(C) Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 1995

Autopommin teko-ohjeet löytyivät Internetistä

Oklahoman autopommin raaka-aine oli ammoniumnitraatti. Ohjeet pommin valmistamiseksi tästä ja monesta muustakin helposti saatavana olevasta aineesta löytyvät helposti Internet-verkosta!

Oklahomassa huhtikuussa virastotalon tuhonnut autopommi vaati 170 kuolonuhria ja 400 loukkaantui. Pommin valmistusaineeksi on varmistunut ammoniumnitraatti, joka on helposti suurinakin määrinä saatavissa oleva yleinen lannoitusaine.

Ammoniumnitraattia valmistetaan syntetisoimalla ensin typestä ja vedystä ammoniakkia. Osa siitä poltetaan typpihapoksi, joka sitten neutraloidaan ammoniakilla.

Muun muassa Suomessa yleinen Oulunsalpietari-typpilannoitekin on ammoniumnitraattia, jonka räjähdysherkkyyttä on vähennetty laimentamalla sitä kalkkikivijauheella.

Ammoniumnitraatin valmistusohjeet sekä tiedot sen käytöstä räjähdysaineena löytyvät yleisistä kirjastoista. Vielä helpommin tämän ja muiden räjähteiden valmistus- ja käyttöohjeet saa Internet-verkosta.

Terroristin ohjeet tietoverkosta

Internet-tietoverkosta räjähteiden ja pommien valmistusohjeet löytyivät minuutissa. Hakusanalla TERRORIST löytyy helposti mm. noin 50-sivuinen Terroristin käsikirja (The Terrorist’s Handbook), jossa muun muassa ammoniumnitraatin käyttö räjähteenä opastetaan yksityiskohtaisesti.

Terroristin käsikirjan tekijä ei ole tiedossa. Julkaisijaksi on ilmoitettu kuvitteellinen "Gunzenbomz Pyro-Techologies, Chaos Industriesin alajaosto".

Mutta ei pommien rakennusohjeiden julkistaminen toki Internet-verkon syytä ole: Terroristin käsikirja oli jo kolme vuotta sitten löydettävissä suomalaisistakin sähköposteista. Internet on tuon tietopaketin levittämisen kannalta tarpeeton.

Aikasytyttimistä rakettiaseisiin

Terroristin käsikirja luettelee lukuisia maatalous-, rauta- ja rohdoskaupoista yleisesti saatavana olevia kemikaleja, joita voidaan käyttää räjähteiden valmistamiseen. Se julkistaa myös savupommien, aikasytyttimien, räjähtävien luotien ja rakettiaseiden salat.

Oppaaseen sisältyy amerikkalaisen tuotevastuun mukaiset varoitusohjeet: Huolimattomuus ohjeiden noudattamisessa saattaisi aiheuttaa jonkin jäsenen tai jopa hengen menetyksen.

Pikku epätarkkuuksiakin löytyy: "Molotovin cocktailin" valmistusohje on oikein, mutta sitä väitetään ensimmäisenä käytetyn venäläisten toimesta saksalaisia panssareita vastaan. Meillä suomalaisillahan on aseen alkuperästä erilainen käsitys.

Takaisin juttuluetteloon

Tietotila Oy:n pääsivulle