© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1999

Kohti vuotta 2000

Tasan kaksi vuotta sitten kirjoitin tällä palstalla ilmiöstä nimeltä Y2K eli vuoden 2000 ongelma.

Tuolloin oli jo alkanut maailmanlaajuinen vouhotus siitä, miten erilaiset tietojärjestelmät romahtaisivat vuosituhannen vaihtuessa. Koska niihin ohjelmoidut kalenterit alkaisivat vuoden 1999 jälkeen näyttää pelkkää nollaa, satelliitit tippuisivat taivaalta, laivat ajaisivat karille ja lentokoneet eivät edes pääsisi ilmaan. Myös vanhoilla videonauhureilla ja halvoilla digitaalisilla rannekelloilla voisi heittää vesilintua.

Näiden maailmanlopun ennustajien, jotka ovat saaneet tolkuttomasti tilaa kaikentyyppisissä tiedotusvälineissä, ajatusten lähtökohtana on se tosiseikka, että monissa vanhoissa tietokoneohjelmissa vuosiluvun merkitsemiseen käytettiin vain kahta viimeistä numeroa. Myös tietokoneiden sisäistä kalenteria tahdistavan RTC-kellopiirin CMOS-muisti käyttää useimmiten kaksinumeroista vuosilukua.

Ensimmäisissä pc-mikroissa paristovarmennettua kelloa ei ollut lainkaan, vaan tietokoneelle oli aina käynnistettävä ilmoitettava oikea päivämäärä ja kellonaika (DATE- ja TIME-komennoin). Laitteet toimivat, vaikka oikeaa aikaa ei koneelle kerrotakaan: kalenteri käynnistyy virtaa kytkettäessä aina alkuasetukseen 1.1.1980.

99% tälläkin hetkellä käytössä olevista CMOS-muisteista tallentaa vuosiluvun vain kahdella numerolla. Siksi ohjelmia, jotka käyttävät RTC-piirin tuottamaa aikatietoa suoraan, tunnetaan vain muutama. Tietokoneen kellon puutteellisuuden tässä suhteessa korjaa näet mikron emolevyllä sijaitseva, pieneen mustaan muovikuutioon tallennettu perusohjelma eli BIOS. Saadessaan CMOS-muistipiiriltä vuosiluvun 00 se useimmiten ymmärtää vaihtaa vuosisadan 19:sta 20:ksi.

* * *

Olin jo toissa vuonna testannut asiaa vanhimmilla löytämilläni toimivilla tietokoneilla, mm. vuonna 1987 valmistetuilla Mikro-Mikoilla. Asetettuani päiväykseksi 31.12.1999 ja kellonajaksi 23:59 seurasin kalenterinäytöstä, mitä vuosisadan viimeisen minuutin aikana todella tapahtuu. Poikkeuksetta keskiyöllä kello jatkoi käyntiään, ja päiväykseksi vaihtui 1.1.2000, kuten pitikin. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen oikea vuosiluku säilyi muistissa.

Neuvoin mikropalstan lukijoita tekemään omalla koneellaan saman testin ja ottamaan yhteyttä, jos se epäonnistuu. Sain vain kaksi ilmoitusta laitteista, joissa vuosiluku ei ollut oikein uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Tiedotusvälineiden yhä rummuttaessa tätä Y2K-huuhaata tietokonekauppiaat ovat (tietenkin) käyttäneet tilannetta hyväkseen pyrkien myymään ennätysmäärän uusia laitteita ennen vuodenvaihdetta. Edes ehjistä vaihtokoneista ei haluta hyvittää niiden käyttöarvoa vastaavaa hintaa, kun "nehän eivät kuitenkaan toimi enää vuonna 2000".

Älkää toki uskoko moista soopaa, vaan harkitessanne uuden tietokoneen ostoa lykätkää hankinta tammikuulle! Vuodenvaihteen jälkeen laitteet joka tapauksessa saa halvemmalla, kun kaikki ovat huomanneet, että vanhaakin kalustoa voi edelleen käyttää.

* * *

Jos nyt kuitenkin on käynyt niin onnettomasti, että tieto uudesta vuosituhannesta ei ota tallentuakseen vanhan mikrosi muistiin, niin entä sitten? Jos vuosi 2000 ei kerta kaikkiaan kelpaa, vaihda sen sijaan uudenvuodenpäivänä DATE-komennolla päiväykseksi 1.1.1980. Tämähän oli myös karkausvuosi, joten kalenteri ei sekoa helmikuun 29. päivänäkään.

Näin olet ihan ilmaiseksi saanut vanhalle laitteellesi 20 vuotta lisää käyttöaikaa. Ihminen kyllä ymmärtää lisätä tiedostojen virhellisiin päiväyksiin tuon puuttuvan 20 vuotta.

Mikäli käyttämiesi ohjelmien varmuuskopiointirutiinit on rakennettu niin, että vain uudet ja muuttuneet tiedostot kopioidaan nauhalle tai levykkeelle, varmistukset on tietenkin aloitettava alusta eli on otettava käyttöön uusi, tyhjä kasetti tai levykesarja.

Paitsi uusia tietokoneita, myös ohjelmia pyritään kauppaamaan sillä verukkeella, että vanhat versiot eivät ehkä toimisikaan ensi vuosituhannella. Kaksi vuotta sitten maatalousohjelmien valmistajille osoittamani kysely osoitti, että tämäkin pelko on useimmiten aiheeton. Älä siis maksa turhista 2000-päivityksistä!

* * *

Millennium-vouhotus leviää myös internetissä. Jotkut yrittävät yhä rahastaa ihmisten tietämättömyyttä mm. myymällä maksullisia käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka "korjaavat" olemattomiakin ongelmia.

Verkosta voi ilmaiseksi imuroida mm. ohjelman, joka testaa pc-laitteesi 2000-yhteensopivuuden. Se testaa mm. koneen CMOS-muistia ylläpitävän pariston kunnon sekä kuusi muuta toimintoa. Lähes poikkeuksetta se väittää ainakin yhden testin epäonnistuneen ilman BIOS-päivitystä, jonka yritys toimittaisi maksua vastaan. Kyseessä on siis vain mainoskikka oman, ongelmatapauksissa sinänsä varmaan hyödyllisen BIOS-korjausohjelman myynnin edistämiseksi.

Näppärä testi löytyy osoitteesta www.pcprofile.com. Koska itsekäynnistävän levykkeen laatiminen saattaa tottumattomalle olla konstikasta, voin lähettää tuon ilmaisen testiohjelman levykkeellä postitse shareware-ohjelmille Suomessa yleisesti noudatettua 30 markan käsittelymaksua vastaan. Tilaukset mieluimmin sähköpostilla.

Samalle levykkeelle voin pyynnöstä kopioida myös Microsoftin palvelimelta (www.microsoft.com) niin ikään ilmaiseksi imuroitavan suomenkielisen 2000-yhteensopivuustestin. Tuote tulostaa raportin tiettyjen kiintolevyltä löytyvien Windows-ohjelmien toimivuudesta niiden versiotietojen perusteella keskittyen tietenkin Microsoftin omiin toimisto- ja apuohjelmiin. Useimmista löytämistään uudehkoista Microsoft-sovelluksista ohjelma ilmoittaa moniselitteisesti: "Tuote täyttää Microsoftin vuosi 2000 -yhteensopivuusvaatimukset. Toimivuus voi edellyttää korjaustiedostoa tai päivityspakettia."

 Tietotila Oy:n pääsivulle