© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1999

Internet ohjaa oikealle tielle

Kalleimmat GPS-satelliittipaikannuslaitteet osaavat näyttää kuvaruuduissaan jopa karttapohjan sekä laitteen senhetkisen sijainnin kartalla. Tämä on mahdollista kaikissa niissä maissa, joista on saatavana ajanmukainen atk-paikkatietokanta.

EU-valvontaa varten virheellisesti digitoitujen tilakarttojensa oikaisemisen vaatimaan byrokratiaan tuskastuneiden viljelijöiden on hyvä tietää, että irlantilaiset kartoittajat tekivät työn halvalla. Osaamista ja laatua ei EU:n hintakilpailussa kyselty.

Kymmeniä metrejäkin pielessä olevat tilusrajat selittynevät osin sillä, että irlantilaiset satelliittikuvien tulkitsijat eivät ehkä älynneet puiden varjojen metsänreunoissa olevan keskipäivälläkin otetuissa kuvissa pitempiä kuin mihin oli totuttu. Kenties suomalaisella kartoittajalla, joka ei koskaan ole käynyt Irlannissa, olisi ollut vastaavanlaisia vaikeuksia viljelynurmien, niittyjen, luonnonlaitumien ja hakamaiden erottamisessa toisistaan sikäläisen käytännön edellyttämällä tavalla?

Suomen erinomaiseen kartta- ja paikkatietojärjestelmään kansalaiset ovat päässeet tutustumaan mm. Maanmittauslaitoksen toimistoissa asioidessaan. Internet-selaimelta näyttävällä käyttöliittymällä pääsee tutustumaan jopa kiinteistörekisteriin: karttaa asianomaisesta kohdasta klikkaamalla saadaan esiin mm. tilan pinta-ala- ja omistustiedot.

Vuoden alusta lukien sama palvelu on ollut ostettavissa kotimikroihinkin. Kaikki julkiset kiinteistöä koskevat tiedot, kartat ja kauppahintarekisteri mukaan luettuina, on saatavissa myös internetin kautta melko kohtuulliseen hintaan. Esimerkiksi karttahaku maksaa markan kappaleelta.

Kaikkien haja-asutusalueidenkin teiden nimeäminen ja asuntojen numerointi muutama vuosi sitten mahdollisti myös katuosoitteiden liittämisen paikkatietojärjestelmään. Valitsemalla kunnan ja näppäilemällä tieosoitteen ruudulle saa muutamassa sekunnissa karttakuvan, joka näyttää kiinteistön sijainnin. Kartan voi suurentaa ja pienentää sekä tarvittaessa vaikkapa tulostaa omalla kirjoittimella ajo-ohjeeksi.

Hienojen ja osittain ilmaisten paikkatietojärjestelmien saamisesta kaikkien käyttöön lienee kiittäminen kahden suuren, yritystietohakemistoja kustantavan yrittäjän välistä kilpailua, joka siis on poikinut myös kaksi kelvollista karttajärjestelmää internetiin.

Etätyön ongelmia

Internet-palvelujen käyttäminen edellyttää tietenkin, että tietoverkkoon pääsee. Tämä onnistuu vain silloin, kun puhelinverkko toimii.

Kesäkuisena perjantai-iltana asuinpaikkakunnallani riehui ukonilma, minkä seurauksena lauantaiaamuna todettiin, että puhelimilla ei pääse oman kylän ulkopuolelle.

Onneksi on matkapuhelimet ja kaksi kilpailevaa gsm-verkkoa. Olin ilmeisesti tuon aamun ensimmäinen valtakunnalliseen vikapäivystyspuhelimeen yhteyttä ottanut: vikaraporttini kirjattiin, tilanne luvattiin tarkistaa koesoitoin ja ilmoittaa sitten matkapuhelinnumerooni, kauanko korjaaminen kestäisi.

Kun soittoa ei puoleenpäivään mennessä ollut kuulunut, yritin iltapäivällä uudelleen ja sain kuulla, että keskuslaitevika on kyllä kirjattu, mutta korjaustyötilanteesta ei ole tietoa. "Kun tänään on ukkostanut vähän joka puolella Suomea."

Sunnuntaina soitin kolmannen kerran samaan numeroon matkapuhelimella. 40 minuutin jonotuksen jälkeen vikapäivystyksessä vastasi nyt henkilö, joka kertoi, että näitä keskusvikoja ei korjata ennen kuin vasta maanantaina, kun korjausmiehet tulevat töihin.

Näin myös tapahtui: yhteydet ulkomaailmaan palasivat vasta maanantaiaamuna. Maalaiskylä, jossa asuu myös autottomia ja kännykättömiä vanhuksia, oli ollut yli kaksi vuorokautta eristyksissä ilman yhteyksiä edes hätänumeroihin, saati internetiin.

Yritin maanantaina kahdesti saada Sonerasta selvitystä siihen, miksi vikapäivystyksen työntekijät valehtelevat asiakkaille. Vikakonttorin esimies ei kyennyt tai halunnut vastata eikä hänkään edes soittanut, vaikka lupasi.

Onko Sonera monopoliasemansa turvin rampauttamassa lankapuhelinverkon korjauspäivystyspalveluja päästäkseen myymään rahakkaampia, langattomia puhe- ja tietoyhteyksiä tilalle?

KUVATEKSTI (2:n kuvan yhteinen):

Kirjoittajan kotiosoite Karttakeskus Oy:n (www.yritystele.fi) ja Pohjolan Paikkatieto Oy:n (www.keltaisetsivut.fi) paikkatietojärjestelmien yhdenmukaisesti ja virheettömästi löytämänä. Karttojen ulkonäkö on erilainen, mutta kummallakin varmasti löytäisi perille.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle