(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Pikakoe: WinMorfo 1.0

Kotimainen suomen kielen oikeinkirjoituksen tarkistusohjelma, joka asennetaan Windows-teksturin oman oikolukuohjelman tilalle.

Valmistaja: Kielikone Oy, puh. (90)682 0211, faksi (90)628 0167. Vaatimukset: 1 Mt levytilaa ja jokin Windows-tekstinkäsittelyohjelma. Hinta: 990 mk.

Tekstureihin sisältyvien oikeinkirjoitusohjelmien laatu vaihtelee tyydyttävästä kelvottomaan. WordPerfecti Oiko-ohjelman hölmöt homonyymi-ehdotukset huvittavat aluksi, kunnes kiireinen lopulta luopuu koko tarkistimen käytöstä. Word 2.0:n Spell-ohjelman yhdyssanoja ymmärtämätön perusversio on lähes käyttökelvoton.

Erillisohjelmilla oikoluku sujuu tarkemmin ja nopeammin: Virkku-tarkistimella korjaukset tehdään ascii-tiedostoihin kirjoitusohjelman ulkopuolella, Sanatar-ohjelmaa voi käyttää myös teksturin sisältä makronäppäimellä tai dos-ikkunassa.

Kielikoneen uuden WinMorfo-tarkistimen toimintatapa on erilainen: se asennetaan kolmen suosituimman Windows-teksturin omien oikolukuohjelmien vaihtoehdoksi työkaluvalikkoon.

OHJELMAN ASENNUS sekä suomenkielisten WordPerfectin, MS-Word 2.0:n ja 6.0:n että englanninkielisen AmiPro:n valikkoihin onnistui ohjeiden mukaisesti, ja entiset tarkistimet jäävät paikoilleen.

Tekstin tarkistus toimi hyvin kaikilla kolmella ohjelmalla, mutta MorfoTavu-tavutusohjelma ainoastaan Wordin ja WordPerfectin kanssa. AmiPro:n käyttäjä joutuu yhä tyytymään "yksi-nolo", "yök-lubi"- ja "valtio-nyhtiö" -tyyppisiin rivityksiin.

WinMorfo vastaa sekä nopeudeltaan että tarkkuudeltaan vanhaa Morfo-ohjelmaa. Perusversio riittänee sellaisenaan useimmille käyttäjille.

SANASTON LAAJUUTTA testattiin tarkistamalla muun muassa Suomen 5.000 yleisimmän sukunimen luettelo. WordPerfect hyväksyi vain 52 nimeä sadasta. WinMorfo ja Sanatar 57 ja Word 6.0a (oikoluvun korjauspäivityksenjälkeen) 66 sanaa.

Suomen postitoimipaikkojen nimilistasta WP:n Oiko-ohjelma tunsi vain puolet, Sanatar 55, WinMorfo 57 ja Word 6.0a:n Spell 61 prosenttia.

Hölmöjä korjausehdotuksia WinMorfo tekee Oiko- ja Spell-ohjelmiin verrattuna harovin: "Sikaari"-sanan tilalle ohjelma ehdotti muotoa "Sika-Ari" ja "telotus" oli sen mielestä "TEL-otus". Sanat "hajoittaa", "velottaa" ja "lahjotus" WinMorfo tunnisti virheellisiksi, mutta ei antanut lainkaan korjausehdotusta.

PARASTA OHJELMASSA on sanakirjan täydennettävyys. Oiko ja Spell hyväksyvät lisäsanat vain perusmuodossa, joten jokainen taivutusmuoto pitäisi lisätä erikseen. WinMorfo yrittää arvata sanavartalon, pyytää käyttäjää varmentamaan sen sekä ilmoittamaan, onko kyseessä substantiivi, erisnimi, adjektiivi, lyhenne, adverbi vai verbi — sanakirjan ylläpito soveltuu vain kieliopin perusteet hallitseville!

WinMorfo parantaa sekä AmiPro:n että WP:n käyttöarvoa. MS-Wordin käyttäjät saavat lähes yhtä hyvän oikolukuohjelman ilmaiseksi kysymällä Microsoftin puhelinneuvonnasta MSSPFI2.DLL-korjauspäivityksen asennusohjeita.

WinMorfo 1.0

Käyttöarvo: *****
Tekninen toteutus: ****
Vastine hinnalle: ***

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle