(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1994

Hard&Soft:

GeoWorks Ensemble 2.0

Vaihtoehtoisen graafisen käyttöliittymän uusi versio sisältää myös taulukkolaskimen ja tietokannan. Helppokäyttöinen moniajokokonaisuus soveltuu jopa kotikäyttäjän ainoaksi ohjelmistoksi.

Valmistaja: GeoWorks, USA. Maahantuoja: GeoTrack Oy, Vaasa puh. (961) 3200 310. Hinta: 1.490 mk, päivitys 995 mk.

GeoWorks kehitettiin alun perin kilpailijaksi Windowsille. Jo kaksi ja puoli vuotta sitten sen ensimmäinen suomenkielinen versio 1.2SF oli muutamista pikku puutteistaan huolimatta arvostelumenestys, mutta myynti ei sujunut odotetusti.

Maahantuoja yrittää nyt uudelleen. 2.0-versio on suometettu onnistuneesti. Myös 370-sivuisen ohjekirjan teksti on pääosin moitteetonta ja selkeää suomea.

Ohjelmisto toimi yhä varsin vaatimattomissakin laitteissa: 286-mikro riittää, kunhan keskusmuistia löytyy täysi megatavu. 386- ja uudemmissa mikroissa ohjelma osaa käyttää jatkettua muistia, ja moniajo toimii joustavammin.

VGA-näyttö on suositeltava, mutta EGAkin kelpaa käyttämään Geosin karkeinta näyttötilaa mustavalkoisena ja 256 kB:n muistilla värienkin kera. GeoWorks toimisi periaatteessa vanhoissa CGA- tai Hercules-laitteissakin.

ASENNUSOHJELMA on esimerkillinen. Ykköslevykkeen nimilapussa on sanottu kaikki, mitä käyttäjän tarvitsee osata: kirjoittaa A:ASENNA ja painaa Enter. Ohjelma huolehtii mm. oikean hiiriajurin valinnasta sekä testaa kirjoittimen toiminnan Geoworksin grafiikkatilassa.

Pääkäyttöliittymä on värikäs ja ikonit isoja. Windowsin järjestelmän- ja tiedostonhallintaa vastaava GeoManager esittää mm. levyasemat selkein symbolein: korpun korppuna ja lerpun lerppuna. Tiedostot siirtyvät hiirellä vetämällä kansiosta toiseen. Macintoshista tuttu roskakorikin on mukana.

GeoWorks ei ole pelkkä käyttöliittymä, vaan useimmat mukana seuraavat sovellusohjelmatkin ovat toimivia. Windowsin tapaan Geos sisältää mm. leikekirjan, muistilehtiön, kellon, pasianssin sekä Tetris-pelin kahdelle pelaajalle.

UUSINA LISÄOHJELMINA GeoWorks sisältää nyt GeoCalc- taulukkolaskimen ja GeoFile-tietokannan. GeoCalc osaa grafiikan ja tuntee lähes sata funktiota sekä Lotus- ja dBase-tiedostomuodot. GeoFile-kortistoon mahtuu yli 16.000 tietuetta. Monipuolisen GeoDraw-kuvitusohjelman tallennusformaatit ovat lisääntyneet.

GeoWrite-tekstinkäsittelyn uudet piirteet painottuvat taitto- ominaisuuksiin. Tulosteiden muotoilussa teksturi peittoaa Windows Writen, mutta lehtijutun tai romaanin rustaamiseen kannattaa hankkia oikea kirjoitusohjelma.

Oikolukuohjelma on yhtä kehno kuin Window Worksin käyttämä tekele. Suomen kieltä se osaa niin huonosti, että tekstin tarkistuksesta on kiireiselle kirjoittajalle enemmän haittaa kuin hyötyä (ks. MikroPC 8/93, s.38).

GeoWorks Ensemble 2.0 on kohtuuhintainen kokonaisuus tavallisen kotikäyttäjän ja pienyrittäjän ensimmäiseksi tai jopa ainoaksi hyötyohjelmaksi. Shareware-maailmassa näyttää Geosille virinneen jo ohjelmatarjontaakin, ja DOS-ohjelmien käynnistys suoraan GeoWorksin kuvakkeista sujuu ongelmitta.

Ensemblen pahin puute lienee se, että lukuisista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta se jäänee tunnetumpien käyttöliittymätuotteiden jalkoihin.

KUVATEKSTI:

Käyttöliittymä muistuttaa hyvin paljon sekä Windowsia että Macintoshin käyttöliittymää.

GeoWorks Ensemble 2.0

Käyttöarvo: ****
Tekninen toteutus: *****
Vastine hinnalle: *****

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle