© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2002

Ampuuko Bill Gates itseään jalkaan?

Olen ollut ja olen yhä kaikenlaisten internet-sivujen latausaikaa lisäävien liikkuvien tai äänekkäiden koristeiden ja muiden turhien jippojen käyttöä vastaan. "Yleisön pyynnöstä" olen kuitenkin lisännyt joitakin pieniä java-sovelmia, kuten hiirellä liikuteltavia ja zoomattavia panoraamakuvia ylläpitämääni kyläyhdistyksen nettisivustoon.

Valitettavasti lähimmän kirjaston internet-mikroissa on käytössä vain Explorer 2.0- ja 3.0-versiot, joten sivut eivät niissä tietenkään näy aivan tarkoitetulla tavalla.

Myöskään Windows XP -käyttöjärjestelmään sisältyvä Explorer 6.0 -selain ei suostu näitä appletteja näyttämään, koska tähän Windowsiin ei enää sisälly Java-tukea. Toistaiseksi XP on kuitenkin kotikäytössä niin harvinainen, että tästä ei liene ollut haittaa kuin harvoille. Sitä paitsi jokainenhan voi halutessaan imuroida koneelleen ilmaiseksi nopeamman selaimen, kuten Operan.


Elokuun lopussa Microsoftilta pyytämättä tulleen suuren XP-päivityksen — ties kuinka monennen jo — asennus kesti minuuttitolkulla. Se korjasi tiedotteen mukaan samalla myös Explorer 5.01, 5.5 ja 6.0 -versioiden turva-aukkoja. Mutta tämän päivityksen jälkeen Operastakaan ei enää löytynyt java-tukea!

Jouduin siis asentamaan Opera-selaimen uudelleen. Onneksi asennustiedosto oli tallennettuna rompulle, joten en joutunut sentään imuroimaan sitä modeemilla toiseen kertaan.

Mikäli juuri Microsoftin XP-päivitys poisti Java-tuen myös Opera-selaimelta, se täyttää Suomen nykyisen rikoslain määritelmän viruksesta sisältäessään "tietojenkäsittelylle tai tieto- ja telejärjestelmälle haittaa aiheuttamaan tai sellaisen järjestelmän sisältämiä tietoja tai ohjelmistoja vahingoittamaan suunnitellun tietokoneohjelman tai ohjelmakäskyjen sarjan".


Moni muistaa vielä viitisen vuotta sitten internetissä käydyn "selainsodan": joka toisessa sivustossa saattoi olla logo "näkyy parhaiten Microsoft Explorerilla" tai "toimii täydellisesti vain Netscapella".

Netscape Navigatorin 3-versiossa oli jo kehittyneitä java-toimintoja, jotka mahdollistivat mm. selitetekstin näyttämisen automaattisesti siirrettäessä hiiren kohdistin kuvan tai kuvakkeen päälle. Explorer-selaimen samannumeroinen versio puolestaan osasi vilkuttaa tekstiä "blink"-komennolla, jota Netscape ei tuntenut. Vai olikohan se päinvastoin?

4.0-selainversioissa merkkikohtaiset erikoisuudet vielä lisääntyivät. Netscape toi javascriptien "layer"-laajennukset ja Microsoft esitteli oman, tietokonerikollisille lukuisia uusia turva-aukkoja avanneen ActiveX-teknologiansa.

Netscape käänsi lopulta kelkkansa niin täysin, että erityisesti tätä selainta varten suunnitellut sivut eivät enää toimineetkaan oikein Netscapen 6.0-versiolla. Microsoft puolestaan vaikenee yhä siitä, että sen sen Explorer 4-, 5- ja 5.5-selaimiin toimittamat tietoturvapäivitykset avasivat hakkereille yhä uusia madonreikiä sitä mukaa kun entisiä saatiin tukituiksi.


Jäljet pelottavat Monopoliin pyrkivä Microsoft on aikaisemminkin käyttänyt arveluttavia keinoja omien ohjelmistojensa tukemiseen. Dos-kaudella temput kohdistuivat mm. tuon ajan parhaaseen taulukointiohjelmaan Lotus 1—2—3:een, ja Windows 95 -järjestelmällä tehtiin jäynää ainakin aikansa menestyneimmälle Word Perfect -teksturille.

Mentäessä Windows XP:n Explorer 6.0 -selaimella nettisivulle, jossa on muuta kuin Microsoftin kelpuuttamaa koodia, saadaan virheilmoitus: "Tämä sivu ei näy oikein, jos seuraavia komponentteja ei ladata ja asenneta: Java VM". Klikkaamalla "asenna"-painiketta selain vaihtaa sujuvasti Microsoftin päivityssivulle, jossa kuitenkin on vain teksti: "Sorry. Tätä ohjelmaa ei enää toimiteta Microsoft Windows XP:lle."


Kolumnistilla on lupa esittää arveluita, jotka kenties myöhemmin osoittautuvat täysin vääriksi. Esitän siksi tässä nyt ennustuksen, joka toivottavasti ei koskaan toteudu.

Koska ilmaisen, täysin Microsoft Officea vastaavan Open Office -toimisto-ohjelmakokonaisuuden kieliversioiden markkinoille tulo loppukesällä on jo aikaansaanut loven Microsoftin toimisto-ohjelmistaan odottamiin lisenssimaksutuloihin, seuraava internetin kautta pakkosyötettävä Windows-päivitys tulee todennäköisesti sisältämään jonkinlaista Open Officea vastaan suunnattua jäynää.

Tästä tuohtuneina yhä useammat yritykset tulevat luopumaan kokonaan myös Windows-käyttöjärjestelmästä, koska Linux-ympäristössä toimivien Opera- ja Open Office -ohjelmien ominaisuuksia ei mikään ulkopuolinen taho pysty ilman käyttäjän tai järjestelmän ylläpitäjän myötävaikutusta oikeudettomasti muuttelemaan. Näin Microsoftin markkinaosuus ja lisenssitulot myös Windowsista tulevat putoamaan rajusti.

Ennustan siis, että turvautuessaan entisenlaisiin kieroihin keinoihin kilpailijain kampittamiseksi Bill Gates tulee samalla ampuneeksi itseään jalkaan.


KUVATEKSTI:

Klikkaamalla "asenna"-painiketta Explorer-selaimen Java VM:n puuttumisesta huomauttavassa virheilmoitusikkunassa esille tulee vain tämä nettisivu, jolla Microsoft ilmoittaa, että se ei enää toimita asiakkailleen java-apuohjelmia.

Tietotila Oy:n pääsivulle