© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2002

Imurointi internetistä

Lähipiirissä suoritettu pikakysely paljasti, että yllättävän moni verkkoyhteyksiä jo vuosikausia käyttäneistäkään ei ole koskaan imuroinut tai tiennyt imuroineensa tiedostoja internetistä. Tätä eivät aina tule ajatelleeksi ne, joille sekä sähköpostin käyttö että tiedostojen siirtely modeemilla on ollut arkipäivää jo yli kymmenen vuoden ajan.

Muutamat kysyivät, mitä se imurointi eli nörttikielellä downloadaaminen oikein tarkoittaa, ja miten se tapahtuu. Pitääkö olla jonkinlainen hakkeri tai tietokonenero, jotta sellaisesta selviäisi omin päin?

Imurointi tarkoittaa yksinkertaisesti tiedostojen, kuten ohjelmien, kuvien tai tekstien lataamista eli kopiointia tietoverkosta modeemin, ISDN:n tai jonkin muun yhteyslaitteen avulla. Tehokkain siirtotapa on ns. FTP, jolla mm. omien verkkosivujen sisällöt saatetaan muun maailman näkyviin. Mutta yhä useammin tiedon siirtoon verkosta käytetään samaa yksinkertaista ja helppoa HTTP-siirtotapaa, jolla nettisivutkin tulevat näkyviin omalle koneelle.

Näin se sujuu Windows-käyttöjärjestelmässä:

1. Ennen kuin aloitat, perusta kiintolevyllesi kansio, johon sijoitat imuroidut tiedostot. Luo kansio joko C:\-kiintolevyn juurihakemistoon tai työpöydän Omat kansiot -kansion sisään painamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla Uusi: Kansio. Anna sille nimeksi vaikkapa Imuroidut tai Downloads.

(Kuva 1 tähän väliin)

2. Avaa se internet-sivu, jolta aiot imuroida ja valitse haluamasi tiedoston linkki eli se alleviivattu, poikkeavan värinen teksti, joka viittaa haluamaasi tiedostoon (tässä: "Freeware") ja klikkaa sitä.

(Kuva 2)

3. Selaimesi todettua, että kyseessä ei ole tavallinen ruudulla näytettävä HTM-sivu se varoittaa suoritettavasta tiedostosta kysymällä, avataanko se sijaintiosoitteestaan vai tallennetaanko vastaanottajan kiintolevylle. Valitse aina vaihtoehto: Tallenna levylle (tai Save) klikkaamalla kyseistä nappia.

(Kuva 3)

4. Ohjelma kysyy, mihin tiedosto tallennetaan. Valitse äsken perustamasi kansio (tässä: "Download") tai mikä tahansa muu osoite ja hyväksy tiedoston alkuperäinen nimi painamalla "OK"-painiketta (tai Enter).

(kuva 4)

5. Siirto alkaa, ja imurointi-ikkunan keskellä näkyvä palkki kertoo toiminnon edistymisen. Jos klikkaat rastin ruutuun "Sulje tämä valintaikkuna, kun lataus on suoritettu.", ikkuna sulkeutuu automaattisesti, kun koko tiedosto on tullut tallennetuksi levyllesi. Myös modeemiyhteytesi katkaistaan automaattisesti yhteysohjelmasi asetuksissa määrittelemäsi käyttämättömänä oloajan jälkeen tarvitsematta napsauttaa "Katkaise yhteys" -painiketta.

(kuva 5)

6. Tarkkaile imuroinnin etenemistä. Mikäli palkki pysähtyy pitkäksi aikaa, tiedoston lataus on saattanut keskeytyä internetin ruuhkaisuuden tai modeemiyhteyden katkeamisen vuoksi. Paina tällöin Peruuta ja yritä joskus toiste uudestaan.

Ole kärsivällinen ja muista, että puhelinlinjaa pitkin tieto siirtyy koneellesi parhaimmillaankin vain 420 kilotavun minuuttinopeudella, käytännössä tätäkin hitaammin. Yhden levykkeellisen imurointi modeemilla kestää siis vähintään neljä minuuttia.

7. Tiedoston lataamisen tultua suoritetuksi loppuun tarkista varmuuden vuoksi tiedoston sisältö virustentorjuntaohjelmalla, ellet katso voivasi täysin luottaa verkko-osoitteeseen, josta sen imuroit. Mikäli internet-liikennettä tarkkaileva palomuuri tai virustentorjunta-ohjelma on päällä koko ajan (suositellaan!), se varoittaa tiedoston mahdollisesti sisältämästä vahingollisesta koodista jo imuroinnin aikana.

8. Katkaise internet-yhteys ja sulje muutkin mahdollisesti avoinna olevat ohjelmat, ennen kuin aloitat imuroimasi ohjelman asentamisen. Kun tiedosto on "EXE"-tyyppinen, asennus alkaa napsauttamalla sen kuvaketta. Jos kyseessä on ns. pakattu tiedosto (tarkentimena ZIP, SIT, LZH, TAR tms.), sen sisältö pitää ensin saada esille purkuohjelman avulla (esim. WinZip, Stuffit).

Aika monet netistä imuroidut ohjelmat asentuvat ongelmitta järjestelmääsi, eivät kuitenkaan kaikki eivätkä kaikkiin Windows-versioihin. Mutta tämä toimenpide tarvitsee sitten omat ohjeensa.

Tietotila Oy:n pääsivulle