© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1999

Älä maksa turhaan kirjoitusohjelmasta

Uuden mikron ostajan ei kannata suin päin kiirehtiä hankkimaan kallista tekstinkäsittelyohjelmaa tai suurta toimisto-ohjelmapakettia. Selvitä ensin, riittäisikö jokin Windowsiin sisältyvistä yksinkertaisista ja helpoista vaihtoehdoista tyydyttämään perusteksturin tarpeen.

Pc-mikrojen ensimmäisiin DOS-järjestelmiin ei sisältynyt edes käyttökelpoista tekstityökalua. Edlin-nimistä tekelettä varmasti Microsoftkin häpesi, koska sen olemassaolosta ei yleensä edes mainittu missään. Siten jokainen tietokoneen käyttäjä joutui itse hankkimaan työvälineekseen ainakin kirjoitusohjelman.

Windows 95- ja 98 -käyttöjärjestelmät sen sijaan sisältävät koko joukon apuohjelmia, joilla pystyy jo tekemään yhtä ja toista hyödyllistäkin ilman mitään lisähankintoja. Apuohjelmat-kansiosta löytyy kokeilemisen arvoisia ääni- että kuvaohjelmia, ja pienimuotoiseen tekstinkäsittelyyn on tarjolla jopa kolme täysin käyttökelpoista "ilmaista" vaihtoehtoa.

Edit

Yli 10 vuotta sitten ensi kerran tietotekniikkaan tutustuneille Edit-ohjelma herättää nostalgisia muistoja. Kyseessä on puhdas DOS-tekstieditori — nopea, tehokas ja vähävirheinen työkalu ohjelmakoodin ja hätätilassa ASCII-tekstinkin kirjoittamiseen ja muokkaamiseen ilman mitään ylimääräisiä hienouksia.

Edit.com-ohjelmatiedosto on kooltaan vain 69 kilotavua eli suunnilleen sitä paljon monipuolisemman VDE-shareware-ohjelman kokoinen, mutta ominaisuuksiltaan se ei ole läheskään yhtä monikäyttöinen. Se ei sentään enää tukeudu QuickBasiciin kuten entinen Edit-ohjelma, vaan toimii nyt nopeammin sekä Windows-ikkunassa että suoraan DOS-tilassakin käynnistettynä.

Editillä voi käsitellä vain puhdasta DOS-ASCII-tekstiä. Se ei osaa edes vaihtaa riviä automaattisesti, joten romaanin kirjoittamiseen Edit ei ole erityisen käytännöllinen.

ASCII-merkkijärjestelmän ansiosta kirjoitusvirheet voidaan etsiä ja korjata vaikkapa huokealla IBM Sanatar -ohjelmalla. Oikoluku on tehtävä erillisenä työvaiheena: ohjelmassa ei ole makrokieltä, joten siihen ei voida määritellä uutta näppäinkomentoa oikeinkirjoituksen tarkistimelle.

Edellisistä versioista ohjelma on kehittynyt sen verran, että entisen 65.000 merkin enimmäiskoon sijasta se pystyy nyt käsittelemään jopa 65.000 rivin eli yli neljän miljoonan merkin mittaisia tiedostoja (kuka sellaisia tarvitsee, se on sitten eri juttu).

Suomenkieliset valikkokomennot toimivat sekä Alt-näppäimellä että hiirellä. Ohjelma tuntee myös "WordStar-standardin" mukaiset Ctrl-lohkokomennot ja se osaa käyttää kahta ikkunaa. Lohkon voi merkitä tuttuun DOS-tapaan yhtä hyvin hiirellä kuin nuolinäppäimillä vaihtonäppäintä painaen, mutta Windowsin leikepöytää ohjelma ei osaa käyttää.

Sarakemuotoisten tekstialueiden merkintä, leikkaus ja kopiointi tai siirtely paikasta toiseen VDE-tyyliin ei kuitenkaan onnistu hiirellä eikä edes Ctrl-näppäinkomennoin.

Etsi/korvaa -toiminto sopii hätätilassa jopa Windows-merkkijärjestelmällä laaditun ANSI-tekstin ääkkösten muuntamiseen standardi-ASCII-muotoon. Pitää vain tietää, miten sigma ( ) ja jakomerkki ( ) kirjoitetaan "Etsittävä"-riville.

Kun Editillä laadittua tekstiä halutaan käyttää esim. Word-ohjelmassa, pitää muistaa suorittaa tiedostomuunnos "MS-DOS-teksti".

Tekstin ja taustan värit kuvaruudulla voi vaihtaa mieleisikseen, mutta paperille ei värillistä tekstiä ole mahdollista tulostaa. Tulostusvaihtoehdot ovat vaatimattomat: vain koko tiedosto tai valittu lohko printterin sisäänrakennetuilla kirjasintyypillä on mahdollista saada paperille. Fontteja, korostuksia, reunusasetuksia yms. ei voi muuttaa.

KUVATEKSTI:

Edit-ohjelma ei osaa rivittää, mutta sillä voi käsitellä jopa yli neljän megatavun pituisia ASCII-tiedostoja.

Muistio

Muistion (Notepad.exe) paras piirre on ohjelman nopeus ja pieni koko: vain 56 kilotavua.

Muistio osaa vaihtaa riviä automaattisesti, oikeiden tekstinkäsittelyohjelmien tapaan. "Word wrap" -rivitystoiminto voidaan myös kytkeä pois päältä ylileveiden taulukoiden tms. laatimiseksi, jolloin tekstin vaakavieritys sujuu shareware-tekstureiden mallin mukaisesti.

Rivitys toimii kuitenkin harvinaisen typerästi eli ainoastaan kuvaruudussa, valitun Windows-ikkunan leveyden mukaan. Tulostuksessa kirjoittimen rivinvaihtoja ohjaavat vain Enter-näppäimellä tehdyt "kovat" kappaleen lopetukset, mitä tässä suhteessa asiallisesti toimiviin tekstureihin tottuneiden on vaikea ymmärtää.

Tulostusvaihtoehdot eivät ole aivan yhtä runsaat ja monipuoliset kuin esimerkiksi VDE:n tulostusikkunassa. Muistion viimeisin versio osaa kuitenkin lisätä tulosteisiin mm. sivunumerot sekä ylä- ja alatunnisteet, valita kirjoitinportin sekä säätää reunusten leveyden.

Fonttia eli ruudulla näkyvän kirjasimen ulkonäköäkin voi vaihtaa, mutta valinta kohdistuu koko käsiteltävään tekstiin kerralla. Muulla tavoin tekstin ulkoasuun ei voi vaikuttaa: edes lihavointi, kursivointi tai alleviivaus eivät ole mahdollisia Muistiossa.

Muistio pystyy käsittelemään vain enintään 25.000 merkin mittaisia tiedostoja. Rajoitus tuntuu nykymaailmassa täysin käsittämättömältä, kun jo ikivanha WordStar-klooni VDE pystyi työstämään vanhojen perus-pc-mikrojen 640 kilotavun perusmuistissa jopa kahdeksaa 75.000 merkin mittaista tekstiä yhtä aikaa.

Jos Muistiota jostakin syystä halutaan käyttää html-tekstin kirjoittamiseen internetin www-sivujen valmistamiseksi, suosittelen lämpimästi sen vaihtamista vaikkapa sveitsiläiseen Super NoteTabiin (shareware), jonka makrokirjastosta löytyvät valmiina kaikki tärkeimmät html-kooditkin. Tämä ohjelma hallitsee myös ASCII/ANSI-muunnokset ja asentaa itsensä haluttaessa Windowsiin Muistion tilalle.

Muistio osaa käyttää tiedostojen tallentamiseen vain Windowsin ANSI-merkkijärjestelmää. Siksi tarkasteltaessa Muistiolla laadittua tekstiä DOS-tekstureilla kuten Editillä mm. Ä- ja Ö- kirjaimet näkyvät ja tulostuvat väärin: pikku-ä sigma-merkkinä ja ö-kirjain jakomerkkinä. Editillä tallennettujen tiedostojen ääkköset puolestaan näkyvät Muistiossa vain mustina palkkeina.

Muistiosta ei valitettavasti löydy edes etsi/korvaa -toimintoa ääkkösten muuttamiseksi merkkijärjestelmästä toiseen, saati automaattitoimintoa koko merkkijärjestelmän vaihtamiseksi kuten parhaissa shareware-tekstureissa, VDE:ssä ja Super NoteTabissa. Etsi-toiminto ohjelmasta sentään löytyy.

KUVATEKSTI:

Muistio on erittäin nopea, mutta kelpaa vain lyhyiden, alle 25.000 merkin mittaisten ANSI-tekstien työstämiseen.

WordPad

WordPad on oikea kirjoitusväline kaikille hiireen ja Windows-käyttöliittymän kuvakepainikkeisiin mieltyneille. Ohjelma on riisuttu versio kalliista kaupallisesta Microsoft Word -julkaisuohjelmistosta ja siksi kooltaan vain 205 kilotavua Wordin kymmenien megatavujen täysasennuksen asemesta.

Tiedostomuoto on yhteensopiva Word 6- ja 95-versioiden kanssa. WordPad osaa avata myös Word 97:llä laaditut tiedostot, joita edes Wordin vanhemmat versiot eivät ymmärrä.

"Doc"-asiakirjojen käsittely on nopeampaa ja turvallisempaa kuin itse Wordilla: koska WordPad-ohjelma ei osaa suorittaa makrokoodia, tekstiasiakirjojen mahdollisesti sisältämät makrovirukset eivät pääse kopioitumaan ja tekemään pahojaan.

Ohjelma tuntee myös käynnistyskomennon "Write", joka oli vanhempiin Windows-versioihin sisältyneen samantapaisen pikkuteksturin nimi. WordPad osaa lukea myös Write-tiedostoja.

Write- ja Word-asiakirjojen lisäksi WordPad osaa käsitellä sekä Windowsin ANSI-merkkijärjestelmällä tallennettuja TXT-tekstitiedostoja että RTF-tiedostoja. RTF eli Rich Text Format on internetin HTM-tekstin ohella vakiintunein koodaustapa tekstin muotoilun ja tehosteiden tallentamiseksi siten, että useimmat muutkin Windows-ohjelmat pystyvät niitä käyttämään.

Automaattinen rivinvaihto voidaan säätää toimimaan joko valitun Windows-ikkunan leveyden tai tulostusta varten viivainasetuksissa määritellyn palstaleveyden mukaisesti.

Tulostaminen on helpompaa kuin Wordissa, koska mm. reunuksia ei tarvitse määritellä tekstiä kirjoitettaessa. Reunuksiin sekä ylä- ja alamarginaaleihin tehtävät määritykset tarvitsee määritellä ja tallentaa vain kerran, eikä oletusasetuksillakaan tulostettaessa vasen reunus ei pääse unohtumaan. Myös käytettävä paperikoko ja tulostussuunta määritellään tulostusasetuksissa.

Käytettävät fontit, tekstin väri ja pistekoko, korostukset sekä sarkaimet määritellään Wordin tapaan. Ne, jotka luomisvaiheessa pitävät tasavälistä, mustaa "konekirjoitustekstiä" parhaana, voivat valita Courier-fontin.

Etsi/korvaa -toiminto sekä lohkojen merkkaus, leikkaus ja liimaus toimivat asiallisesti tutuilla Ctrl-komennolla sekä Windowsin leikepöytä-hiiritekniikalla. WordPad osaa lohkon siirtämisen myös "vedä ja pudota" -menetelmällä kuten kallis isoveljensäkin. "Kumoa"-näppäin palauttaa poistetun tekstin vain alkuperäiseen paikkaan kuten Word, joten tätä toimintoa ei voi käyttää poistetun tekstin välivarastona eli "siilona" vanhan TEKOn ja VDE:n tapaan.

WordPad ei ole pelkkä kirjoitusohjelma, vaan se sallii jopa kuvatiedostojen sijoittamisen tekstin joukkoon Windows-leikepöydältä.

Tämä teksturi ei aio käydä vanhanaikaiseksi ensi vuosituhannellakaan. Se tuntee jo tallennusvaihtoehtona myös 32-bittisen Unicode-merkkijärjestelmän, joka mahdollistaa jopa 65.000:n erilaisen kirjaimen ja symbolin käyttämisen.

KUVATEKSTI:

WordPad on Microsoft Wordin riisuttu versio, mutta se sisältää lähes kaiken, mitä tavallinen käyttäjä tarvitsee.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle