(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1998

Luvaton ohjelma voi tulla kalliiksi

Suomen Ohjelmistoyrittäjät ry liittyi viime vuonna kansainvälisen ilmianto-organisaation BSA:n jäseneksi. Business Software Alliance järjesti alkuvuonna kampanjan laittomien ohjelmakopioiden käytön vähentämiseksi.

Tietokoneohjelmavalmistajien järjestön mukaan Suomessakin jopa kaksi ohjelmakopiota viidestä lienee luvattomia. Lukema on vain hieman läntisen Euroopan keskitasoa parempi. Tekijänoikeuslain vastaisesta kopioinnista arvioidaan oman maankin tuottajille aiheutuvan noin 182 miljoonan markan menetykset vuodessa.

Väärennettyjä tietokoneohjelmalevyjä saa muualtakin kuin Tallinnan Mustamäen torilta. Laittomia ohjelmia myyneitä kotimaisia yrittäjiä on jo tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin sekä jopa yli 900.000 markan korvauksiin.

Myös tahallaan kopioita käyttäneet yritykset ovat joutuneet maksamaan tekijänoikeusrikkomuksistaan kalliisti: jopa 300.000 mk.

Laittomia ohjelmia on helppo hankkia

Kaikki käyttäjät eivät tiedä tai muista, että edes tietokoneen mukana saatuja ohjelmia ei saa käyttää lisenssiehtojen vastaisesti. Vaikka luvaton ohjelma olisi saatu ilmaiseksi, käyttäjä saattaa silti rikkoa tekijänoikeuslakia.

Käytetyn mikron ostaja saa usein kaupanpäällisenä käyttöjärjestelmän sekä tukun ohjelmia. Niitä on lupa käyttää vain, kun ohjelmien kaikki kopiot, käsikirjat ja lisenssiasiakirjat seuraavat mukana. Jos edellinen omistaja on säästänyt itselleen kopiot ohjelmista, lakia rikotaan.

Vaikka vanhan koneen kiintolevy olisi myyjän toimesta "tyhjennetty" ja alustettukin, entiset ohjelmat seuraavat yleensä silti mukana. Jokainen vähänkin tietotekniikkaa tunteva osaa käynnistää "tyhjän" koneen ja kirjoittaa kiintolevylle komennon UNFORMAT. Jos ohjelmat on "tuhottu" yksitellen jo ennen levyn formatointia, näin saa kuitenkin näkyviin ainoastaan entisen hakemistorakenteen. Tällöin pitää vielä siirtyä erikseen jokaiseen kansioon ja kirjoittaa UNDELETE.

Usein DOS- ja Windows-käyttöjärjestelmät sekä kaikki "tyhjennetyn" levyn entiset tiedot ja ohjelmistot saadaan esiin ja toimimaan näillä käyttöjärjestelmään kuuluvilla apuohjelmilla. Ns. hakkereilla on tietenkin vielä paljon tehokkaampia työkaluja tarkoitukseen.

Ohjelmakopioiden tahallinen luovutus on toki kiellettyä. Pahinta käytettyjen koneiden epätäydellisessä tyhjentämisessä myyjän kannalta on kuitenkin se, että palauttaessaan entiset ohjelmat ostaja saa käyttöönsä myös entisen omistajan henkilökohtaiset työtiedostot, kuten kirjanpidon ja kirjeenvaihdon.

Luvaton käyttö on varkautta

Kirjailijat ansaitsevat elantonsa tekemällä kirjoja. Jos kellä tahansa olisi oikeus hankkia tarvitsemansa kirjat valokopioimalla, niiden julkaisijat jäisivät vaille palkkaa. Monta työpaikkaa menetettäisiin myös valmistus- ja markkinointiketjussa.

Ohjelmoijat hankkivat leipänsä laatimalla ohjelmia. Heidän työnantajansa pystyvät maksamaan palkat myymällä ohjelmien käyttöoikeuksia.

Tietokoneohjelman varastaminen tekemällä siitä luvaton kopio on vielä helpompaa kuin kirjan kopioiminen. Siksi tekijänoikeuslaki turvaa luovan työn tekijöille kuuluvan korvauksen takaamalla heille ehdottoman oikeuden yksin määrätä aikaansaannoksensa luovutus- ja käyttöehdoista.

Kopiosuojaus nostaa kustannuksia

Kaupallisten ohjelmien luvatonta kopiointia voidaan vaikeuttaa käsittelemällä asennuslevykkeet esimerkiksi siten, että toimiva kopio voidaan asentaa vain yhdelle kiintolevylle kerrallaan. Ohjelma voidaan rakentaa myös siten, että se edellyttää avainlevykkeen paikallaan oloa käynnistettäessä. On myös olemassa tietokoneen kaapeliliittimeen tms. yhdistettäviä lisälaitteita, joita ilman ohjelmaa ei voi käyttää.

Kaikki tekniset järjestelyt nostavat tuotanto- ja ylläpitokustannuksia, mutta ovat tietokonerikollisten murrettavissa. Rehellisen käyttäjän kannalta ne ovat hankalia mm. vikatilanteissa. Ohjelmallisesti suojatun sovelluksen siirtäminen koneesta toiseen edellyttää lisätoimenpiteitä, ja tietokonevirus tai huolimaton käsittely saattaa tehdä suojauskikkoja sisältävän, kirjoitussuojaamattoman asennus- tai avainlevykkeen käyttökelvottomaksi.

Shareware-ohjelmakin vaatii lisenssin

Vähiten turhia kuluja syntyy, kun ohjelma myydään internet-verkon välityksellä. Menetelmä on ostajan kannalta jopa turvallisempi kuin pakettiohjelman ostaminen kaupasta.

Verkosta voi ensin imuroida ohjelman demon eli esittelyn tai ns. shareware-version, jota voi luvallisesti kokeilla omassa koneessa tietyn ajan. Verkon kautta pystytään nykyään toimittamaan myös ohjelmien täydelliset versiot sarjanumeroineen, käyttöoikeussopimuksineen ja omalla kirjoittimella tulostettavine käsikirjoineen.

Shareware ei siis tarkoita ilmaista, vapaasti käytettävissä olevaa ohjelmaa. Kyseessä on vain markkinointitapa. Kun tällä lailla hankittua ohjelmaa on käyttänyt lisenssiehdoissa määritellyn ajan (yleensä 30 vuorokautta), on joko maksettava säädetty käyttöoikeusmaksu tai poistettava ohjelma levyltä.

Ilmaisiakin ohjelmia on olemassa

Demojen ja kokeiluversioiden lisäksi verkosta voi kopioida myös täysin ilmaisia, "freeware" tai "public domain" -ohjelmia eri tarkoituksiin. Näiden käytöstä ei tarvitse maksaa, mutta tekijänoikeussäädökset koskevat myös freeware-ohjelmia: esimerkiksi ohjelmakoodia ei saa omavaltaisesti muuttaa.

Vain public domain -ohjelmat ovat nimensä mukaisesti julkista omaisuutta. Niiden tekijät ovat vapaaehtoisesti luovuttaneet aikaansaannoksensa vapaasti kaikkien käyttöön ja muunneltavaksikin.

Jos et ole saanut hankkimasi ohjelman mukana käyttöoikeussopimusta tai lisenssiasiakirjaa, varmista sen aitous! Jos myyjä tuomitaan kopioiden levittämisestä ja tekijänoikeuslain rikkomisesta, ei ostajillakaan ole oikeutta ohjelmien käyttöön, vaan luvattomat kopiot on tuhottava.

Epäselvissä tapauksissa BSA neuvoo soittamaan palvelevaan puhelimeensa 09-644141 ja kysymään neuvoa. Järjestö auttaa ostajaa vaatimaan luvattoman kopion tilalle aidon, mikäli ohjelma on hänelle sellaisena myyty. Havaitessaan tekijänoikeuslakia rikotun BSA tekee tarvittaessa myös rikosilmoituksen.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle