© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2002

Virheilmoituksia suomeksi

"Käyttö estetty. Ikkunan kahva ei kelpaa. Muisti loppui. Puskuri on liian pieni. Rekisteriavain ei kelpaa. Putki on lopetettu. Pyydetty resurssi on käytössä. Tulostusjono on täynnä. Epäkelpoja lippuja. Semaforia ei voida asettaa. Säikeen tunnisteen osoite ei kelpaa. Käyttäjän tili on vanhentunut. Laitenimi ei kelpaa. Päätepistettä ei löytynyt. Käyttäjä peruutti toiminnon. Määritetty ohjelma tarvitsee uudemman version Windowsista."

Sekä ohjelmat että käyttöjärjestelmä pyrkivät varoittamaan tietokoneen käyttäjää ylitsepääsemättömistä tilanteista, jotka edellyttävät ihmisen toimenpiteitä suorituksen jatkamiseksi.

Nykyisissä käyttöjärjestelmissä useimmat virheilmoitukset ovat suomenkielisiä, kuten yllä olevat näytteet Windowsin kootuista selityksistä osoittavat. Myös Linuxia graafisella käyttöliittymällä, kuten KDE:llä käytettäessä useimmat sen englanninkielisen ytimen ilmoituksista tulkitaan suomeksi ennen niiden näyttämistä.

Valitettavasti Microsoftin joidenkin ilmoitusten suomentajilta näyttää unohtuneen selvittää itselleen, mitä tietokone pyrkii niillä viestimään. Seuraavassa yritän tulkita muutamien yleisten Windows-viestien perimmäistä tarkoitusta.

"Levyke ei kelpaa. Vaihda levyke ja paina Enter."

Tämä ilmoitus tulee ruudulle useimmiten silloin, kun virtaa tietokoneeseen kytkettäessä korppuasemassa on levyke, joka ei sisällä käyttöjärjestelmän käynnistysohjelmaa. Nykyisten Windows-järjestelmien käynnistys ei korpulle edes mahtuisi, joten neuvo "vaihda levyke" on hyödytön: vaihdetulla levykkeelläkään ei todennäköisesti ole käynnistävää käyttöjärjestelmää, ja sama virheviesti tulee yhä uudestaan.

Ilmoitustekstin toinen virke saattaisi olla opastavampi, jos se olisi suomennettu vaikkapa muotoon "Poista levyke ja paina sen jälkeen Enter-näppäintä."

2000-luvun mikroissa ei käynnistyslevykettä yleensä tarvita lainkaan. Siksi kannattanee jo ns. BIOS-tasolla säätää laite etsimäänkin käynnistysohjelmaansa ensin kiintolevyltä, seuraavaksi CD-ROM-asemasta ja vasta kolmantena vaihtoehtona korpulta. Tällöin laite ei normaalisti pyri koskaan käynnistymään levykkeeltä, eivätkä kymmenen vuoden takaiset käynnistyslohkoviruksetkaan pysty tarttumaan ja tekemään tihutöitään.

"Ohjelma on suorittanut laittoman toiminnon ja se lopetetaan."

Tämä virheilmoitus tulee Windows-käyttöjärjestelmältä yhä luvattoman usein. Se näyttäisi tarkoittavan, että ohjelman koodissa on ollut virhe, minkä vuoksi sen suoritus on keskeytynyt.

Todellinen syy kuitenkin useimmiten on se, että kyseiseen Windows-versioon sisältyi virhe, joka aiheutti ohjelman kaatumisen.

Miksikö on todennäköisempää, että tämä virhe on Windowsissa kuin sovellusohjelmassa? Onhan myös eri ohjelmissa nykyään aivan liian paljon virheellistä ja huonosti toimivaa koodia.

Tähän johtopäätökseen on helppo päätyä siksi, että muutamat aikaisemmin täysin moitteettomasti toimineetkin ohjelmat ovat alkaneet tuottaa tuota virheilmoitusta vasta sen jälkeen, kun niitä on ryhdytty käyttämään uudemmalla Windows-versiolla.

"Liian vähän muistia tämän toiminnon suorittamiseen. Vapauta muistia sulkemalla ohjelmia ja yritä uudelleen."

Tämä ilmoitus tarkoittaa useimmiten sitä, että itse ohjelmassa on jokin käsittämätön rajoitus käsiteltävien tiedostojen enimmäiskoon suhteen. Esimerkiksi Windowsin Muistio-teksturilla voi käsitellä vain enintään 32.000 merkin mittaisia tekstejä. Kehotus sulkea muita ohjelmia muistin vapauttamiseksi ei siis ole mistään kotoisin, eikä se auta lainkaan varsinaiseen ongelmaan.

"Keyboard not found. Press F1 to resume." Suomeksi siis "Näppäimistöä ei löydy. Paina F1-näppäintä jatkaaksesi."

Tämä avulias ilmoitus tulee muutamista Awardin BIOSeista. Laite ei suostu jatkamaan käynnistymistä, ennen kuin näppäimistön johto on laitettu paikoilleen ja painetaan F1-näppäintä.

Sama ilmoitus saadaan myös silloin, kun näppäimistön ja hiiren johdot ovat vaihtuneet ja näppäimistö on siis kytkettynä hiiren liittimeen. F1-näppäimen painaminen ei tällöin vaikuta mitään, ennen kuin näppäimistö ja hiiri on vaihdettu keskenään ja molemmat on kytketty asiaankuuluviin liittimiinsä.

Lopuksi hieman nörttihuumoria.

Unixin ja Linuxin komentokieli on valtavan paljon käyttökelpoisempi ja monipuolisempi kuin vanha DOS ja ne osat, jotka siitä enää on jäljellä Windowsin MS-Dos-ikkunassa (komentorivillä). Mutta kun Unix-järjestelmälle syöttää tahallaan epäasiallisia komentoja, saattaa joskus saada varsin mielenkiintoisia vastauksia (ensin komentoriville kirjoitettu syöte, sen jälkeen komentotulkin reaktio):

make love

Make: Dontít know how to make love. Stop.

look into "my eyes"

look: cannot open my eyes

date me

You are not superuser: date not set

sleep with me

bad character

man pussy

No manual entry for pussy.

OIKAISU

Edellisen numeron Windows XP:stä kertoneessa tekstissä mainittiin tämän uuden käyttöjärjestelmän ensimmäisen korjauspäivityksen, Service Pack 1:n olevan 145-megatavuinen, jolloin sen imurointi modeemilla kestäisi kuusi tuntia. Kyseessä oli englanninkielisen tiedoston koko, koska tekstin painoon mennessä suomenkielistä versiota ei ollut vielä saatavana.

Viime lehden ilmestyessä Internetistä löytyi jo suomenkielinenkin Windows XP SP1 fin -päivitys. Sen koko on "vain" 132,3 Mt ja imurointiaika nopeimmalla modeemilla siten noin viisi ja puoli tuntia.

Mikäli joudut maksamaan modeemiyhteydestäsi paikallisverkkomaksua kolme senttiä minuutilta, "ilmaisen" Service Pack 1:n hinnaksi muodostuu kymmenkunta euroa (ja huomattavasti enemmän, mikäli imurointi ei onnistukaan ensimmäisellä kerralla, vaan joudutaan aloittaman alusta uudelleen).

Päivitystiedoston "polttaminen" rompulle kaverille kopioitavaksi ja rompun myyminen viitosella on täysin laillista ja kannattaa kummallekin: näin jokaisen ei tarvitse pitää puhelintaan tuntikausia varattuna ja syytää turhaan rahojaan teleyhtiöille, jotka eivät edes suostu toimittamaan nopeita laajakaistayhteyksiä taajamien ulkopuoliselle maaseudulle.

Tietotila Oy:n pääsivulle