttö sujui ensikertalaiseltakin. Ohjelma huomauttaa mm. viljavuustietojen kirjauksen ilmiselvistä näppäilyvirheistä kuten pitääkin.

Mutta lohkokortin tietojen tulostaminenpa ei onnistunutkaan, vaan ohjelma kaatui "Runtime error" -virheilmoitukseen. Näin tapahtui sekä levykkeeltä että kiintolevyltä toimittaessa.

Aioin lähettää ohjelman tallentamat tiedot levykkeellä valmistajalle virheen syyn selvittämiseksi. Kopioituani DAT-tiedostot vasta-alustetulle levykkeelle vilkaisin kuitenkin ensin, minkä muotoista dataa ne sisältävät.

Hämmästyksekseni huomasin, että kaikissa kuudessa DAT-tiedostossa oli mukana useita kymmeniä riviä tekstiä, jonka tiesin jo ajat sitten poistaneeni kiintolevyltä. Kahdessa suurimmassa, KSVSJL.DAT- ja LNTSKLK.DAT -nimisissä, oli kummassakin mukana yli 1.500 merkkiä eli lähes konekirjoitusliuskan verran jo kertaalleen tuhottuja tietoja.

Kokeilin nimeämällä edellisen lohkokirjanpidon uudelleen ja luomalla uuden lohkokortin. Tulos oli sama: uusissa data- tiedostoissa oli lisää poistettuja tietoja, mm. otteita toissa vuoden kirjanpidostani.

Näin tökeröön tietoturvavirheeseen en muista koskaan aikaisemmin törmänneeni. Mikrotulkilla luotuja lohkokorttitiedostoja ei kenenkään pidä koskaan kopioida minnekään, koska niiden mukana siirtyy lähes 6.000 merkkiä sattumanvaraisia osia kiintolevyllä aikaisemmin sijainneista tiedostoista.

Tuholais- tai kaappausohjelmia, jotka pahaa-aavistamaton käyttäjä huijattiin itse käynnistämään ja jotka sitten tekivätkin jotakin muuta kuin mitä käyttäjä odotti, nimitettiin 80-luvulla Troijan hevosiksi. Mikrotulkki-ohjelman oudon toiminnan syynä ei kuitenkaan liene tietokonevirus, vaan huolimaton ohjelmointi.

KUVATEKSTI:

ViljaWebin taulukkolaskenta-arkin viljelypäiväkirja toimii Excelin lisäksi myös VistaCalc-shareware-ohjelmalla.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle