© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1999
Mikropalsta-tunnuslogo ilmestyi Käytännön Maamiehen sivuille ensi kerran tasan kymmenen vuotta sitten. Tuolloin alle tuhat viljelijää omisti pc-mikron, nyt yli 20.000 maatilalla on käytössä yksi tai useampia tietokoneita.
Vuonna 1989 tyypillinen yritysmikro toimi 8 tai 12 megahertsin 80286-prosessorilla ja DOS 3.3 -käyttöjärjestelmällä. Se sisälsi 512 kilotavua tai yhden kokonaisen megatavun työmuistia, 2040 megatavun kiintolevyn sekä 5,25 tuuman lerppuaseman ja maksoi noin 12.000 markkaa. Sen varusteina oli useimmiten parin tuhannen markan hintainen meluava matriisikirjoitin sekä 1.200 tai 2.400 bittiä sekunnissa siirtävä modeemi, joka maksoi tuolloin noin tuhat markkaa.
Käyttöjärjestelmään ei kuulunut tietoliikenne- ym. hyötyohjelmia, kuten nykyiseen Windowsiin. Jopa tekstin tekemistä varten oli erikseen ostettava kallis kirjoitusohjelma, esimerkiksi suomenkielinen Teko, Kirjoitan tai Sanastin. Vieraskielisiin tuotteisiin tyytyvät valitsivat usein WordPerfect 4.2:n tai WordStarin elleivät olleet huomanneet kelvon teksturin löytyvän mm. First Choice- ja Works-monitoimiohjelmistakin.
Tuon ajan tietokoneet olivat kaikilla ajateltavissa olevilla tavoilla mitaten teholtaan vain viideskymmenesosa nykyisistä. Silti ohjelmat toimivat useimpien käyttäjien mielestä riittävän nopeasti ja luotettavasti. Kirjanpito-ohjelma laski parissa minuutissa välitilinpäätöksen ja tulosti paperille vertailun edelliseen tilikauteen. Koko kirjanpitotietokannan tiivistäminen ja varmuuskopiointi lerpulle kesti vain muutaman minuutin.
Tänä päivänä kaikki on toisin. Käyttökelpoisen yritysmikron modeemeineen ja romppuasemineen saa alle puoleen hintaan, 5.0006.000 markalla ja hiljaisen mustesuihkukirjoittimen alle tonnilla. Perusmikrossa on 200500 megahertsin Pentium-prosessori, 3265 megatavua työmuistia ja useita tuhansia megatavuja kiintolevytilaa. ISDN-yhteyden myötä tiedonsiirtonopeuskin on kasvanut 10 vuodessa yli 50-kertaiseksi.
Silti monet käyttäjät kokevat nyt ongelmaksi tietokonelaitteistonsa ja ohjelmien hitauden. Onko syynä vain liian suureksi, monimutkaiseksi ja virhealttiiksi kasvanut käyttöjärjestelmä, vai eikö uusia, entistä monimutkaisempia ohjelmia vain osata käyttää tehokkaasti?
Näitä kysymyksiä on Mikropalstalla viime 10 vuoden aikana käsitelty monelta kannalta.
Kahtena ensimmäisenä vuonna keskityttiin laitteiden ja ohjelmien perusteisiin ja käyttötekniikkaan. Opastettiin mm. maatalouskirjanpidon perustaminen tuon hetken parhaalla monitoimiohjelmalla First Choicella. Kerrottiin uudesta DOS 5.0 -versiosta ja tutustuttiin ensi kertaa myös tietokoneviruksiin.
Vuonna 1992 esiteltiin kaiken kattava maatilatietokanta-standardiehdotus, joka ei sittemmin yleistynytkään odotusten mukaisesti. Vuonna 1993 selvitettiin, miksi kiintolevy käy ahtaaksi, ja esiteltiin kaikkien aikojen paras kotimainen monitoimiohjelma, DOS-käyttöjärjestelmän uusi 6-versio sekä Windowsin haastaja, graafinen käyttöliittymä ja sovelluskokoelma GeoWorks.
Vajaat viisi vuotta sitten vanhempi 80286-mikroni vaihtui uuteen 486-multimedialaitteeseen CD-levyasemineen ja internet-modeemeineen. Kerroin ensivaikutelmia hyötyrompuista ja world wide webistä, "verkkojen verkosta" tutustuen myös Agronetiin sekä Maatalouspörssiin.
Vuonna 1996 olivat vuorossa EU-aikakauden muutostarpeet sekä uuden Windows 95:n käyttökokemukset ja virittelyvinkit.
Toissa vuonna kerrottiin mm. maatalouden uusista internet-tietopalveluista, ilmaisohjelmista sekä windows-ohjelmien asennusongelmista. Esiteltiin omien verkkosivujen tekoon soveltuva helppo shareware-ohjelma ja mainittiin jo vuoden 2000 ongelmastakin.
Viime vuonna harjoittelin omien verkkosivujen tekoa. Tästä lähtien kaikki julkaistut mikropalstat ovat löytyneet myös www-verkosta.
Internetin yleistymisen myötä lisääntyy myös sähköpostin käyttö palautekanavana. Olen saanut mm. kuulla keskittyneeni liian halpoihin laitteisiin ja helppoihin ratkaisuihin, vaikka tarjolla on myös kalliimpia ja konstikkaampia kaupallisia vaihtoehtoja.
Moitteisiin lienee syytä, koska edes tällaisen palstan pitäjän ei ole järkevää uusia koko laitekantaa ja ohjelmistoja kahden vuoden välein vain joutuakseen opettelemaan uudet tavat entisten töiden tekemiseen.
Tälläkin hetkellä mm. yritysohjelmani toimivat yhä vuonna 1991 hankitussa 386-laitteessa. Se on niille turvallisempi paikka kuin uusin Pentium-mikroni, jonka kiintolevyjen sisältö on aika-ajoin ollut saavuttamattomissa eri Windows- ja Linux-versioiden asennus- ja päivityskokeilujen vuoksi.
Internet-sivuiltani löytyy nyt hakukone, jonka avulla kaikki viime 10 vuoden aikana julkaistut jutut löytyvät minkä tahansa niihin sisältyneen sanan avulla. Mukana ovat myös kävijämäärälaskuri, vieraskirja sekä sähköpostilinkki haukkujen, kommenttien ja erityisesti palstan sisältöä koskevien ehdotusten kirjaamista varten.
Kiitoksiakin saa toki lähettää. Muistelen yhä lämmöllä pari vuotta sitten saamaani viestiä, jossa todettiin mm. näin: "Palstaltasi puuttuu lähes tyystin se ammattislangi, joka ns. alan lehdissä sumun tavoin verhoaa kirjoittajien ammattitaidon puutteen."
Lähetelkää siis sähköpostia ja kertokaa mielipiteenne, jotta mikropalsta myös ensi vuosikymmenellä vastaisi yhä paremmin lukijoiden toiveita!