© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1999
"Aion vaihtaa tietokoneeni uuteen malliin, jossa on Windows 98 -käyttöjärjestelmä. Toimivatko kirjanpitoni ja muut vanhat sovellukseni siinä, vai joudunko vaihtamaan vanhat ohjelmani uusiin Windows-versioihin?"
Tämä kysymys on esitetty usein viime puolen vuoden aikana. Onneksi vastaus on helppo: Windows 98 -käyttöjärjestelmä ei pakota hylkäämään tai edes päivittämään vanhoja DOS-ohjelmia. Ne toimivat kuten ennenkin hieman nopeammin vain.
Kun konetta ostaessa muistaa mainita, että aikoo käyttää vanhoja DOS-ohjelmia, myyjä jakaa neljän gigatavun kiintolevyn kahteen ja kuuden gigan levyn kolmeen ns. osioon ja alustaa ne FAT16-levyiksi. Kahta gigatavua suurempien levyosioiden tiedostojärjestelmäksi jouduttaisiin valitsemaan FAT32, jolla toimivat ainoastaan uudet Windows-ohjelmat.
Vain kymmenen vuotta sitten kiintolevyn dos-osion suurin mahdollinen koko oli 32 megatavua!
Vanhat DOS-yritysohjelmistot ovat osin jopa uusimpia Windows-versioita parempia: sekä ohjelma että työtiedostot vievät vähemmän levytilaa, ja ne toimivat yleensä virheettömämmin. Koodia ja turhia ominaisuuksia on näet vähemmän, ja vuosikausia käytössä olleista sovelluksista virheet on jo ajat sitten havaittu ja korjattu. Pentium-prosessorit suorittavat myös dos-ohjelmakoodia ns. perusmuistissa paljon vikkelämmin kuin ne laitteet, joita varten ohjelmat alun perin laadittiin.
"Toimivatko Multiplan- ja Lotus-taulukkolaskimet Windows 98:lla? Entä vanhat monitoimiohjelmat, kuten First Choice tai Works ja niillä itse laaditut omat kirjanpidot yms. sovellukset?"
Parhaat 10 vuoden takaiset dos-monitoimiohjelmat olivat jo käyttökelpoisia jopa pienyrityksen ainoina hyötyohjelmistoina. Ne eivät tarvinneet kohtuuttomasti levytilaa: sekä First Choice että Works mahtuivat kolmelle levykkeelle. Kotimaisen Ykkösen asennusohjelma kirjanpitomalleineen kaikkineen mahtuu yhä yhdelle ainoalle asennuskorpulle. Ensimmäinen Windows-monitoimiohjelma PFS Window Works mahtui vielä kolmelle korpulle, Microsoft Worksin Windows-versio 3.0 vuodelta 1993 tarvitsi jo viisi levykettä.
Se, mitä edellä sanottiin dos-yritysohjelmista, pätee myös pakettiohjelmiin. Ne toimivat hyvin Windows 98:lla jopa niin, että useita ohjelmia tai saman ohjelman useita kopioita voi olla käytössä yhtä aikaa, kukin omassa DOS-ikkunassaan.
Uuden koneen mukana saa usein kaupanpäällisenä monitoimiohjelman, kuten Works 4.5:n. Useimmiten ne osaavat käyttää mm. Lotus- ja Multiplan-tiedostoja sellaisenaan. Ja aineistonhan voi vanhassa koneessa aina tallentaa johonkin yleiseen siirtomuotoon, kuten taulukko-asciina tai csv-tiedostoksi.
Niiden urhoollisten, jotka ovat joskus luoneet maatilan tai yrityksen kirjanpidon omatoimisesti esimerkiksi First Choicella tai Worksilla, on hyvä tietää, että kopioimalla kaikki tiedostot uuteen koneeseen sovellus toimii kuten ennenkin.
Kun uudessa koneessa joka tapauksessa on käytössä myös Windows kehittyneempine "help"-ohjetoimintoineen, kannattaaa vanhaa kirjanpitojärjestelmää täydentää ajanmukaisin tilikartoin ja kirjausohjein. Tällaisen Windows-ohjetiedoston voi imuroida ilmaiseksi internetistä osoitteesta www.lasmak.com.
Lasmak Oy:n verkkosivu ei toimi kaikilla selaimilla, vaan jokainen painike aiheuttaa virheilmoituksen "JScript runtime error". Lähdekoodin perusteella pääsivulla pitäisi näkyä ohje "Nouda uudempi selain, esimerkiksi Explorer 4.0 Microsoftilta", mutta Java-komentosarjavirheiden vuoksi tämä neuvokaan ei tule näkyviin ainakaan Explorer 3.0 -versiolla.
Ohjetiedoston imurointi ja asennus onnistuivat näistä kauneusvirheistä huolimatta. Lasmak Oy:n ammattitaito näkyy kirjanpitäjän työohjeissa, vaikka www-sivujen laadinta ei sujukaan.
"Kannattaako vanhat monitoimiohjelmat asentaa uuteen koneeseen, vai olisiko uusi Microsoft Office sittenkin pitemmän päälle järkevämpi hankinta?"
Microsoft Office -paketti on suurin ja kaunein sekä tunnetuin toimisto-ohjelmakokonaisuus. Onhan se maailman mahtavimman ohjelmatalon tuote, johon on vuosien varrella kopioitu ja sulautettu kilpailevista tuotteista likimain kaikki hyödylliset ja hyödyttömät piirteet mitä ikinä on kehdattu.
Kuka siis uskaltaisi väittää, että tämä kallein vaihtoehto ei silti välttämättä ole paras?
Olen muutaman viikon ajan testaillut uutta Windows 2000:tta ja loppuvuodesta markkinoille tulevan Microsoft Office 2000 -paketin beta-esiversiota. En ole erityisen ihastunut.
Office kasvaa versio versiolta yhä älyttömämmän kokoiseksi niin, että sen pyörittäminen 300 MHz Pentiumilla 32 megatavun muistiavaruudessa tuntuu tarvitsevan kaiken käytettävissä olevan kapasiteetin. Mm. Word 2000 on yhtä surkean hidas kuin tällä hetkellä myynnissä oleva Word 97:kin. Uusien ominaisuuksien opettelu vie aikaa, ja tällä ohjelmistolla tuotetut dokumentit eivät tietenkään edes avaudu vanhoilla versioilla, saati muun merkkisillä ohjelmilla.
"Uudet" piirteet toimivat miten sattuu. Mitä hyötyä esimerkiksi on Wordin "osaamasta" www-tallennusmuodosta, kun html-koodi ei ole standardin mukaista edes ääkkösten osalta?
Jos joku ei usko pärjäävänsä halvemmalla Works-ohjelmistolla, kannattaa kokeilla verkosta ilmaiseksi imuroitavaa StarOffice 5.0 -toimistopakettia (osoitteessa www.stardivision.com). Starin internet-selain näytti mm. Lasmak Oy:n verkkosivut tarkoitetulla tavalla kekseistäkin varoittaen.
StarOfficessa on Microsoftin tuotteeseen verrattuna ainakin se hyvä puoli, että jos joskus vaihdat käyttöjärjestelmän kehittyneempään, et joudu opettelemaan uudenlaisten ohjelmien käyttöä: StarOfficesta on jo tällä hetkellä saatavana toimivat versiot mm. OS/2- ja Linux-käyttöjärjestelmille.
KUVATEKSTI:
Ongelmatonta yhteensopivuutta: Windows 98:n työpöytä näkyy StarOfficen pääikkunassa. Pienennetyssä dos-ikkunassa on Ykkönen-yritysohjelma, jonka levyeditorilla tutkitaan Mikrotulkki-ohjelman "tyhjälle" levykkeelle tallentaman lohkokortin sisältöä. Valitettavasti näiden tiedostojen mukana levyltä siis kopioituu muutakin.