(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1994

Hard&Soft:

Alpha Four 3.0

Suomessa melko tuntemattoman dBase-relaatiotietokantaohjelman kansainvälinen DOS-versio on nopea ja helppokäyttöinen vaihtoehto vaikkapa pienyrityksen tietojärjestelmäksi.

Valmistaja: Alpha Software Corporation, USA. Maahantuoja: Micro Warehouse Finland Oy, puh. (90)5067066. Hinta: 1.490 mk.

Windows-ohjelmistojen käyttö edellyttää käytännössä vähintään 386- mikroa ja 4-8 megatavun keskusmuistia. Aina ei ole järkevää uusia koko laitteistoa vain relaatiotietokannan käyttämiseksi?

Arvostetun Alpha Four -ohjelman vuosi sitten ilmestynyt 3.0-versio täydentyi lokakuussa "International"-lisälevykkeellä, joka sisältää valmiit perusmääritykset 22:lle eri kielialueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että pykälän merkki sekä aakkostus toimivat oikein sekä koodisivuilla 437 että 850.

Valmistaja yritti aluksi markkinoida tuotettaan postitse Englannista käsin. Ensiesittely Softa93-messuilla viime marraskuussa jäi vaisuksi, ja 2.850 markan hinta tuntui kovanpuoleiselta.

Tunnettuus Euroopassa koheni kertaheitolla, kun englantilainen PcPlus-lehti jakoi joulukuun numeronsa mukana kylkiäisenä hieman karsitun kopion Alpha Four 2.1-ohjelmasta ja julkaisi 4-sivuisen käyttöohjetiivistelmän. Lukijat saivat tietenkin tilata 3.0- version edulliseen päivityshintaan.

KÄYTTÖOHJE sisältää kaksi kirjaa - yhteensä viiden sentin paksuudelta englanninkielistä tekstiä. Ohjeet ovat helpot vasta-alkajalle ja silti riittävän seikkaperäiset sovelluskehittäjänkin tarpeisiin. Jos samantyyppisestä ohjelmasta, vaikkapa dBasesta tai Clarion Personal Managerista, on hiukan kokemusta ennalta, tietokannan voi saada aikaan jopa ohjekirjaa avaamatta.

Uutta kortistoa luotaessa ohjelma ohjaa tekemään perusasiat oikeassa järjestyksessä. Alpha Fourilla ensikertalainenkin perustaa relaatiotietokannan apukortistoineen jopa helpommin kuin tavallisilla kortisto-ohjelmilla. Sovellusta voidaan heti testata puutteellisellakin aineistolla ja täydentää sen toimintoja myöhemmin.

Vielä helpommin oman tietokannan saa aikaan nimeämällä jonkin esimerkkiohjelman uudelleen ja vaihtaen vain lomakkeiden ja kenttien nimet suomenkielisiksi. "International Application Pack" -levykkeellä on kymmenen valmista Alpha Four -sovellusta: mm. yrityksen jäsenrekisteri, postituslista- ja osoitetarrasysteemi, laskutusohjelma, puhelinmyynnin seurantajärjestelmä sekä laskutus- ja varastonvalvontaohjelma, kaikki käyttökelpoisia.

Ohjelma käyttää dBase-tiedostomuotoa omin indeksein täydennettynä. Vienti- ja tuontisuodattimia löytyy kymmentä muuta tallennusmuotoa varten.

GRAFIIKKAOMINAISUUDET Alphasta puuttuvat, ja tulostuksen laatu riippuu siten käytettävän printterin fonttivalikoimasta.

Kirjoittimen merkistöä käyttävällä tulostuksella on hyvätkin puolensa: Tulostus sujuu hitaallakin mikrolla kirjoittimen suurimmalla mahdollisella nopeudella. Lisäksi laitteen mahdollisesti tuntemat fonttikytkimet yms. säätimet vedoslaadun vaihtamiseksi NLQ-kirjelaatuun ja takaisin toimivat, toisin kuin Windowsin grafiikkatulostusta käytettäessä.

Pienyrittäjälle, jotka hiukankin hallitsee tietotekniikkaa, Alpha Four on hintansa arvoinen vaihtoehto valmiiksi räätälöidyille yrityssovelluksille.

KUVATEKSTI:

Alpha Fourin mukana tulee joukko käyttövalmiita sovelluksia yleisimpiin tarpeisiin. Ne voi paikallistaa muuttamalla kenttänimet suomenkielisiksi.

Alpha Four 3.0

Käyttöarvo: *****
Tekninen toteutus: *****
Vastine hinnalle: *****

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle