© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2000

Sinustako Windows-guru?

Yleinen mielipide niiden keskuudessa, jotka ovat jo pitkään käyttäneet tietokoneita muuhunkin kuin pelien pelaamiseen ja internetin selaamiseen tuntuu olevan, että ennen Windowsin keksimistä pc-laitteita ja -ohjelmia oli helpompi käyttää.

Windows hiirineen ja kehyksineen teki atk-maailmasta vaikeammin hahmotettavan. Kaikki uusien, hienojen pentium-laitteiden omistajat eivät ole malttaneet opetella edes työpöydän, saati käynnistä-valikon muokkaamista mieleisekseen.

Usein tarvittavat ohjelmat pitäisi voida käynnistää vasemman reunan valikosta tarvitsematta ensin sulkea muita ikkunoita, jotka yleensä peittävät alleen "työpöydältä" löytyvät ohjelmien käynnistyskuvakkeet. Vanhat Windows-ohjelmat kun eivät osaa asentaa ikoneitaan käynnistä-valikkoon, dos-sovelluksista puhumattakaan.

Windows-kursseja käyneet ovat joutuneet kuulemaan kunnioitusta herättävästä apuohjelmasta nimeltä Resurssienhallinta. Jos sillä on kursseilla jotakin teetettykin, päällimmäiseksi lienee kuitenkin jäänyt ohjelman vaikeaselkoisuus ja varoitukset, että älkää sitten missään tapauksessa siirrelkö tällä paikasta toiseen tiedostoja, joiden merkityksestä ette ole varma.

Perheen nuoret ovat usein ainakin vanhempiensa mielestä melkoisia atk-osaajia osatessaan sujuvasti vaihtaa Windowsin työpöydän taustaväriä tai -kuvaa ja imuroituaan netistä näytönsäästäjäksi disneytä, simpsoneita tai pokemon-hahmoja. Mutta aika monelta menee silti sormi suuhun, kun heille ehdottaa vaikkapa vain käynnistä-valikon täydentämistä.

Neuvon nyt yksinkertaisella esimerkillä helpon ja turvallisen tavan tehdä muutoksia Windowsin käynnistä-valikkoon niin, että pelottavaan resurssienhallinta-ohjelmaan ei tarvitse koskea.

Lisäämme valikosta käynnistettäviin ohjelmiin omaksi ryhmäkseen Windows 95/98:aan sisältyvien kolmen kirjoitusohjelman pikakuvakkeet. Ne kun sijaitsevat oikeasti eri paikoissa hakemistopuuta niin, että sitä oikeaa ohjelmaa ei tahdo koskaan löytää silloin kun tarvitsisi.

1. Napsautetaan Käynnistä-painiketta hiiren kakkospainikkeella (sillä oikeanpuoleisella, ellet ole vasenkätisenä vaihtanut painikkeiden järjestystä) ja valitaan -vaihtoehto "avaa". Säädetään ikkunan koko sopivaksi sen oikeaa alakulmaa ykköspainikkeella vetämällä.

(KUVA 1)

2. Siirretään hiiren kohdistin tämän "Käynnistä-valikko" -ikkunan kehyksen sisälle ja napsautetaan hiiren kakkospainiketta. Valitaan Uusi, sitten Kansio. Painetaan F2-näppäintä, kirjoitetaan kansion kuvakkeen alle uusi nimi "Kirjoitusohjelmat" ja painetaan Enter.

(KUVA 2)

3. Uuden kansion ollessa valittuna (kuvake on eri värinen kuin muut) painetaan Enter-näppäintä, jolloin kansio avautuu.

(KUVA 3)

4. Etsitään työpöydältä kuvake, jonka alla lukee: "Oma tietokone", napsautetaan sitä hiirellä ja painetaan Enter. Avautuneesta ikkunasta etsitään kiintolevyn "C:" kuvake, napsautetaan sitä hiirellä ja painetaan Enter. Valitaan kansio "Windows", klikataan sitä niin, että väri muuttuu ja painetaan Enter kansion avaamiseksi. (Windows 98 näyttää varoituksen ja vaatii lisäksi napsauttamaan "Näytä tiedostot".)

(KUVA 4)

5. Avataan "Command"-alikansio samalla tavoin ja kuitataan Windows98:n näyttämä varoitus. Valitaan tiedosto "Edit.com" ja napsautetaan sitä hiirellä. Tartutaan kuvakkeeseen hiiren oikeanpuoleista näppäintä pohjassa pitäen ja vedetään kuvake Kirjoitusohjelmat-ikkunaan. Vapautetaan hiiren painike ja valitaan vaihtoehto "Luo pikakuvake tähän".

(KUVA 5)

6. Napsautetaan "Avaa yläkansio" -painiketta Windows-kansioon palaamiseksi. Valitaan sieltä tiedosto Notepad.exe, napsautetaan kuvaketta ja vedetään se samalla tavoin hiiren kakkospainikkeella Kirjoitusohjelmat-ikkunaan. Vapautetaan painike ja valitaan "Luo pikakuvake tähän".

(KUVA 6)

7. Palataan "Windows"-kansioon. Napsautetaan "Avaa yläkansio" -painiketta ja siirrytään näin C:\-juurihakemistoon. Valitaan sieltä "Ohjelmatiedostot" -kansio ja napsautetaan se auki. Valitaan "Apuohjelmat"-kansio ja napsautetaan. Valitaan tiedosto Wordpad.exe ja raahataan sekin hiiren kakkospainikkeella kirjoitusohjelmiin. Vapautetaan kakkospainike ja valitaan jälleen "Luo pikakuvake tähän".

(KUVA 7)

8. Muutostyö on nyt valmis. Suljetaan yksitellen kaikki avoimet ikkunat joko napsauttamalla hiirellä kunkin ikkunan oikean yläkulman "X"-painiketta tai Alt+F4--näppäinyhdistelmällä.

(KUVA: Valmis)

Käynnistä-painiketta hiirellä klikkaamalla (tai Ctrl+Esc-näppäinyhdistelmällä) avautuu nyt uudenlainen valikko, jonka "Kirjoitusohjelmat"-riviltä löytyvät nyt kaikki Windowsin kolme teksturivaihtoehtoa.

Muistio ja WordPad lienevätkin tuttuja kaikille niille, jotka eivät ole tulleet hankkineeksi kallista konttorityöläisen tekstinkäsittely/taitto-ohjelmaa, kuten Wordia.

Edit on ehkä jäänyt näistä kolmesta vieraimmaksi, ja tuskin tarvitset sitä myöhemminkään juuri muuhun kuin vanhoilla DOS-ohjelmilla laadittujen tekstien tarkastelemiseen siten, että myös ääkköset näkyvät heti oikein ilman vasta-alkajalle konstikasta tiedostomuunnosta merkkijärjestelmästä toiseen.

Tällä samalla tekniikalla voit luoda Käynnistä-valikkoon myös muita uusia kansioita ja kopioida niihin muidenkin hyötyohjelmiesi pikakuvakkeet. Näin et niiden käynnistämiseksi enää koskaan joudu sulkemaan muita ikkunoita vain käynnistysikonin löytääksesi.

Jo tämän tempun osatessasi hallitset Windowsin räätälöinnin paremmin kuin kotimikrojen käyttäjät keskimäärin. Ja mikä parasta, näin menetellen mikään ei voi mennä pieleen: itse luodut kansiot ja pikakuvakkeet voi tarvittaessa myös poistaa Käynnistä-valikosta yksinkertaisesti avaamalla kansion hiiren kakkospainikkeella ja käyttämällä Delete-näppäintä.

Tietotila Oy:n pääsivulle