© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2000

Lisenssiehdot kannattaa lukea

Henkilö osti uuden auton. Alan yleisen käytännön mukaisesti myyjä oli tankannut säiliöön viisi litraa bensiiniä, jotta uusi omistaja pääsisi huoltoasemalle saakka ilman työntöapua.

Avattuaan polttoainesäiliön korkin hän huomasi rikkoneensa paperisinetin, jonka alta paljastui teksti: "Avatessasi korkin olet hyväksynyt tämän Lisenssisopimuksen. Tämän auton valmistajan ja öljy-yhtiön välisen sopimuksen mukaisesti ostamasi tuotteen hintaan sisältyi tankillinen Esson bensiiniä, jonka voit halutessasi ottaa käyttöön. Ellet hyväksy näitä ehtoja, ota ensi tilassa yhteys valmistajaan saadaksesi hyvityksen."

Periaatteen vuoksi auton omistaja päätteli, että autoliikkeen ja öljy-yhtiön välinen sopimus ei velvoittaisi häntä mihinkään. Siksi hän täytti polttoainesäiliön Neste-asemalla ja palasi sitten myyjän luo vaatien lisenssiehdoissa luvattua hyvitystä.

Myyjä selitti, että hinnanpalautus ei olisi enää mahdollinen, koska asiakas oli öljy-yhtiön tulkinnan mukaan hyväksynyt lisenssiehdot jo käynnistäessään moottorin tankissa olleella Esson bensatilkkasella, eikä vasta lisenssisopimuksen löydettyään.

Itsepäinen asiakas kääntyi kuluttajaviranomaisen puoleen. Tämä ilmoitti näkemyksenään, että öljy-yhtiön ja autotehtaan välinen sopimus on pitävä. Ellei asiakas hyväksy lisenssiehtoja, hän voisi kuitenkin halutessaan palauttaa koko auton myyjälle ja saada kaupan puretuksi sekä maksetun kauppahinnan kokonaisuudessaan takaisin.

Vasta tämän tulkinnan tiedoksi saatuaan myyjä suostui maksamaan hinnanpalautuksen käyttämättä jätetystä bensiiniedusta valitellen kuitenkin joutuvansa tekemään sen omasta pussistaan. Autotehdas kun ei öljy-yhtiön kanssa tekemänsä sopimuksen vuoksi suostuisi tuota hyvitystä jälleenmyyjälle korvaamaan.

Kuluttajaviranomaisen ja autokauppiaan tulkinnan sekä öljy-yhtiön virallisten lisenssiehtojen perusteella vapaiden huoltamoyrittäjien liitto laati sittemmin auton ostajille menettelytapaohjeet, joita noudattamalla tietyn merkkisen bensan pakkomyynti auton mukana ei enää kävisi päinsä.

Uuden auton ostajan pitää ennen moottorin käynnistämistä imeä letkulla autoliikkeen tankkaama bensiini pois säiliöstä ja kaataa omasta jerrykannustaan haluamansa merkkistä polttoainetta tilalle, mieluimmin todistajien läsnä ollessa. Tämän jälkeen autoliike joutuu hyvittämään pakkomyydyn bensatankillisen hinnan ostajalle tarvitsematta lähteä kiistelemään oikeusistuimissa öljy-yhtiön lisenssiehtojen tulkinnasta.

Aika hölmöä, eikö vain?

Aiheen tähän kirjoitukseen sain joulukuun numeron lukijapalautteesta. On näet käynyt ilmi, että tämänkin lehden lukijoina on jo ainakin kolme tyytyväistä Linux-käyttäjää. Kaksi heistä kertoi, että kuluttajat ovat yllä kerrotulla tavalla voittaneet periaatteellisen kiistan siitä, joutuuko uuden tietokoneen mukana toimitetusta Windowsin OEM-lisenssistä maksamaan silloinkin, kun ei ota tuota käyttöjärjestelmää lainkaan käyttöön.

Tämän lehden ilmestyessä tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun eräs Toshiba-tietokoneen hankkinut valveutunut asiakas ensi kerran sai myyjän palauttamaan ostajalle tarpeettoman Windows-käyttöjärjestelmän hinnan. Paikallinen kuluttajaviranomainen kun oli ensin todennut, että ellei luvattua hyvitystä makseta, ostajalla on oikeus purkaa kauppa ja saada tietokoneesta maksamansa hinta kokonaisuudessaan takaisin.

Linux-yhteisö nimittääkin nyt helmikuun 15:tta Windows-palautuspäiväksi.

Hyvityksen saaminen on kuitenkin yhä melko konstikasta. Siltä varalta, että menettely joudutaan kauppiaan niskoittelun vuoksi kuitenkin käsittelemään riita-asiana kuluttaja-asiamiehen toimesta, internetissä neuvotaan Windows-OEM-tietokoneen ostajaa menettelemään seuraavasti.

Uutta tietokonetta ei saa lainkaan käynnistää siihen esiasennetulla Windows-käyttöjärjestelmällä, koska Microsoftin tulkinnan mukaan pelkkä asennusohjelman automaattinen käynnistyminen siihen sisältyvän lisenssiasiakirjan näyttämiseksi tietokoneen ruudulla merkitsee sen käyttöönottoa. Tämän jälkeen "En hyväksy" -painikkeen käyttäminen on Windows-juristien näkemyksen mukaan pätemätön.

Myyjän pitäisi tietenkin vaadittaessa esittää OEM-lisenssiehdot paperilla jo ennen laitteen ensikäynnistystä, mutta kaikki tietokonekauppiaat eivät ainakaan vapaaehtoisesti niitä näytä. Lisenssiasiakirjan paperikopiota ei ehkä ole edes olemassa. Eihän kaikkien laitemerkkien mukana enää toimiteta painettuja käyttöohjeitakaan, saati käyttöjärjestelmän varakopiota rompulla.

Kun laite on käynnistetty omalla käyttöjärjestelmällä — vaikkapa vanhan Windowsin ns. käynnistyslevykkeellä tai suoraan Linuxin asennus-CD:ltä — ensimmäinen toimenpide on siis kiintolevyn tyhjentäminen kaikista Microsoftin esiasennetuista ohjelmista. Tämä olisi hyvä tehdä jo myymälässä myyjän edustajan sekä varmuuden vuoksi kahden todistajan läsnä ollessa.

Tämän jälkeen myyjän on varsin vaikeaa kieltäytyä hinnanpalautuksesta varsinkin, kun suomenkielisen Windows-asennusrompun kotelossakin asia selvästi todetaan: "Jos et hyväksy käyttöoikeussopimuksen ehtoja, palauta tuote heti, jotta saat hyvityksen."

Autoja ei tietenkään todellisuudessa myydä sellaisin kartellisopimuksin, joissa ostaja joutuisi sitoutumaan vain tietyn öljy-yhtiön käyttämiseen. Kuvitteellinen autoesimerkki on tässä mukana vain siltä varalta, että joku lukija todellakin haluaa saada hinnanpalautuksen hänelle tarpeettomasta Windows-käyttöjärjestelmästä.

Valokopio tästä sivusta kunnalliselle kuluttajaneuvojalle esitettynä auttaa virkamiestä oivaltamaan, millaisesta kytkykaupasta tietyn käyttöjärjestelmän pakkomyynnissä tietokoneen mukana oikein on kyse.

Mutta vaikka uuden tietokoneen levyllä olisivat esiasennettuina sekä Windows ME- että Windows 2000 -käyttöjärjestelmät, on turha kuvitella, että hinnanpalautus olisi 1.500 tai 2.500 markan suuruusluokkaa. Ei, se on paljon vähemmän.

Pari tankillista bensaa sillä ehkä pystyy ostamaan.

Tietotila Oy:n pääsivulle